Caravantrekker.nl

Caravan te zwaar voor auto

Peter vraagt op 9 november 2011:

Wij hebben een caravan van 1500kg, maar de auto mag maar 1400kg trekken. Opzich niet erg, omdat wij in Nederland kampeerde. Maar vanwege het slechte weer en gewoon het missen van buitenland willen wij naar het buitenland. Wij willen geen andere combinatie kopen, kan ik mijn caravan qua gewicht terug laten keuren naar 1400kg? En wat zijn hier de kosten van? Ik hoop graag dat het mogelijk is, dan kunnen we de voorboeking bevestigen en lekker naar het Zuiden van Frankrijk gaan.
Wij willen nu overigens een dakkoffer op de auto doen, om wel voldoende mee te kunnen nemen...

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 november 2011:

Als je er in NL wel rijdt waarom dan niet naar zuid Frankrijk? Wettelijk gezien hoef je niet terug te keuren en kan je die 57,75 euro besparen.

Zie: http://www.rdw.nl/nl/particulier/aanhangerofcaravan/aanpassenofrestaureren/Pages/Wijzigentoegestanemaximummassawelofnietkeuren.aspx


Marcel antwoordt op 9 november 2011:

je hoeft de caravan niet terug te keuren vanwege het max trek gewicht van de auto. Gewoon niet te veel beladen volstaat. Zie ook: http://www.caravantrekker.nl/algemeen/trekgewicht_wet.php


antwoordt op 9 november 2011:

zoveel mogelijk zware spullen in de auto en dakkoffer 50 kg, en het lichte spul in de caravan, neem ook 1 lichtgewicht gasfles van 5kg daar heb je zomers zat aan voor een klein beetje kookwerk, overbodig spul thuis laten en zorgvuldig beladen. zware schuifdeuren eruit. Zet hem eens op een weegbrug. Geen aardappelen mee, ze hebben daar van alles!


Peter antwoordt op 9 november 2011:

Oke duidelijk. In Nederland lette ik niet op het gewicht van de caravan, maar nu we een verre reis maken wil ik natuurlijk niet dat de caravan veel te zwaar is.
Maar het antwoord is duidelijk, bedankt.


Janke antwoordt op 9 november 2011:

Alle genoemde opties zijn mogelijk, als men daar tenminste zelf een goed gevoel over heeft....
En in het bezit is van Rijbewijs BE. Anders gaan geen van alle opties op.

Sla de wet er maar op na....


Peter antwoordt op 9 november 2011:

Ik heb geen BE rijbewijs....
Maar volgens mij heb ik dat niet nodig. Mijn auto mag 1400kg trekken en als ik dan zorg dat de caravan niet meer weegt dan 1400kg mag ik gewoon rijden. Daarnaast is het leeggewicht van de auto zwaarder dan de caravan...dus volgens mij mag ik gewoon met de combinatie rijden.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 november 2011:

Geen B+E rijbewijs.... Dan is het maar zeer de vraag of je er überhaupt mee mag rijden (en dat heeft niets met het maximaal trekgewicht te maken!!).

Weegt je auto leeg meer dan 1500 kg? En is het maximaal toegestaan gewicht van je auto minder dan 2000 kg?
Zo ja, maar die kans acht ik erg klein! dan mag je ermee rijden maar was er een antwoord 'nee' heb je wel een probleem, zowel in Nederland als daarbuiten.


Janke antwoordt op 9 november 2011:

Beste Peter,

Nog eens de tip, sla de wetgeving er op na....
Als je auto 1400 KG mag trekken en je hebt een B rijbewijs dan mag daar conform de wet een aanhanger achter van max 1400kg - max laadvermogen - ook al belaad je deze tot pak " m" beet 1300kg. Men gaat namelijk in dit geval uit van de maximale waarden op het kenteken.

Ga je hier mee rijden? Zelf maar weten - dan ben je in alle gevallen - dus binnen en buitenland onverzekerd! De forumbewakers als naar ik meen Bert, kunnen dit bevestigen.

Succes!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 november 2011:

@Janke e.a.

Trekgewicht is totaal niet van belang! Het is alleen de vraag of (even vrij vertaald):
1) de auto leeg zwaarder is dan het maximum van de caravan
2) maximum van de auto en caravan theoretisch minder is dan 3500 kg

Je kan dus een auto hebben die maar 1400 kg mag trekken maar die leeg op kenteken 1500 kg weegt en maximaal beladen mag worden tot 2000 kg. Met die auto mag je met een B rijbewijs een caravan trekken die op kenteken 1500 kg mag wegen.


dabbertje antwoordt op 9 november 2011:

Een auto die zelf meer dan 1500 kg weegt en max 2000 kg mag wegen is er niet. Tenzij je het kenteken van de auto aan laat passen.
Een E-rijbewijs halen is onvermijdelijk als je een caravan van max. 1500 kg hebt.

Als Peter geen E-rijbewijs gaat halen, zal hij eerst even goed moeten kijken naar het maximum gewicht van z'n auto, en daar eventueel het maximum gewicht van de caravan en/of auto op aan laten passen.

Gr. Daphne


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 november 2011:

Een auto die zelf meer dan 1500 kg weegt en max 2000 kg mag wegen is er niet.

Jawel hoor! Er staan er 38 in onze database (maar geen Opel Meriva)!
De Volvo van Bert is er wel zo één... 1538 kg leeg en max 2000 kg. Ideale caravantrekker....is zomaar 500 euro meer waard voor B-rijbewijs bezitters 😉


dabbertje antwoordt op 10 november 2011:

Dat wordt dan m'n volgende (lease)auto! Dan mag ik ook weer met de caravan rijden 😉


dabbertje antwoordt op 10 november 2011:

Vergeet ik helemaal te vragen: mag die Volvo dan wel 1500 kg trekken? Anders heb ik er niets aan :(


Bert antwoordt op 10 november 2011:

1600 kg (V70 TDI classic)


antwoordt op 10 november 2011:

@Dabbertje
<>

Inderdaad , en dan is er bij de RDW veel mogelijk, zo ontdekte ik laatst op mijn zoektocht naar een andere auto:
Ik vond een Suzuki Grand Vitara 2.7V6 met een eigen gewicht van plm 1700 kg en een toegestaan gewicht van plm 1900 kg en een toegestaan aanhangergewicht van 1600 kg.
Kijk , dat is ook een manier om de 3500 kg niet te overschrijden 😉
Dat er mensen zijn die niet wijzer zijn, kan ik nog een heel klein beetje begrijpen (al ben ik het er niet mee eens), maar dat de RDW dit ook nog accepteert vind ik ronduit fout.
Iedereen kan op z'n vingers natellen dat deze auto zwaarder gaat wegen en de combi dus ook boven de 3500 kg uitkomt.
Met dank aan de RDW die m.i. op papier schijnveiligheid biedt aan mensen en zo mede verantwoordelijk is voor overtredingen.

Ik zoek in ieder gevel een andere auto 😉

TIP aan iedereen die een gebruikte caravantrekker wil aanschaffen: trek de auto na op de site van de RDW of VWE. Ik heb ontdekt dat er meerdere geimporteerde Suzukis zijn die nul komma nada caravan mogen trekken. (vraag me niet waarom).

vrgr
JT®


Bob antwoordt op 10 november 2011:

Caravan te zwaar voor de auto.

Nee, je hebt niet de juiste combinatie gekozen. Wat had je eerst de auto of de caravan? Kies daar de goede caravan of auto bij. Misschien makkelijk praten om bij die zware caravan dan een grotere auto te nemen, wat natuurlijk duurder is en meer kost aan brandstof etc. maar dat zijn de consequenties als je wilt vasthouden aan die zware caravan. De autogarage zal altijd beweren dat de auto waar je belangstelling naar uit gaat de caravan kan trekken en omgekeerd kan de caravan waar je naar informeert getrokken worden door je auto. Een combinatie van auto 1400 kg en caravan 1500 kg is natuurlijk levensgevaarlijk. Laat hem door een zwaardere auto op een camping op de Veluwe neerzetten, blokken eronder en nooit meer verplaatsen met je eigen auto.
Rij zelf met auto van 1100 kg (Partner) met een 700 kg caravan (Constructam) Auto gekozen vanwege de juiste gewichtsverdeling. De caravan was er al.

mvg
Bob


Andreas-NL antwoordt op 10 november 2011:

@Bob: je stelt het m.i. véél te negatief voor of je hebt de rest niet goed gelezen. Peter wil de mtm van de caravan tot 1400 kg beperken. Daarnaast is het ledig gewicht v/d auto meer dan 1400 kg. Stel dat hij de auto beladen op 1700 kg weet te krijgen, dan heeft hij een gewichtsverhouding van ruim 82% en als hij een beetje ervaren is en vooral de caravan goed belaadt, kan hij gerust elk weekend -met caravan- naar de Veluwe (en nog verder ook) en hoeft er niks 'op blokken' gezet te worden.


Bob antwoordt op 10 november 2011:

Met een dergelijke gewichtsverhouding, 1400 kg auto - 1500 kg caravan is het bij elke rit weer spitsroeden lopen. Je moet toch wat meenemen, al is het maar een reservebroek. Waar moet je die opbergen? Genoeg in de auto proppen om de trekwagen maar zwaar genoeg te maken. Denk goed na als je een andere auto cq caravan koopt.

mvg
Bob


diny antwoordt op 10 november 2011:

De discussie lezend viel me één ding op: er wordt amper duidelijk gewezen naar verantwoordelijk rijgedrag. Als je naar het zuiden rijdt ontkom je niet aan lange, soms slepende en heftige hellingen. Het is dan wel belangrijk dat je ietsje meer trekkracht hebt dan op de vlakke Nederlandse wegen.
Vorig jaar in Noorwegen gereden met een Volvo S60 en een Rapido 31 TDL. Dat ging prima, slechts één keer in de tweede versnelling. De combinaties die wij passeerden waren bijna allemaal Nederlandse combinaties, met relatief kleine auto's voor joekels van caravans.
De combinaties die ons passeerden bestonden uit grote autos's met veel vermogen en hadden veelal een Noors of Duits kenteken.
In Zwitserland een helling in één en dat voelt niet goed, hoewel er geen problemen waren.
Ik vind het onverantwoord naar andere weggebruikers en jezelf toe om met de bedoelde combinatie naar het zuiden te vertrekken.


dabbertje antwoordt op 10 november 2011:

@diny, knap dat je kunt zien dat de combi te weinig vermogen heeft om een helling op te komen. Wij weten helemaal niet wat voor auto Peter heeft.
Het valt allemaal wel mee hoor met die Nederlands combi's. Tuurlijk hebben niet alle Nederlanders een dikke zware auto, dat is vergeleken bij onze Oosterburen ook bijna niet te betalen. Maar ik kan niet zeggen dat Nederlandse combi's als slakken de helling opgaan of een gevaar op de weg zijn.

@Bob, je denkt nog steeds te negatief. In de eerste plaats weten we niet wat het leeggewicht is van de auto van Peter (hij geeft aan zwaarder dan de caravan) en je hebt nooit een lege auto voor de caravan, waarvan jij er al vanuit gaat dat die 1500 kg weegt, maar dat is met maximale belading.

Ik voel me door de opmerkingen bijna zwaar schuldig met onze combinatie. Wij hebben een VW Passat Variant 2.0 TDI met daarachter een Eriba Living Pulse 465. De auto is leeg maar 1472 kg en onze Eriba maximum beladen 1500 kg! Levensgevaarlijk, hoe durven we daar nou mee op de weg te gaan 😉

Gr. Daphne


Diny antwoordt op 10 november 2011:

@Daphne,
Dankzij mijn jarenlange interesse voor auto's en caravans weet ik wel het een en ander over de materie.
Overigens weegt de caravan van Peter 1500kg, naar ik aanneem beladen en mag de auto 1400kg. trekken.
Dat zegt mij voldoende eerlijkgezegd.
En rijden in landen als Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen eist heel wat meer van een auto dan in ons landje.
Nadat we een andere auto hebben gekocht die 1750kg. mag trekken hebben we ook maar een Eriba Feeling 470 aangeschaft, die beladen 1500 mag. De Rapido is een prima caravan, alleen iedere avond bed opmaken en de omgekeerde volgorde de volgende morgen [voor een oudere] is best bewerkelijk. En omdat je in een kleine caravan minder mee kan nemen dan in een grote neem ik bijna geen overbodige spullen mee.
Overigens kun je op deze site ook 'Berekeningen' aanklikken om te kijken hoe je combinatie zich gedraagt.
En voor de rest: veiligheid voor alles.


dabbertje antwoordt op 10 november 2011:

Diny, dat de auto van Peter maar 1400 kg mag trekken en zijn caravan beladen 1500 kg mag wegen zegt helemaal niets dat het gevaarlijk zou zijn of dat Peter daarom geen helling kan nemen met de combi.
Onze auto mag 1800 kg trekken en dat zou dan per definitie wel veilig zijn met een caravan van 1500 kg? Volgens jou wel, maar dan weet je nog niet dan onze auto "maar" 1472 kg weegt. Dan is het ineens gevaarlijk.

Gr. Daphne


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 november 2011:

Als het om rijveiligheid gaat of om prestaties dan zegt het maximaal trekgewicht helemaal niets! Dit maximaal toegestaan gewicht is eigenlijk helemaal niet belangrijk alleen mag je er van de wetgever niet overheen.


Ruud antwoordt op 11 november 2011:

Van de overheid zou je toch mogen verwachten dat het veiligheidsaspect het belangrijkst is. Waarom/hoe kan het dan dat hun waarden afwijken van de door jullie/ANWB gehanteerde normen.


Bert antwoordt op 11 november 2011:

Dat is een misvatting en zou uw eigen verantwoordelijkheid alleen maar beperken. Wilt u dat? De wetgever bepaalt imho gelukkig niet of je er een aannemerstandemasser achter hangt, een zeer stabiele paardentrailer of een lange zware met fietsenrekken behangen caravan! Ook de autofabrikant laat dat open. Zo lang er wettelijk geen verschil gemaakt wordt tussen het type eenassige aanhanger is dat dus uw eigen verantwoordelijkheid. Stabiliteit en aanpassing van bijv. de snelheid is dat dus ook. Dat auto- en caravandealers en masse het toegestaan trekgewicht als verantwoord maximum beschouwen bevestigt alleen maar de onwetendheid van de gemiddelde caravanner. Aankoppelen en wegwezen naar de Spaanse costa's en in Frankrijk mag je 130....

Kun je beter weten? Natuurlijk, door je te verdiepen in de materie. Ook kun je de ogen sluiten en afgaan op de afgeschoven verantwoordelijkheid en de schuld geven aan de overheid die toch toestaat dat je met 'iets onverantwoordelijks' op pad gaat? Gelukkig hebben we nog keuzes.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 november 2011:

Van de overheid zou je toch mogen verwachten dat het veiligheidsaspect het belangrijkst is.

Helaas....De overheid wordt gestuurd door de politiek en die hebben soms andere belangen. Waarom mogen we 130 km/u rijden op sommige wegen? En waarom 90 km/u met de caravan? Met name dat laatste heeft niets met veiligheid van doen (volgens het onderzoeksrapport van het Ministerie van V&W).

Voor trekgewichten maakt het een enorm verschil of je even een aanhangertje met zand moet vervoeren of een toercaravan van 7 meter....
Ook de maximale toegestane trekgewichten die fabrikanten opgeven is redelijk willekeurig. D.w.z. een auto die 1600 mag trekken hoeft helemaal niet geschikter te zijn dan een auto die 1400 kg mag trekken en hoeft helemaal niet meer 'trekreserves' te hebben (ook mechanisch of technisch niet!)


Tijs antwoordt op 11 november 2011:

Als voorbeeld op het slingeren van zo'n toercaravan: sinds dit voorjaar hebben we het LEAS antislingersysteem op onze caravan zitten. Onze combinatie is stabiel genoeg voor de nromale resiomstandigheden, maar juist voor de "uitzonderingen" (zoals "lane change" etc.) vind ik het een prettige aanvulling. Gelukkig hebben we het systeem nog niet in noodgevallen nodig gehad. Een "bijwerking" van het systeem is echter dat bij alle heftige slingeringen het systeem in werking treedt. Dat maakt je er erg bewust van hoe zo'n 7 meter caravan achter je auto heen en weer slingert. Iets te snel een rotonde met drempeltje nemen, bij wegwerkzaamheden met redelijk lage snelheid in een bocht een klein maar abrupt hoogteverschil nemen. Allemaal geen gevaarlijke situaties maar het zet je wel aan het denken. Zeker als je dan op een bochtige en hobbelige bergweg of een winderige autobahn ook ineens een greep krijgt realiseer je je weer wat er allemaal achter die ene as heen en weer slingert en hoe klein de marges blijkbaar zijn. Dankzij zo'n systeem en dit forum helpt het mij om mijn rijstijl verder aan te passen, maar bereikt zoiets de "gemiddelde caravanner" die met z'n tandemasser achter een Twingo met 130 naar Zuid-Frankrijk scheurt? 😉 Als de Twingo het zou mogen trekken (lekker chippen, dan krijgt hij die bak vast wel 3x in de test de helling op) dan mag het van de wet. Ga je er als chauffeur mee op pad? Ik niet. In dit gechargeerde voorbeeld zal iedereen het er wel mee eens zijn, maar als de verschillen kleiner (maar toch te groot) zijn?


Theo Gerrits antwoordt op 11 november 2011:

Ik kan me het draadje van de 70% regeling van enkele maanden geleden nog herinneren. Nu zitten we op het niveau dat de caravan (op papier)zwaarder is dan hetgeen de auto mag trekken. (Als het om rijveiligheid gaat of om prestaties dan zegt het maximaal trekgewicht helemaal niets! Dit maximaal toegestaan gewicht is eigenlijk helemaal niet belangrijk alleen mag je er van de wetgever niet overheen.) ???? merkwaardig citaat!
We kennen middenasaanhangers en autonome aanhangers (éénassers bestaan niet meer)
Toch heeft de overheid gekozen voor 90 km/h. Hiervoor lag een lijvig rapport ten grondslag waarin alle positieve en negatieve aspecten werden belicht. Toch is de keuze gemaakt voor 90 km/h. Ik kan je verzekeren dat er vanuit de branche zwaar gelobbyd is om naar 90 te gaan, zonder weet te hebben van onderbouwing en veiligheidsaspecten.
Een ding was duidelijk de caravanner en de vrachtauto mochten elkaar niet meer lastig vallen of ophouden.
Ook de paardentrailer en het korte karretje met zand hebben enorme gevaarsaspecten als je er niet goed mee omgaat.
Een grote caravan geeft nog enige waarschuwing, de korte aanhangers lijken stabiel b.v. bij 85 km, maar bij 86km kun je zomaar zonder voorwaarschuwing compleet geschaard in de berm belanden.
Wat een auto aan aanhangwagen massa mag trekken staat in de Regeling Voertuigen onder de rubriek Gebruikseisen.
Deze gebruikseisen zijn gedragsregels voor de bestuurder van een auto met aanhanger.
In het RVV 1990 staat dat je niet harder mag rijden dan 80 km/h en op auto- snelwegen 90 km/h, ook dit is een gedragregel voor de bestuurder.Het wil niet zeggen dat je deze snelheid MOET rijden!
Wat een auto mag trekken wordt voor het grote deel bepaald door de constructeur van de auto, is samenhang met de Europese Regelgeving.
Uiteindelijk hebben we een aantal hulpmiddelen bedacht om toch maar harder te kunnen rijden. Denk bijvoorbeeld aan de stabiliserende koppeling, was bedoeld als veiligheidskoppeling maar is dat allang niet meer. De hulp remsystemen zijn de volgende (on)veiligheidsvoorzieningen.
Ik wacht op de eerste foto's van ongevallen waar deze systemen zijn gemonteerd.
De bestuurder, en zijn rechtervoet regelen de snelheid.
Een te hoge snelheid leveren de benodigde risico's.
Waarom zijn onze personenauto's zo veilig?? Naast vele veiligheidsvoorzieningen, zoals autogordels airbags,ABS,ESP,TAC etc is het met name de maximum snelheidsbeperking en de handhaving daarop het grootste veiligheidsaspect.

Theo G



RobD antwoordt op 11 november 2011:

Theo, zoek een hobby!!
" Dit maximaal toegestaan gewicht is eigenlijk helemaal niet belangrijk alleen mag je er van de wetgever niet overheen"
Wetgever of constructeur???
Als het niet zo belangrijk is volgens jou, mag ik jouw caravan voor 1/4 volstorten met beton?

Je hele litanie staat vol met opsommingen zonder vraagsteller enige duidelijkheid te bieden. Gelukkig voor vraagsteller hebben anderen dit al gedaan 😉


Theo Gerrits antwoordt op 11 november 2011:

Sorry RobD

Theo, zoek een hobby !!
" Dit maximaal toegestaan gewicht is eigenlijk helemaal niet belangrijk alleen mag je er van de wetgever niet overheen"
Wetgever of constructeur???

Dit is mijn hobby Rob!
Bovenstaand is niet mijn citaat maar van Menno!
Het riep bij mij ook vele ???????????????? op
Moet hij ook een andere hobby gaan zoeken.
Misschien dat we dan samen wat kunnen bedenken.

Theo G


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 november 2011:

Eerder heb ik geschreven:
Als het om rijveiligheid gaat of om prestaties dan zegt het maximaal trekgewicht helemaal niets! Dit maximaal toegestaan gewicht is eigenlijk helemaal niet belangrijk alleen mag je er van de wetgever niet overheen.

Daar is niets merkwaardigs aan en ook geen reden de caravan vol met beton te storten. Het geeft alleen aan dat bij het rijden met een caravan de bestuurder zijn verstand moet gebruiken i.p.v. 'domweg' alleen naar het kentekenbewijs kijken naar het maximaal trekgewicht.

Drie voorbeelden:
Is een Toyota Landcruiser op grijs kenteken een betere/slechtere trekker dan dezelfde auto voorzien van een extra achterbank? De ene mag 700 kg meer trekken dan de andere... Heeft niets met constructie of verkeersveiligheid te maken!

Is een Opel Zafira 1.6 16v een slechtere trekauto dan bijvoorbeeld mijn Saab 900i omdat die Saab 500 kg meer mag trekken? Ik denk het niet... Het eigengewicht van de Saab is ruim 200 kg lager en de prestaties zijn minder.

Is een Citroen C4 niet een fantastische trekker? Toegestaan trekgewicht 1550 kg, alleen moet je dan je gezin thuislaten ivm een beperking van het maximaal treingewicht. Bovendien is het leeggewicht maar 1275 kg.

Van de Politie kan je niet verwachten dat die veder kijken dan wat er op het kentekenbewijs staat, dus zal je je aan de wettelijke bepalingen moeten houden. Maar als het om veiligheid gaat kan je een caravan van 1200 kg beter achter die Zafira hangen dan achter die Saab of Citroen C4 (maar het mag niet).


RobD antwoordt op 11 november 2011:

"Als het om rijveiligheid gaat of om prestaties dan zegt het maximaal trekgewicht helemaal niets! Dit maximaal toegestaan gewicht is eigenlijk helemaal niet belangrijk alleen mag je er van de wetgever niet overheen."

Dit is toch een groot verschil in wat T.Gerrits meent te herhalen. Vandaar dat ik ageer met mijn opmerking.


Koen antwoordt op 11 november 2011:

Kronkel, slinger, bochtenwringen enz.

@RobD : kan je echt niet toegeven dat je er naast zat ?

Theo Gerrits heeft gewoon enkele woorden / zinnen van Menno geciteerd. Misschien was dit niet 100% duidelijk in zijn posting (deze site leent zich niet goed om een citaat / quote duidelijk te maken).

Maar als jij er dan 1 zin afkapt (in jouw reactie van 12.58Hr 'zoek een hobby') en nu ook nog eens beweert dat ""Dit is toch een groot verschil in wat T.Gerrits meent te herhalen"", dan kan ik enkel besluiten dat JIJ helemaal geen zin hebt om ook maar 1 keer je ongelijk of 'mislezen' toe te geven.


Willem antwoordt op 11 november 2011:

Koen, Je hebt helemaal gelijk, wat betreft je laatste regel, wisten we al langer dan vandaag............


Theo Gerrits antwoordt op 11 november 2011:

Grijs kentekenvoertuigen mogen meer trekken dan dezelfde auto in personenauto uitvoering.
In artikel 5.18.18a staat dat omschreven. Het is ook logisch, wij nederlanders hebben nou eenmaal het grijs kenteken uitgevonden, door de achterbank te verwijderen, een schot of een verhoogd dak aan te brengen.
Als je bij de landcruiser of b.v landrover kijkt zie je dat de beperking in het kentekenbewijs zit en niet op het plaatje onder de motorkap.
Kennelijk zorgt de wetgever ervoor dat de ahw massa niet meer mag zijn dan de tmm van de personenautoauto.
Bij de politie controles zijn de documenten leidend. Wat in het kentekenbewijs of kentekenregister is opgenomen wordt gebruikt door de politie

Theo G


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 november 2011:

Ik kan geen enkel logisch argument vinden als het gaat om verkeersveiligheid en/of trekvermogen waarom er een verschil is tussen een grijs gekentekende auto en dezelfde auto op geel kenteken. Waarmee is dus als voorbeeld maar aangeef dat trekgewicht bepaald door de overheid weinig zegt als het over verkeersveiligheid (of constructie) gaat.


Theo Gerrits antwoordt op 11 november 2011:

Dat komt omdat een bedrijfsauto, lees vrachtauto is.
Voertuigen met een tmm tot 3500 kg als je het anders wil lezen.
Personenauto's zijn ingericht voor het vervoer van personen.
Vrachtauto's zijn ingericht om lading te vervoeren.
Personenauto's zijn beperkt in het trekgewicht, ik noem dat wel een verkeersveiligheids maatregel.
Als we het grijs kenteken verhaal nooit hadden gekend was dit ook nooit een probleem geweest

Theo G


Willem antwoordt op 11 november 2011:

Citeren: Theo Gerrits:

Kennelijk zorgt de wetgever ervoor dat de ahw massa niet meer mag zijn dan de tmm van de personenautoauto.


Dit is geldt niet voor alle personenauto's:

Cayenne op geel kenteken: TMM 2945 kilo en Maximum AHW massa 3500 kilo


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 november 2011:

Waarmee maar weer 'bewezen' is dat de wetgever er een potje van maakt 😉

(voor wie het niet geloofd? Zoek bij de RDW maar eens de gegevens van 05-TZ-TH op)


Theo Gerrits antwoordt op 11 november 2011:

Zie onder d.

Artikel 5.18.18a

1. Als in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van personenauto’s een maximum te trekken massa aanhangwagen is vermeld, dan mag de totale massa van aanhangwagens of de som van de aslasten van autonome aanhangwagens met een bedrijfsremsysteem achter die personenauto’s maximaal 3.500 kg bedragen en daarbij de laagste van de volgende waarden niet overschrijden:

a. de maximum te trekken massa aanhangwagen zoals die in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van het trekkende voertuig is vermeld;


b. de door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de constructie van het trekkend voertuig;


c. de door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de sterkte van de mechanische koppelinrichting;


d. de technisch toegestane maximummassa van het trekkend voertuig,
of 1,5 maal de technisch toegestane maximummassa van de personenauto, voorzover de personenauto een aantekening in het kentekenbewijs of in het kentekenregister ‘G’ heeft.

Theo G


antwoordt op 12 november 2011:

Ik hoop dat Peter nu door de bomen het bos nog ziet, kunnen we hem niet gewoon vertellen wat hij moet doen en laten om veilig op bestemming te komen, als hij even doorgeeft welke auto en caravan hij precies heeft.......
praat een stuk gemakkelijker


GT antwoordt op 12 november 2011:

Als u in het bezit bent van rijbewijs B en de auto mag 1400kg trekken en de beladen caravan weegt max.1500kg, dan bent u in overtreding.
Bent u in het bezit van rijbewijs BE, dan telt het daadwerkelijke gewicht van de caravan (papieren gewicht doet niet terzake). Dus als u met een lege caravan (max massa 1500kg)gaat rijden met een gewogen feitelijk gewicht van bijvoorbeeld 1100kg en uw auto mag 1400kg trekken en u heeft rijbewijs BE, dan is alles legaal.
Heeft u rijbewijs B, dan mag u niet eens met de lege caravan rijden van max. massa 1500kg.
Ik heb dit euvel gehad met een paardentrailer......met rijbewijs B mogen de meeste mensen niet eens een lege trailer trekken.

Groet


dabbertje antwoordt op 12 november 2011:

@GT, je hebt de reden waarom je met alleen een B-rijbewijs niet met de paardentrailer mocht rijden verkeerd begrepen. En daardoor leg je de regelgeving omtrent B en B/E verkeerd uit.

De noodzaak van een E-rijbewijs wordt bepaald door het leeggewicht van de auto en maximum toegestane gewicht van de aanhanger, en het maximum toegestane gewicht van de combinatie. Maximum trekgewicht doet er niet toe (althans niet voor het bepalen welk rijbewijs)

Kijk op deze site maar eens onder regelgeving.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 november 2011:

Precies Dabbertje!

Maximum trekgewicht is voor het rijbewijs niet van belang.

(en zo kan deze discussie nog lang doorgaan...😉)


Frank antwoordt op 12 november 2011:

Na een oeverloze discussie heeft de TS imo nog steeds geen goed antwoord gehad, want ik snap er als lezer ook helemaal niets meer van.
Natuurlijk heb ook ik een mening, maar het gaat om een GOED antwoord.
Waarom doen de admins mee in de discussie zonder een citaat van de verkeerswet te plaatsen waarin het precies omschreven staat?
Dan is er toch duidelijkheid? Menno plaats nu gewoon een citaat van de wetgeving, misschien stel je dan je eigen uitleg nog ietsje bij 😉 Er is nl. een grijs gebied en GT haalt dat heel netjes aan. Daar schijnt ook jurisprudentie over te zijn.


Frank antwoordt op 12 november 2011:

Misschien is het goed om het antwoord in twee delen te splitsen : 1. de wetgeving 2. caravantrekker.nl advies

Onder 1 voorkom je overtreding van de wet, bekeuringen en verlies van je verzekeringsdekking.
Onder 2 ga je met een veilige combinatie op stap.

Volgens mij zijn beide aspecten belangrijk. Nu alleen nog een kort en fatsoenlijk antwoord.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 november 2011:

Een goed antwoord is alleen te geven op een goede vraag. Peter was in zijn eerste vraag onvolledig met het geven van gegevens. Dan ontstaat er snel verwarring....

En zeker komt er verwarring als mensen het gaan hebben over jurisprudentie en grijze gebieden terwijl de regelgeving helder zwart/wit is, en hier op de site is uitgelegd.
zie http://www.caravantrekker.nl/algemeen/begin.php
En zo gaat de discussie nog eindeloos verder....;-(


Arjan antwoordt op 13 november 2011:

Wellicht zou Peter (vraagsteller) willen vertellen om wat voor een auto het gaat (type + gewichten) en welke caravan het gaat (type, gewichten).
Dan kunnen alle experts een "persoonlijk advies"geven


Frank antwoordt op 13 november 2011:

Bedankt Menno, dit is een goede verwijzing. Met die link kan de TS alle vragen beantwoorden.

Het lastige van zo'n topic is dat ik de (niet geheel kloppende) woorden van GT precies als de regelgeving uitlegde. Dabbertje en Menno interpreteerden door de ietswat afwijkende woordkeuze zijn uitleg anders.
Peter hoor en zie ik nu niet meer, misschien kiest hij voor een vaste standplaats ; ). De opmerking dat je misschien onverzekerd bent met de huidige combi is groot, wees daar alert op.




Michel antwoordt op 22 januari 2012:

Om dan toch nog maar deze discussie een keer aan te slingeren. De regelgeving is hardstikke krom.

Voorbeeld in mijn geval.
Ik rijd een Mercedes 500 SEC MTM 2170 kg (leeggewicht 1635KG, maximaal toelaatbaar 1900 kg)
voorbeeldcaravan een Fendt 490TF Platin 1360 kg

Aangezien het gezamelijk gewicht maar liefst 30 kg hoger is is E achter B vereist.

Nu dezelfde caravan met een Mazda 6 MTM 1935 kg (leegewicht 1365 kg max toelaatbaar 1500kg)
Met dezelfde caravan. Deze mag gewoon met B bereden worden.
Los van het vermogensverschil en koppel wat natuurlijk ruim in het voordeel van de Benz is is in mijn ogen de tweede combinatie qua gewicht op het randje terwijl de andere combinatie welhaast perfect is.

Maar als ik mijn kenteken aan laat passen met 30 kg is het weer wel oke!!! En het dan nog raar vinden dat mensen maar wat doen.


John antwoordt op 22 januari 2012:

Tja, en het word nog erger als de wetgeving veranderd word.

http://www.rdw.nl/SiteCollectionDocuments/RenI/Rijbewijzen%20(+%20NRD)/Regelgeving/Overzicht%20rijbewijscategorieen%20voor%20en%20na%2019-01-2013.pdf


Michel antwoordt op 22 januari 2012:

Ja klopt dan is het in theorie zelfs mogelijk om een caravan van 2000 kg achter een auto van 1000kg leeg met MTM van 1500 kg te hangen zonder aanvullende eisen. Compleet van God los zullen we maar zeggen.


Hans Stoute antwoordt op 22 januari 2012:

Valt allemaal wel mee. Er komt een B+ rijbewijs voor combinaties tot 4250 kg Nu is het absolute maximum ook al 4250 met B. en dat blijft zo. De combinaties die aan B voldoen veranderen niet. BE krijgt een maximum aanhangergewicht van 3500 kg. Nu is daar geen maximum aan gesteld. Maar hoe relevant is dat voor caravanners?
Belangrijkste wijziging is dat C en D maar 5 jaar geldig zijn. Met verplichte keuring door een Arbo-arts.
Voor de rest bepaald je combinatie zelf wat kan en niet kan.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 januari 2012:

Wat valt wel mee Hans?
Volgens de nieuwe regels mag bij een B-rijbewijs iemand met een auto van 1000 kg (MTM 1500 kg) een caravan van 2000 kg trekken. Of dat een veiligheids bevorderende maatregels is?

Daarnaast zal het verschil tussen B+ en BE heel klein zijn. Voor beide moet je een examen afleggen (in NL).


Hans Stoute antwoordt op 22 januari 2012:

Maar hoe groot is de kans dat die auto ook die 2000 kg mag trekken? Want je rijbewijs kan het toestaan, maar je kentekenbewijs verhinderd dat. En dan mag je blij zijn als je met zo'n auto nog een vouwwagen(tje) mag trekken. Dus nogal theoretisch


Michel antwoordt op 22 januari 2012:

Ben het wel eens met je Hans maar gaat om de onrechtvaardige grens. Blijf erbij dat mijn combi velen malen veiliger is dan de combi met de Mazda en straks de nog kleinere auto met de nog grotere caravan.

De voorbeelden die jij geeft zijn idd. theoretisch. Want een auto van 1000 kg zal geen goedkeuring voor een caravan van 2000kg. Maar mijn voorbeeld is de praktijk.


marcel antwoordt op 20 februari 2012:

wat ik niet begrijp
waarom zou iemand als ik met alleen b rijbewijs minder veilig rijden als iemand met een b+e rijbewijs?


@Eric antwoordt op 20 februari 2012:

Omdat je een specifiek stuk opleiding gemist hebt?
Hebben veel pre-1985 B-E rijbewijzers trouwens ook last van.... 😉


Janka antwoordt op 20 februari 2012:

Is dit onderwerp ook in een andere lay out? Ik moet mijn loep weer tevoorschijn halen met die kleine lettertjes!
OT die opmerking kun je niet hard maken. Het staat er wel mooi op maar kom nu eens met een bewijs daarvan. Een onderzoek of zoiets.


RobD antwoordt op 20 februari 2012:

"Van: marcel Datum: 20 February 2012 om 09:06
wat ik niet begrijp waarom zou iemand als ik met alleen b rijbewijs minder veilig rijden als iemand met een b+e rijbewijs?"


Waar is dat feit vermeld? Zoals Janka al aangeeft: kom maar met de feiten!


Jan Teepe antwoordt op 21 februari 2012:

Waar is dat feit vermeld? Zoals Janka al aangeeft: kom maar met de feiten!
Wat mij duidelijk is geworden in deze hele discussie, is het feit dat de wetgever er met dat B en BE rijbewijs een potje van heeft gemaakt. Als je met een vrachtwagen rijdt, met het C rijbewijs, dan mag je zonder E achter C met geen enkel soort aanhanger rijden. Idem geldt voor een bus zonder E achter D. De moeilijkheidsfactor auto/caravan versus vrachtwagen/aanhanger is minimaal vergelijkbaar. De koppeling caravan achter auto versus aanhanger achter vrachtwagen is bij de vrachtwagen stukker beter geregeld. Het remsysteem van de caravan is ook minder goed dan het luchtremsysteem van de aanhangers die aan vrachtwagens en bussen gekoppeld worden. En dan staan wij toe, dat veelal minder ervaren chauffeurs, met minder opleiding een gevaarlijkere combinatie besturen. Eigenlijk te gek voor woorden. Hanger achter de auto, bewijs van rijvaardigheid hiervoor, ongeacht hoe zwaar die hanger ook is. En dan zou het ook helemaal niet zo gek zijn als het 70% advies als wettelijke regel ingevoerd zou gaan worden.


RobD antwoordt op 21 februari 2012:

Ja Jan, en de feiten? 😉

Voor zover ik weet zijn er geen statistieken die aantonen dat E achter B beter rijders oplevert met aanhanger/caravan. En als ze er al zijn, waarom niet openbaar?


janka antwoordt op 21 februari 2012:

Jan Teepe = Jan ja?


Jan Teepe antwoordt op 21 februari 2012:

Robd. Mee eens. Maar dan heeft iemand in ieder geval een vorm van instructie gehad wat betreft het rijden met een aanhanger. Nu is het zo, dat iemand die zijn B rijbewijs heeft, zonder enige rij-ervaring, zomaar een caravan van ruim 7 meter lang en 2.50 mtr. breed achter zijn auto koppelt. Zolang hij maar aan de gewichtseisen voldoet, is het gaan met die banaan. En geloof mij, een trekker/trailer combinatie van 50 ton totaalgewicht, rijdt makkelijker dan een auto/caravan combinatie. En je hebt heel wat rijlessen nodig voordat je met die trekker/trailer comb. mag gaan rijden.


Janka antwoordt op 21 februari 2012:

Ha, ha! Nu noem je ook wat op! Een caravan van ruim 7 meter lang en 2.50 m breed is toch niet "zomaar" een caravan? En dan wordt'ie ook nog door iemand met rijbewijs B zonder enige rijervaring aangekoppeld...ik denk dat er beter een ander voorbeeld gebruikt kan worden dan deze. Ik weet dat bij sommigen hier het onverkropbaar is dat wij gratis en voor niets E bij B kregen. Maar overdrijven en generaliseren is ook een kunst.


Rob antwoordt op 21 februari 2012:

De algehele conclusie over de rijbewijsregeltjes is volgens mij: het slaat nergens meer op. En is ook niet uit te leggen.

Mijn situatie: ik reed een Scenic, leeg 1290 kg, max 1840 kg, trekgewicht 1300 kg. Daarachter een Knaus Azur van 1200 kg. Oftewel rijbewijs B.
Vervolgens ruilen we de Scenic in voor een Espace. Leeg 1660, max 2475 en trekgewicht 2000 kg. Drie keer raden wat de beste combi was. Maar omdat het maximale treingewicht nu op 3675 kg ligt, dus 175 kg te zwaar, wordt het B+E.

Ik heb de makkelijkste oplossing gekozen, en m'n E gehaald. Als je al flink wat ervaring met een caravan hebt eigenlijk een formaliteit, 2 lessen en afrijden maar, maar toch wel een check of je je combinatie beheerst. En vervolgens ook de Knaus ingeruild op een Eriba van 1700 kg. Als het dan toch groter mag.....

Mijn advies aan de wetgever: bij B een aanhanger max 750 kg. In alle andere gevallen gewoon E halen. En dat examen mag best wat strenger.


AJ antwoordt op 21 februari 2012:

Helemaal mee eens Rob!
Wie kent nu de regels die Theo G ophaalt.
Regel zoveel, paragraaf zoveel, uitzondering zoveel...
Jouw voorstel van 750 Kg lijkt me nog niet zo gek.
Veel autofabrieken geven 750 Kg als ongeremd trekken op.
Het is dus ergens een grens.
En, wil je echt lekker met een caravan kunnen rijden dan moet je twee dingen doen:
1. Je E halen.
2. Bij BeM in de leer!


Janka antwoordt op 21 februari 2012:

Al die meningen zijn puur op gevoel gebaseerd. Zolang er geen echte bewijzen zijn dat alleen met E of achteraf behaalde E men veilig kan caravannen is het pure stemmingmakerij. Grote onzin is mijn mening en niet allen de mijne. Het is generaliserend en betuttelend naar al diegenen die wel veilig en goed rijden zonder die E achter de B. En niet alleen naar hun die alleen B hebben maar ook naar die mensen die van oudsher E automatisch erbij hebben gekregen omdat de wet dat zo geregeld had.


DOA antwoordt op 22 februari 2012:

Feiten:
Met E rijlessen krijt men extra leerstof die (nog) niet bekend is.
Met E rij examen bewijst men die leerstof en manoeuvres te kennen en beheersen binnen de limieten van de wet.


Janka antwoordt op 22 februari 2012:

Allemaal populistisch gepapagaai. Ik heb het al eerder gevraagd, kom met feiten en niet met veronderstellingen. Tot dusver zijn het alleen maar persoonlijke meningen gebaseerd op wat "men" er van vindt. Als het echt zo erg zou zijn als er hier door sommigen wordt uitgedragen dan waren er al lang vragen in de 2e kamer geweest over deze materie.


Jan antwoordt op 22 februari 2012:

"Grote onzin is mijn mening en niet allen de mijne."
Amen!


Janka antwoordt op 22 februari 2012:

Dus toch?


Jan Teepe antwoordt op 22 februari 2012:

Kijk mannen, dat is nou het probleem met dit forum. Abstract denken is de moeilijkheid. De deelnemers aan dit forum zijn, over het algemeen genomen, ervaren carvanners. Voor die is rijbewijs BE of B, alleen maar een kwestie van een papiertje en niet van kunde. Daar gaat het mij dan ook niet om. Het gaat mij er in wezen om, dat het nu, 2012, in NL, zo vreemd geregeld is. Ja wij ouderen hebben E gratis, en ook zonder bijgaande opleiding, zomaar gekregen. Maar dat goldt voor zowel B als C en D rijbewijzen. Nu, heden ten dage, is het bij C en D, 100% uitgesloten om met een aanhanger zonder E rijbewijs te mogen rijden. Maar bij B kan dit nog steeds wel. En dan nog op basis van regelgeving waar geen hond meer uit kan komen en die door deelnemers aan dit forum als onrechtvaardig beschouwd wordt. Voor een C of D rijbewijs kan je niet eerder rijles gaan nemen, dan dat je in het bezit bent van een B rijbewijs. Dit suggereert minimaal al enige B rijervaring voordat .. Maar iemand die net een B rijbewijs heeft, kan bijv. direct: ik citeer vanaf de site: http://auto-en-vervoer.infonu.nl/transport/10162-verkeer-auto-afmetingen-lading-aanhangwagen.html - auto van 1500kg. ledig gewicht, een caravan van max. 1499 kg. B (aanhanger lichter, totaal 2999 kg.) En dan is mijn eerder gekozen 7 mtr. lang en 2.50 mtr. breed geen sinicure. Dat is toch gewoon van de gekke. Althans dat vindt ik van de gekke.


RobD antwoordt op 22 februari 2012:

Jan, voor een klein gedeelte ga ik met je mee.
Het vergelijk met C en D rijbewijzen vind ik echter wat te ver gaan, gezien de gewichten en afmetingen van de desbetreffende voertuigen. Daarbij komt dat een schamel aanhanger wel wat meer oefening behoeft met rijden.😉 Al worden deze in NL steeds minder, maar in EU nog steeds een favoriet.


antwoordt op 23 februari 2012:

Vraag aan Jan Tepee:
Je stelt dat het 100% is uitgesloten om met C/D rijbewijs te rijden met een aanhanger als je niet over E beschikt.
Maar is dat wel waar? Is een aanhanger tot max 750kg ook niet toegestaan?
Mijn zoon rijdt regelmatig een vrachtauto met bv. een aggregaat er achter maar heeft geen E rijbewijs.
vrgr
JT®


Jan Teepe antwoordt op 23 februari 2012:

Hallo JT
Onderstaande heb ik vanaf http://www.bovag.nl/faq/?categoryID=13
Wilt u meer dan acht personen vervoeren, dan heeft u het (bus-)rijbewijs D nodig. Komt daar nog een aanhangwagen bij met een toegestaan maximumgewicht van meer dan 750 kg, dan is het rijbewijs E (bij D) wettelijk verplicht. Idem geldt voor het vrachtwagen C rijbewijs.
Dus je hebt gelijk wat betreft die <750 kg aanhanger. Maar ik denk dat een aggregaat op een hanger toch wel boven die 750 kg. grens uitkomt. Ter verduidelijking: meneer A heeft een D , zonder E erachter, rijbewijs en rijdt al 15 jaar een dubbeldekker (Bus) van 14 meter lang. Moet morgen plotseling op pad met 75 passagiers naar Oostenrijk, die heel veel bagage bij zich hebben. Bagage kan niet meer in de bus. Wat nu denkt de baas, en zoekt naar een oplossing op marktplaats.nl: Beschrijving - Aanhanger met huif 3.00ml en 1.50mbr 1.50mh met 1000 kg as een jaar gebruikt met steun poten in prima staat. De bus heeft een trekhaak, dus doen denkt de baas. Probleem opgelost, Nee dus want chauffeur A mag niet met deze combinatie rijden zonder E achter D. Wat nu te doen denkt de baas. Chauffeur A zegt, mijn zoon Kees heeft vorige week zijn B rijbewijs gehaald en als ik hem nu mijn VW Golf meegeef, dan kan hij de aanhanger voor mij naar de bestemming rijden. Opgelost zegt de baas, dat doen we.
En daar gaat Kees met zijn rijervaring van nihil, met de VW Golf en de aanhanger op pad naar de Oostenrijkse bergen. Prima geregeld dus volgens onze wetgeving.


RobD antwoordt op 23 februari 2012:

Tsja Jan, uitzonderingen blijven zoeken is ook een schone kunst 😉


Janka antwoordt op 23 februari 2012:

En juist die uitzonderingen bevestigen de regel..
Het is alleen jammer dat het steeds maar weer bij een "spijkers op laag water zoeken" verhaal blijft. Nergens is er iemand die kan aantonen dat iemand met alleen een B rijbewijs een slechte caravanner is en daarbij een gevaar op de weg.


Jan Teepe antwoordt op 23 februari 2012:

Beste Janka
Die chauffeur A zal zeer beslist beter met de aanhanger van 1000 kg achter zijn 24 tons zware bus gereden hebben als zoon Kees. En ook jij zal zeer beslist beter met een caravan overweg kunnen dan de fictieve zoon Kees. Maar chauffeur A mag dat niet, volgens de wet, en zoon Kees wel. Maar als chauffeur A dezelfde kar achter zijn VW Golf van 1200 kg.(?)koppelt, dan mag hij dat wettelijk gezien wel. En al zou chauffeur A een BE rijbewijs hebben, dan zou hij nog geen aanhanger van 1000 kg achter zijn bus mogen doen. Want de E achter B geldt niet als E achter C en/of achter D. Oftewel krom, krommer, kromst.


marcel antwoordt op 23 februari 2012:

waar zit hem nou het verschil in?
iemand met b+e moet de wetgeving kennen en ik met b ook
achteruit rijden,keren en noem maar op dat lukt mij net zo goed als iemand met een b+e rijbewijs
aankoppelen doe ik opdezelfde wijze als iemand met b+e


Hans antwoordt op 23 februari 2012:

Thuislaten, veel thuislaten, dat is de kunst.


Hans antwoordt op 23 februari 2012:

Thuislaten is een werkwoord.


Jan Teepe antwoordt op 23 februari 2012:

Abstractie gehalte? Wat is dat?


Janka antwoordt op 23 februari 2012:

Waarschijnlijk dat het gehalte van abstracte voorbeelden hoog is?


AJ antwoordt op 23 februari 2012:

Gewoon E halen en een cursus volgen!
Regels zijn regels.

Ik ken iemand van 16 die met een trekker twee karren achteruit de schuur inrijdt!
Hij rijdt 20 ton grond met 40 Km/u over de wegen van onze overheid.
Waarom moet hij nog een cursus volgen? Waarom moet hij nog meer rijbewijzen halen?

Ik denk omdat hij nog maar 16 is en nog niet zoveel kan overzien als iemand die pakweg 10 jaar ouder is.
Technisch kunnen is mooi, maar overzicht en inzicht zijn ook heel belangrijk om goed te kunnen reageren in minder plezierige omstandigheden!


Janka antwoordt op 24 februari 2012:

Regels zijn regels, en in de wet staat wat wel en wat niet is toegestaan met alleen B. Als men zich dus aan de regels, lees wet, houdt ben je niet in overtreding. Dat de beleving soms anders is, daar kan niemand omheen.
En dus blijft het gewoon bij het oude. Jammer voor hen die er tegen zijn en prima voor hen die het zo prima vinden.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker