Caravantrekker.nl

Airco auto

Maurice vraagt op 11 november 2011:

Vorige jaar met een auto met climat control naar zuid Europa met de caravan geweest.

Vanwege een betere gewichtverhouding zijn wij op zoek naar en nieuwe auto. We hebben wat leuks gevonden met weinig kilometers, maar geen airco. Het alternatief is een auto met airco maar met veel meer kilometers,

Ben even benieuwd naar jullie ervaringen in zuid Europa zonder airco. Ben zelf geen ervaringsdeskundige zonder airco.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

@Eric antwoordt op 11 november 2011:

Ik zou zelf nooit voor een auto met alleen ARKO gaan in Zuid Europa, ga je echt missen bij 40oC....







Neem aan dat je weet wat ARKO betekent trouwens...


dabbertje antwoordt op 11 november 2011:

Ik zou er niet aan moeten denken om zonder climat control in Nederland rond te rijden, laatst staan in Zuid-Europa in het hoogseizoen.

Maar ja, vroeger deden we niet anders. Ik kan me nog herinneren dat wij een keer uren in de file in de brandende zon stonden. Dat was geen pretje. Ik hoef echt nooit meer terug in de tijd, door een auto zonder airco te nemen.

Gr. Daphne


Piet de Kam antwoordt op 11 november 2011:

Hallo .Even doorsparen voor een auto met Airco .Je krijgt er echt spijt van en later bij inruil betaal je de rekening die auto zonder airco levert niets meer op.
In Nederland is het al armoede zonder airco l;aat staan in Zuid-Europa.
Prettige Vakantie
Groetjes Piet


jh vis antwoordt op 12 november 2011:

Auto zonder airco levert niets meer op? In Nederland is het al armoede zonder airco?

Piet wat kan jij chargeren...

Maar idd, overdag in Zuid-Europa rijden zonder airco is geen pretje.


TheoS antwoordt op 12 november 2011:

Ik sluit me aan bij wat hiervoor is gezegd.
Vroeger - toen de airco's nog niet of nauwelijks bestonden - ben ik vele malen in Zuid Europa geweest, uiteraard zonder airco. Als ik nu met airco in de zomer in Zuid - Europa ben, lopen de 'koude' rillingen wel eens over mijn lijf als ik herinnerd wordt aan de ervaringen van toen. De eerste stap naar een koelere auto was het schuif- / kanteldak, niet te vergelijken met de airco.


Dacia Hobby rijder antwoordt op 12 november 2011:

Ik rij in een auto met airco(niet te verwarren met climate
controle ) en gebruik deze nooit.Reden ik word er ziek en verkouden van .En om mij heen hoor ik heel veel mensen die
om dezelfde reden de gewone airco niet gebruiken.
Ik stelde hem bij gebruik niet te hoog in en zette de airco ook op tijd uit ruim voor t einde vd rit.
De airco zat vaak bij de aankoop in een paket waar ook andere zaken zoals bv electrische bediening ramen ,gordijn airbacks etc in zaten .Je kon de auto niet kopen zonder airco als je de andere luxe niet wilde!
Daarom is een auto zonder airco tweede hands ook moeilijk te verkopen..........maar of de goedkope handmatig te bedienen airco altijd te prefereren boven gewoon de raampjes op een kiertje word echt niet door iedereen zo ervaren.
climate controle is wat anders daar word temperatuur en luchtvochtigheid automatisch aan gepast aan de hand van de door de berijder ingestelde temperatuur...dat geeft niet de negatieve verschijnselen zoals stijve nek verkoudheid en allergische reacties zoals sommige airco,s daar de oorzaak van zijn bij een grote groep mensen.
Dus rij eerst eens in een auto met airco en vergelijk dat met een auto zonder deze voorziening en rij eens in een auto met klimaatbeheersing!
Sterkte met de voor U !! juiste beslissing.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 november 2011:

Toen ik mijn eerste auto met airco (Electronic Climate Control) kocht vond ik dat heerlijk. Auto in, raampjes dicht, en rijden maar....
De keerzijde is dat je niet meer weet hoe het buiten is, niet qua temperatuur en ook niet qua geuren en 'beleving'. Tegenwoordig blijft dan ook (op vakantie) de airco steeds vaker uit en gaan lekker de raampjes open, zeker als de snelheid laag is. Alleen op de autoroute (en in NL tijdens 'zakelijk verkeer') is airco en zeker climate control wel prettig.


Jeroen antwoordt op 12 november 2011:

Ik heb nu mijn tweede auto met handmatige airco. (beide actiemodelletjes uit de voorraad)
De airco staat bij mij nooit uit. Last van stijve nek o.i.d. ken ik niet. Je voelt het vanzelf als het te koud wordt.
Juist als de airco een keer per ongeluk uit staat merk ik het meteen. Het voelt snel vochtiger aan.
Alleen op lage snelheden vind ik het soms wel lekker met het raam open. Voor mij nooit meer een auto zonder airco!


Marcel antwoordt op 12 november 2011:

Ik vind de airco niet zo belangrijk. Die in onze auto is al 2 jaar kapot. We laten het niet maken, want we hebben m toch nooit aan. Wij rijden liever met de raampjes open.

Vakantie was trouwens in Spanje en Kroatie.

Ik zou het dus wel weten in jou geval 😉


@Eric antwoordt op 12 november 2011:

Ik zou het dus wel weten in jou geval 😉

Een auto met een kapotte airco kopen zeker...
Ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat je in Spanje lekker rijd in je autootje met een kapotte airco als het ook nog eens 40oC is.


John antwoordt op 13 november 2011:

Tis een feit dat auto's met airco beter in de markt liggen, dan die zonder.

Of je er al dan niet een moet hebben is puur persoonlijk, en uit de gegeven antwoorden kun je niet je persoonlijke voorkeur distilleren😉 Jij bepaald zelf waar je tegen kunt (warmte en zweet) niet iemand anders.


John antwoordt op 13 november 2011:

@ Eric

Tis altijd gedeeltelijke arko: het voor- en achterraam !😉😉


michiel antwoordt op 13 november 2011:

Op een lange afstand vind ik airco, climate control echt een verademing. Bewezen is ook dat je een veiligere rit rijdt in de zomer wanneer je auto voorzien is van een koelinstallatie voor de inzittende. Logisch ook. Ik kan me de ritten richting het zuiden zonder airco nog herinneren......zweet op mijn rug, in de hitte en zon op weg naar het zuiden. De eerste rit naar spanje met airco kan ik me ook nog goed herinneren. We reden in een heel klein, maar airconditioned, autootje en voelde me bij aankomst op de camping 2 keer fitter dan ik me na zo'n rit zonder airco voelde. Wat een genot, wij wilden onderweg in de hitte ons autootje liefst niet verlaten. Ik ben normaal een behoorlijke zweter, en voel me zonder airco na een paar uur als een vaatdoek. We hebben nu zo'n geavanceerde twee-zone climate control, handig want je hebt er echt geen omkijken naar.....maar ook een standaard airco, in 4 verschillende auto's werkte prima.....geen stijve nek?!? (waarvan ook?) of allergische reacties (keertje filters vervangen misschien?) Ik denk dat airco meestal veel meer toevoegt dan afdoet aan je welbevinden in de zomer.

Als je al een auto zonder airco aanschaft....moet het een koopje zijn, want inruil zal heel wat minder opbrengen dan dezelfde auto met airco.


Marcel antwoordt op 13 november 2011:

40 graden celsius komt gelukkig niet zo vaak voor in die delen van zuid europa waar wij heen gaan. En ja dan is airco of climate control lekkerder. Maar de stralingswarmte van de zon blijft bestaan. Ondanks het warmtewerend glas.

Als ik de balans zou op moeten maken, staat airco niet erg hoog op mijn wensenlijstje.

En waarom ik de mijne niet laat maken.... Simpel, dat gaat rond de 1000 euro kosten en dat vindt ik het gegeven de leeftijd van de auto niet waard. Temeer daar ik ervaren heb de airco bijna nooit te gebruiken.

Na de winter zal ik waarschijnlijk een andere auto kopen en die zal ongetwijfeld climate control hebben. En dat mag er gewoon in blijven zitten van mij.

Maar de vraagsteller wilde weten in hoeverre mensen waarde hechten aan airco... ik niet veel dus.


Fr@ns antwoordt op 13 november 2011:

Voor- en tegenstanders van airco zullen er altijd blijven, maar klachten wegens stijve nek en verkoudheid zijn denk ik een gevolg van verkeerde bediening (waar iedereen vrij in is 😉), ongeacht een handmatige koeling of een ecc.

Verkouden word je als je bezweet een ongekoelde auto uitstapt en je komt in de wind te staan, of je stapt bezweet een gekoelde auto in en je zit in een koude luchtstroom. Dat laatste kun je voorkomen door het correct instellen van de uitblaasopeningen en door te zorgen dat het niet te koud wordt. ’s Zomers in een t-shirt is 24° aangenamer dan 20° en ’s winters met een jas aan is 18° fijner dan 22°. Ook bij een handbediende airco kun je de temperatuur regelen door de kachel iets open te draaien.

De grootste warmtebron in een gekoelde auto met warmtewerend glas is de bovenkant van het dasboard, die altijd hitte absorbeert. Zet daarom de koude lucht bij een handbediende airco niet op de voorruit, maar op de dashboardopeningen en richt die naar het dak; je wordt dan door een luchtgordijn gescheiden van de warmte en de koele lucht daalt als een deken over je heen, zonder tocht en stijve nek. Een ecc zal dat zelf regelen, maar ook daar moet je blaasrichting altijd nog met de hand instellen.
Groot voordeel van airco op lange afstanden in de hitte is de veiligheid omdat je fitter blijft, zoals @Michiel ook al aangeeft. Ook voorkom je vochtverlies en daardoor hoofdpijn ten gevolge van langsflakkerende warme wind. Toch vind ik zeker in voor en naseizoen of ’s zomers in de avonduren het rijden in combinatie met open dak en de beleving van geluid en geuren het fijnst.


TheoS antwoordt op 14 november 2011:

Verkouden word je als je bezweet een ongekoelde auto uitstapt en je komt in de wind te staan, of je stapt bezweet een gekoelde auto in en je zit in een koude luchtstroom.

Dit is een zeer hardnekking fabeltje dat niets met de werkelijkheid van doen heeft.
Verkoudheid krijg je door een virus dat door besmetting aan je wordt overgedrage: Een ander draagt dat virus aan je over via de lucht (hoesten b.v.) of contact (handen, een deurklink etc.). Als een ander jou besmet met dit virus kun je verkouden worden. Dit gebeurt als je onvoldoende weerstand hebt door welke omstandigheid dan ook én er ruim voldoende virussen worden overgedragen. Het is altijd een combinatie van deze twee zaken. Dit betekent dat naarmate je meer weerstand hebt, er ook meer virussen nodig zijn om je verkouden te laten worden.
Er zijn veel onderzoeken die aantonen dat tocht en vocht hierin geen rol spelen.
Handen op tijd wassen, uit de buurt blijven van mensen die verkouden zijn en niet met je handen aan je neus of mond komen zijn een probater middel dan uit de tocht blijven of niet bezweet raken.
Of virussen zich ook in filters (van airco's) kunnen vestigen is mij niet bekend.
In filters kunnen zich wel schimmels vestigen. Deze kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid, b.v allergische reacties veroorzaken. De remedie daartegen is zorgen voor een schoon filter. Ook hier is er geen verband met tocht etc.


RobD antwoordt op 14 november 2011:

Een auto zonder climate control? Moet er niet aan denken 😉

De voordelen van een airco zijn al gegeven, en vele ook al bewezen. Hoe je de ventilatie openingen zet is persoonlijke voorkeur, evenals hoe warm of koud je het wilt hebben. Aan mijn kant staat deze vast op 20c, zomer en winter.


Fr@ns antwoordt op 14 november 2011:

@TheoS, je kunt natuurlijk alles afdoen als fabeltje, maar een feit blijft dat onder bepaalde omstandigheden mensen bij het gebruik van airco verkoudheidsklachten krijgen. Je zou de tekst ook als volgt kunnen lezen:
Verkouden word je ..door virussen.. als je bezweet een ongekoelde auto uitstapt en je komt in de wind te staan, of je stapt bezweet een gekoelde auto in en je zit in een koude luchtstroom ..als gevolg van de verhoogde kwetsbaarheid die optreedt door plotselinge afkoeling in neus of oksels.
Het vaak aangehaalde ‘fabeltje’ is vooral gebaseerd op de ongefundeerde relatie tussen verkoudheid en kou; dat is iets anders dan wat eerder is gesteld.

Aircofilters, die ook in bedrijf zijn als de aircocompressor staat uitgeschakeld, dienen voor het wegfilteren van stofdeeltjes en mijten, die een allergische reactie zoals niezen kunnen veroorzaken. Een vuil filter stinkt, maar houdt nog steeds deeltjes tegen.


TheoS antwoordt op 14 november 2011:

@Frans,
Dingen afdoen als een fabeltje? Laat ik het anders stellen: het heeft niets van doen met de werkelijkheid. Het is een misverstand dat hardnekkig in stand wordt gehouden, hetgeen uit jouw bijdrage ook blijkt.

Verkouden word je ..door virussen.. als je bezweet een ongekoelde auto uitstapt

Een oorzakelijk verband is er niet tussen het bezweet uit stappen en verkouden worden. Je zult dan toch eerst een besmetting moeten oplopen. Dit heeft evenwel niets van doen het het bezweet uit stappen.

als gevolg van de verhoogde kwetsbaarheid die optreedt door plotselinge afkoeling in neus of oksels.
Dus als een frisse neus haalt, loop je het risico op verkoudheid? Dit geloof je zelf toch niet.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker