Martin H vraagt op 19 mei 2005:
'tIs al vaak gevraagd hier maar wil er graag een toelichting op hebben: Het WERKELIJKE GEWICHT van uw caravan mag nooit hoger zijn dan het maximaal toelaatbaar trekgewicht. het maximaal toelaatbaar gewicht van de aanhanger mag WEL hoger zijn. (als hij het dus maar niet weegt)
Helemaal akkoord, mijn vraag is echter: waar kan ik dit vinden in de wetgeving, verkeersreglement, artikel o.i.d. waarnaar ik kan verwijzen als iemand (politie?) denkt dat het anders is?
Bert antwoordt op 19 mei 2005:
Hier komtie dan....
Bron: www.wetten.overheid.nl
Zoeken: voertuigregelement
Aanklikken: 1. voertuigreglement
Hoofdstuk 5: permanente eisen
Afdeling 18: gebruikseisen voertuigen
$ 1: afmetingen en massa’s
A: Personenauto’s etc. en daardoor voortbewogen aanhangers
Artikel 5.18.18
1.
Onverminderd het bepaalde in artikel 5.12.7 (zie hieronder*) mag de totale massa van aanhangwagens niet meer bedragen dan in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van het trekkend motorrijtuig is vermeld. De totale massa van aanhangwagens die worden voortbewogen door personenauto’s, bedrijfsauto’s of driewielige motorrijtuigen, waarvan de toegestane maximum massa niet meer bedraagt dan 3500 kg, mag tevens niet meer bedragen dan de maximum massa die volgt uit het op de koppeling van het trekkend voertuig aangebrachte identificatiekenmerk of goedkeuringsmerk. Indien de koppeling daaromtrent geen gegevens vermeldt, mag de totale massa van de aanhangwagen niet meer bedragen dan 750 kg en niet meer dan:
a. de ledige massa van het trekkend motorrijtuig, of
b. de massa in bedrijfsklare toestand van het trekkend motorrijtuig.
2.
De totale massa van samenstellen van voertuigen mag niet meer bedragen dan:
a. de voor het samenstel van voertuigen in het kentekenregister vermelde toegestane maximum massa;
b. vijf maal de toegestane maximum last onder de aangedreven as of assen van het trekkend motorrijtuig.
In normaal Nederlands:
Sub 1. Er wordt niet gesproken over de totale toegestane massa van aanhangwagens. Dit impliceert dat een auto die op kenteken 1300 kg mag trekken gerust een lege dubbele paardentrailer die 2500 kg mag wegen – maar dat natuurlijk niet daadwerkelijk weegt – mag voortbewegen over ’s-Heerenwegen. De rest van het artikel sub 1. heeft betrekking op de trekhaak.
Sub 2. Dat is ook wel een interessante. Hier gaat het dus over wat in de volksmond het treingewicht heet. Wanneer de controlerend ambtenaar enige moeite doet kan hij vrij eenvoudig en via het bureau (…) in het kentekenregister duikt staan daar alle toegestane maximale massa’s van auto en caravan of aanhanger achterhalenvermeld. Op dat van de auto staat ook het maximum samenstel. Zelf kunt u dit alleen terugvinden op het typeplaatje van de auto en misschien in de handleiding. Op het autokentekenbewijs staat de toegestane totale massa van het samenstel echter niet vermeld. Ook niet op het medio 2004 vernieuwde kentekenbewijs! ‘Het erop vermelden was geen EU-eis dus hebben we dat ook maar niet gedaan’, aldus de RDW. In o.a. Duitsland is dat al jaren wel het geval… Sommige dienders weten dat typeplaatje ook wel te vinden natuurlijk. Maar uitsluitend bij een oppervlakkige weeg- en papieren controle kun heb je geluk hebben dat het eventueel overschreden treingewicht niet opvalt.
(Knip het maar uit en voeg het bij je autopapieren)
Martin H antwoordt op 19 mei 2005:
Perfect, bedankt!
kathleen antwoordt op 19 mei 2005:
geld dit ook in het buitenland.
Bert antwoordt op 19 mei 2005:
Ja hoor. Het gaat om voertuigeisen. Een auto die in Nederland goedgekeurd is mag ook in het buitenland gebruikt worden in ieder geval door Nederlanders. Misschien weet je nog dat vroeger Franse auto's gele koplampen hadden? Was een voertuigeis in Frankrijk, maar niet voor Nederlandse auto's / Nederlanders. Als dat zo was zou je elke keer dat je ergens in het buitenland bent je complete auto moeten verbouwen. De vergelijking gaat een beetje mank, geef ik toe. Ander voorbeeld. Een bepaalde Ford Focus mag in Nederland 1000 kg trekken. Dezelfde in Duitsland mag 1200 kg trekken. Moet nu een Duitser die in Zeeland op vakantie gaat z'n caravan inruilen voor een lichtere? Dacht het niet.... Dat overigens dit soort regelgeving ook feitelijk voor veel EU-inwoners hetzelfde is geworden hebben we wel te danken aan die EU. Dat mag ook wel eens gezegd worden....
kathleen antwoordt op 19 mei 2005:
ok das duidelijk
ps ik ben van belgie
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.