Jacob vraagt op 10 augustus 2014:
Ik wil nieuwe spiegels gaan kopen voor een Ford C-max.
Kan ik het beste spiegels met een bol of een vlak glas kopen?
Wie heeft ervaring met spiegels voor een C-max?
Gijs antwoordt op 10 augustus 2014:
Neem vlak glas, dan weet je waar je aan toe bent.
Bol verkleint enorm.
Janka antwoordt op 10 augustus 2014:
Altijd, zo'n 15 jaar, met vlakke spiegels gereden van verschillende merken.
Zou geen bolle spiegels willen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 augustus 2014:
Ook nu krijg je weer verschillende adviezen 😉
Ik rijd altijd met bolle spiegels. 1 keer per ongeluk met vlakke spiegels gereden en dat vond ik een ramp.
sjef antwoordt op 10 augustus 2014:
Hallo Jacob er komter zo vast wel een die zweert bij bol glas dus daar wordt je hier niet wijzer van.
Gijs heeft het juiste antwoord al gegeven alleen als je een beetje kippig bent neem je bol glas want dan zie je meer (grapje)
Theo Gerrits antwoordt op 10 augustus 2014:
Spiegels moeten voldoen aan wettelijke eisen. Dat wil zeggen je moet een bepaalt projectievlak zichtbaar hebben in de linker- en rechter buitenspiegel. Met vlak spiegelglas, is het zicht 1 op 1. Je ziet de werkelijke grootte. Meestal voldoen deze spiegels NIET aan de wettelijke eisen omdat het formaat (afmetingen)te klein is.
Bolle spiegels (sferisch) verkleinen en geven met hun formaat meer beeld. Deze voldoen vaak WEL aan de wettelijke spiegeleisen.
Zie voor verdere info www.caravanendewet.nl Spiegels
Met vriendelijke groet
Theo Gerrits
Caravan Advies Nederland
0651027837
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 augustus 2014:
In de wet staat niet dat het vereiste zicht alleen met de caravan spiegels moet. De autospiegels geven vaak al een voldoende breed zichtveld wat aangevuld moet worden met zicht ver achter (naast) de caravan.
Dit is een foto van bolle Emuk spiegels:
Deze met vlakke Oppi spiegels:
Hoewel de weg totaal verschillend is kan je goed zien dat je met vlakke spiegels maar een klein deel van de hoogte van de caravan kunt zien en dus het gezichtsveld kleiner is.
Bolle spiegels lijken bovendien minder te trillen.
Bert antwoordt op 10 augustus 2014:
Het zicht naar achteren moet voldoen aan wettelijke eisen Theo. Hoe je dat in rechte lijn dus bereikt met bolle, vlakke en je autospiegels tezamen maakt niet uit. Zie: http://caravantrekker.nl/algemeen/spiegel.php
Of beschik je over jurisprudentie dat je alleen met de opzetspiegels die driehoeken moet kunnen zien? 😉
Op de vraag van Jacob terugkomend: in het algemeen zijn iets bollende spiegels wel prettig in de praktijk, ze lijken minder te trillen en ook de afstelling er van komt minder precies.
Tijdens onze caravancursussen gebruik ik de bijna altijd passende Milenco's met vlak glas. Meestal zijn met die spiegels de autospiegels nog goed verstelbaar. Wat mij betreft een eerste vereiste!!
De rest is zeer persoonlijk. Vlak geeft je mogelijk een beter beeld qua lengte, afstand tot. Maar ook je autospiegels verkleinen en daaraan ben je gewend. Als je voor Milenco's gaat adviseer ik de bolle convexe variant. Een juiste afstelling met die vlakke Milenco's is zeer lastig.
Ikzelf heb aloude spatbordspiegels van Sptifire. Vlak glas min of meer. Ik herken de agent die achter me rijdt met de filmploeg aan boord. 😉 Hahaaa.
Bert antwoordt op 10 augustus 2014:
Onze berichtjes hebben elkaar blijkbaar gekruist Menno. Geeft niets want ze sluiten elkaar goed aan.
Louis antwoordt op 10 augustus 2014:
Vlak of bol blijft toch een beetje een kwestie van gewenning of voorkeur denk ik.
In de bolle zie je vaak meer dan je bij vooruit rijden eigenlijk nodig hebt terwijl ze wel érg veel vertekenen . Maar bij achteruit manoeuvreren blijkt het juist weer veel handiger...
Bij de vlakke uitvoeringen word ook het "schakelen" tussen de auto (altijd bol) en de eventueel vlakke caravanspiegel wat lastiger.
Heb de ( rare ? ) gewoonte ze altijd beide te blijven gebruiken, en dan blijkt er toch enige tijd tussen "je scherpstelling" van deze zichtmomenten te gaan zitten.
Persoonlijk vind ik het wat onhandig dat er geen soort van "normkromming" blijkt te zijn waardoor het beeld van elk merk verschilt.
Zoiets zou het altijd gelijk trekken, ongeacht merk auto of caravanspiegel er gecombineerd word.
Dus Jacob, al met al zou ik toch maar voor de bolle uitvoering gaan.
Theo Gerrits antwoordt op 10 augustus 2014:
Artikel 5.18.5
•2. Indien het gezichtsveld van de voor voertuigen van de categorie waartoe het voertuig behoort voorgeschreven spiegels wordt beperkt door lading die aan de achterzijde van het voertuig is aangebracht of door een door het voertuig voortbewogen aanhangwagen met inbegrip van de lading, moet het voertuig zijn voorzien van een linker- onderscheidenlijk rechterbuitenspiegel waarmee de bestuurder een in bijlage VIII, hoofdstuk 2, titel 2, paragrafen 1 tot en met 6, vastgesteld weggedeelte kan overzien.
Hierboven de wettelijke tekst.
Als de normale buitenspiegels niet (kunnen) voldoen aan de spiegeleisen, dan moet er een linker- en rechterbuitenspiegel worden aangebracht. Deze aangebrachte spiegels moeten dan voldoen aan de spiegeleisen.
Dit is de redactie van de wetstekst. In het verleden werden de oorspronkelijke spiegels zelfs afgedekt.
De wetgever is duidelijk welke spiegels worden bedoeld.
Met vriendelijke groet
Theo Gerrits
Caravan Advies Nederland
0651027837
John antwoordt op 11 augustus 2014:
'De wetgever is duidelijk welke spiegels worden bedoeld.'
Niet helemaal, er staat niet dat gecombineerd gebruik van beide spiegels NIET mag om tot het gewenste resultaat te komen. Wat in het verleden gebeurd is, behoord tot het verleden. Zoals zo vaak is de wetgeving ook hier onduidelijk. Om met de politie te spreken: wat niet verboden is, mag!
Ton Groenendijk antwoordt op 11 augustus 2014:
ha die Jacob! Daar heb je wat losgemaakt! Maar wellicht ben ik de eerste die een C Max met spiegels heeft en dus kan ik je als zoveelste in de rij mijn persoonlijke voorkeur mededelen.
Let op! De ruimte tussen het spiegelhuis en de spiegels is bij C Max krap. Je zult dus, als je kiest voor een bepaald merk even moeten kijken of ze passen. Zelf heb ik mij laten verleiden tot de aanschaf van Milenco's, die wel goed passen, maar nog steeds worden de vroegere Special Mirrors betreurd. Maar er is goed mee te leven. Neem bolle! Ze geven veel meer zicht op wat er achter je gebeurd en zijn dus in het gebruik veiliger. Zeker omdat de C Max niet héél breed is, heb je dat zicht als snel nodig. Bovendien heb je meer zicht op inhalend verkeer. De "normale" spiegels stel ik zo in dat ik zicht heb op de onderkant/voorkant van de caravan, zodat ik met bochtjes niet onverhoeds ergens overheen bonk of ergens achter blijf hangen. Maar ja...mijn mening is er maar één van vele. En in respons op Janka: het is gewenning, ik rijd al 20 jaar met bol glas en ik zou geen vlak glas willen hebben. En in respons op Gijs: Bol verkleint, maar dat doet je autospiegel ook en je ziet tenminste wat meer. Ja,ja...zo veel gebruikers, zo veel meningen.
Ralf e antwoordt op 11 augustus 2014:
Ik heb voor mijn vakantie nieuwe aan geschaft. 12jaar vlak gehad en nu milenco bol en Groot. Ik wil geen vlakke meer, veel makkelijker stellen voor goed zicht.
Voordeel van grote is ook dat je op de camping en in smalle straten in een oogopslag je banden en je dak in de gaten kunt houden!!
dirk antwoordt op 11 augustus 2014:
Ik heb ook bolle van milenco , met deze spiegels kan ik de spiegels van de auto nog verstellen die zet ik zover naar beneden dat ik de voor/onderkant van de caravan goed kan zien altijd makkelijk bij paaltje,s en dergelijke ,plus je blijft niet in beide spiegels turen als ze op de zelfde hoogte staan .
RobD antwoordt op 11 augustus 2014:
Het grote voordeel met bolle spiegels is, zoals ook Dirk aangeeft, je kunt je auto spiegels voor andere instellingen gebruiken. Die van mij staan op de lage zijkant van de c/van, waaronder de banden. Altijd handig met paaltjes, stenen en stoepranden.
Quirien antwoordt op 11 augustus 2014:
Sluit mij aan bij voorgaande aantwoorden; Milenco bol en groot.
Je kunt inderdaad meerdere zaken beter in de gaten houden.
Echter net als Bert heb ik nog steeds mijn oude spatbordspiegels bewaard mochten deze nog eens passen op een bepaalde auto.
Klink misschien wel gek, maar ik heb ook wel eens gereden met zowel spatbord spiegels en spiegels op de spiegel.
Heb het idee dat spatbordspiegels toch nog je dodehoek iets verbeteren.
Theo Gerrits antwoordt op 11 augustus 2014:
John
moet het voertuig zijn voorzien van een linker- onderscheidenlijk rechterbuitenspiegel waarmee de bestuurder een in bijlage VIII, hoofdstuk 2, titel 2, paragrafen 1 tot en met 6, vastgesteld weggedeelte kan overzien.
Er staat linker- rechterspiegel, beide in enkelvoud.
Deze twee spiegels moeten voldoen aan de uitzichten van bijlage III
De nota van toelichting is duidelijk. Via meerdere spiegels is dus wettelijk onjuist
Met vriendelijke groet
Theo Gerrits
Caravan Advies Nederland
0651027837
Gijs antwoordt op 12 augustus 2014:
Menno als je me geen antwoord op het forum durft te geven mag je het ook wel via de mail doen.
Ik wil graag weten waarom dingen verwijderd worden.
Mvg Gijs
Gijs antwoordt op 12 augustus 2014:
Mijn mail adres:
Vantpad@gmail.com
Mvg Gijs
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 augustus 2014:
@Gijs,
Je hebt vanmiddag al een mail gehad met onderstaande tekst:
Beste Gijs,
Wij verwijderen een heel enkele keer berichten die totaal geen bijdrage leveren aan de discussie zoals jouw bericht "Sjonge jonge wat een geouwehoer over een paar spiegels." Dit doen wij om het forum zo leesbaar mogelijk te houden als bron van informatie.
Met vriendelijke groet,
Menno van der Heijden
Gijs antwoordt op 12 augustus 2014:
Sorry Menno,
Dan kan ik er wel meer op noemen, ook over uw eigen antwoorden wel.
Maar mooi dat je een antwoord gaf, maar ik blijf het raar vinden.
De vraagsteller heeft nu zoveel verschillende antwoorden, dat hij door de bomen het bos niet meer ziet.
Dan kan ik er nog wel 15 verwijderen.
Mvg Gijs
Ton Groenendijk antwoordt op 12 augustus 2014:
Inderdaad, een hoop ge o.h.. Maar wel leuk om te lezen en vaak zit er een prima bijdrage bij. Kijk, ge o.h. vind je overal en gelukkig gaat het hier over zaken die (meestal) niet van levensbelang zijn of de toekomst van de wereld bepalen. Daar zijn weer heel andere fora voor beschikbaar en die zijn vaak meer beschamend en onleesbaar dan dit meestal gezellige geleuter over spiegels. Hoewel, geleuter? Ook dit is een onderwerp dat levens kan redden dus moesten we er nog maar even over dooro.h. en.
Gijs antwoordt op 12 augustus 2014:
Hallo Ton.
Maar wat de vraagsteller wilde weten is hij nu vast ook nog niet achter.
Zoveel antwoorden is hij vast niets wijzer van geworden.
Maar ach laten we het gezellig houden.
Als antwoorden te vaak worden verwijderd zoek ik gewoon een ander forum.
Zou het wel jammer vinden want ik kwam hier altijd met veel plezier, maar dat gaat zo wel veranderen.
Ik voel dit toch als een soort discriminatie.
Mvg Gijs
Bert antwoordt op 13 augustus 2014:
Gijs, je hebt via pm een antwoord gekregen van Menno hedenmiddag. Toch is dat blijkbaar niet voldoende en troll je verder.
Ga gerust je gang op andere fora als je hier niet meer tot je gerief kan komen. Jouw keuze. Lever je in de toekomst wel weer zinvolle bijdragen (in onze ogen) dan ben je uiteraard welkom.
Quirien antwoordt op 13 augustus 2014:
Gijs,
voordat ik van wal steek ik heb niets tegen jouw of wie dan ook.
Ik denk dat Jacob nooit het directe antwoord zal krijgen van je moet bol of vlak glas nemen.
Uit de adviezen meningen die je nu al ziet " zweert " de een bij vlak en de andere bij bol.( ik dacht toch wel dat er goede en interessante tips bij waren , waar je wat mee kunt doen)
Jacob zal zelf moeten ervaren wat hij het fijns vindt en ik kan begrijpen dat hij zich misschien een beetje onzeker voelt en zekerheid zoekt.
Dus Jacob, heb je al voldoende aan deze bijdrage?
dirk antwoordt op 13 augustus 2014:
Ik ben gewoon naar schijndel gereden en daar liggen allerlei modellen en soorten overal natuurlijk 1 van , die mag je mee naar buiten nemen en passen en proberen welke je het meest bevalt zodoende weet je al heel wat meer , en kan je de spiegels naar keuze kopen , ze hebben een heleboel soorten .
Wel aan de rechterkant van de weg vanaf schijndel gezien .ik zou zeggen doe je voordeel er mee .
groet
Tijs antwoordt op 16 augustus 2014:
Jacob, ik reed altijd met bolle spiegels, maar ben vanwege de krappe spiegelbehuizing (en het grotere gemak) overgestapt op Emuk spiegels. Die hebben vlakke spiegels. Krappe behuizing was bij de Ford S-Max en Galaxy, maar als ik het zo lees spelt dat bij de C-Max ook. Dan vallen al snel heel veel spiegels af. Met de Emuk kan ik nu eindelijk de autospiegels goed afstellen. Dat in combinatie met de vlakke spiegels van levert mij alle zicht die ik nodig heb. Zowel op de Duitse Autobahn (inschatten of ik kan inhalen) als op Engelse binnenweggetjes (deze zomer weer eens iets te ver binnendoor gereden: kwam op een mooi weggetje dat maar net breed genoeg was voor de caravan. Dan wil je in je spiegels wel zien of je dat rustieke stenen muurtje mist 😉).
Hoewel ik dacht dat ik nooit vlak zou willen bevallen die vlakke Emuks me nu erg goed. Kijk eens op hun site of jouw automodel ook ondersteund wordt. Verstelbaarheid van je autospiegels is in mijn ervaring veel belangrijker dan bol of vlak.
Benno antwoordt op 17 augustus 2014:
Wat misschien een rol speelt is de breedte van de caravan versus de auto.
In mijn bolle Golf buitenspiegels kijk ik bijna strak langs mijn caravan van 2.08 m. Gecombineerd met mijn vlakke caravanspiegels voel ik mij lekker.
Frans antwoordt op 17 augustus 2014:
Mee eens, als de spiegels dichter bij je ogen zitten wordt de zichthoek groter en wordt op dat punt het bezwaar van vlakke spiegels kleiner. Ik gebruik grote, vlakke Milenco's en die zitten gemonteerd aan de onderkant van de vaste spiegels. Lage montage geeft een groter bereik in de verticale waarneming van je caravan en je kunt tijdens de rit nog steeds genieten van het voorbijtrekkend landschap. Heb trouwens wel een aantal maatregelen genomen om ze trillingvrij te krijgen.
Aan de wettelijke regels voor spiegels kan ik nauwelijks boodschap hebben; het gaat er vooral om dat je in combinatie met de autospiegels zo'n goed mogelijk zicht hebt.
Quirien antwoordt op 20 augustus 2014:
Zou Jacob al met vakantie zijn?
Het is meestal zo jammer dat vraagstellers helemaal niet meer reageren/terugkoppelen. (het is niet verplicht natuurlijk)
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!