BJvd vraagt op 18 januari 2015:
Welk merk band is het beste voor de caravan?
Gegevens:
Avento Premier de Luxe 390 TD uit 1993. Max gewicht : 1100 kg
Oorspronkelijke band vanaf fabriek : 185/70 R14 88T (gewone autoband, merk Vredestein). Loadindex 88 = 560 kg. Spanning (advies fabrikant caravan): 3 bar. Geen problemen gehad. Geen klapbanden.
Laatste jaren 175/80 R14 C 99/98. Past ook beter in wielkast.
Loadindex 99 = 775 kg. Te hoog, daarom lagere spanning dan de door de dealer aanbevolen spanning van 4,5 bar (de spanning waarbij de band zijn maximale draagvermogen haalt). Stalen ventielen. Mijn bandenspanning: 3,75 bar.
Deze spanning kwam tot stand op basis van de volgende adviezen: Caravantrekker: aanbevolen minimum 3,8 bar. ANWB-advieslijn: 3,5 bar. KCK en Vredestein: minimaal 4,0 bar. Jadatis: 3,5 bar.
Mijn 3,75 bar is dus een gemiddelde.
Ik ben ervan overtuigd dat er tussen de verschillende merken banden verschil zit.
Dat werd ook bevestigd door de duurzaamheidstesten van de KCK.
Echter in mijn maat is er weinig keus en de merken met de grootste keus, wil ik niet, zoals daar zijn Maxxis, GT-Radial (Maxmiler) en Bridgestone.
Deze mening is gebaseerd op de KCK-testen, maar ook op testen van autobanden en berichtgeving op diverse fora.
Ik zit te denken aan Hankook, Toyo of Barum.
Heeft iemand met deze merken ervaring, hetzij positief, hetzij negatief?
Tot slot:
de huidige banden zijn van het merk Bridgestone banden met als DOT-code 0509. Deze hebben tot op heden zonder problemen hun taak vervuld.
Rico antwoordt op 19 januari 2015:
Wat is er mis met de Maxmiler en Bridgestone banden? Onder onze vorige caravan hadden we Maxmilers zitten, ik zou niet weten waarom het slechte banden zouden zijn.
Onder de huidige caravan had ik eerst Dunlops, tot volle tevredenheid. Deze waren na 5 jaar versleten (de caravan hangt gemiddeld 10.000 km per jaar achter de auto), nu hebben we sinds begin vorig jaar Maxxis. Dat was niet bepaald mijn eigen keuze, maar de caravanboer legde er andere banden onder dan wat ik gevraagd had (ik wilde weer Dunlop). Na een hele discussie die Maxxis banden er toch onder laten zitten, en ze houden zich prima. Hebben nu dus ongeveer 10.000 km achter de rug, o.a. naar zuid Spanje (hitte).
Waarom wil je C-banden? Met een loadindex boven de 90 heb je al marge zat.
Elliot antwoordt op 19 januari 2015:
Als ik me niet vergis was in de laatste test van de KCK, de Pirreli Chrono 185 14c gevolgde door de Continental Vanco als beste band getest. Wat zoekwerk op het internet of de desbetreffende KCK magazine brengt uitsluitsel.
Zelf hebben wij de cargomaxx onder de caravan zitten en die doet het al vier jaar in alle weersomstandigheden en vele kilometers prima.(we zorgen wel altijd voor dat ze op de juiste spanning staan en ze zijn uitgerust met stalen ventielen)
BJvd antwoordt op 19 januari 2015:
Dank voor uw antwoorden.
De breedte van 175 mm en de diameter van R14 zijn bepalend.
Aan de hand van die uitgangswaarden kan ik geen gewone autoband of XL-band vinden met een loadindex van meer dan 88.
In 2006 heb ik voor het eerst C-banden gemonteerd op advies van mijn dealer. Dat waren GT-Radial Maxmiler. Na drie jaar kwam hij geschrokken terug op zijn advies vanwege scheuren en klapbanden bij dat merk en type. Toen overgegaan op de Bridgestone Duravis banden. In een autobandentest echter viel het merk Bridgestone bij een verhoogde belastbaarheidstest door de mand.
Op het forum van KCK staat bovenaan de lijst onder het kopje 'Defecte banden' een oproep van redacteur Wim de Roos om problemen (verhoogde slijtage en klapbanden) te melden met de GT-Radial Kargomax (Cargomaxx) ST 6000.
Ook zo'n oproep doet het vertrouwen in het merk GT-Radial geen goed.
Pirelli en Continental hebben geen band in de door mij gezochte maat van 175(/80) R14 C 99/98 (N).
Gaarne weer uw commentaar.
Bob antwoordt op 19 januari 2015:
Als de huidige banden geen problemen geven, waarom dan niet hetzelfde merk en type?
Elliot antwoordt op 19 januari 2015:
Ik heb idd die post op het forum va KCK gezien, er is geen enkele relevante reactie op gekomen (toch niet op het forum)
De getoonde band ziet er niet fraai uit!!
Toch zou me niet al teveel ongerust maken over de kwaliteit van de Kargomax banden.
Michelin is voor de helft eigenaar van de firma, ik dacht ook uit vorige test te hebben begrepen dat de kwaliteit van dit merk er sterk is op vooruit gegaan.
Ik denk niet dat caravanconstructeurs zoals Hobby deze banden standaard zou monteren indien er een structureel probleem zou zijn met deze banden.
Problemen kan je met A merken ook hebben, hangt van het gebruik af en nogmaals bandendruk.
antwoordt op 19 januari 2015:
Ik rijd al heel lang Continental Vanco en dat bevalt uitstekend.
Verkrijgbaar in de maat 175/70/14 LI95, lijkt me dus prima geschikt
http://www.profiletyrecenter.nl/banden/Continental/VancoContact2/B.CO.175.70.014.T.VA2.00/1
vrgr
JT®
cor huiser antwoordt op 19 januari 2015:
goedendag.
heb sinds dit voorjaar de hankook ra18 op mijn caravan zitten. deze is in uw maat 175-80-14 ook te krijgen.
voordeel bij een c band is een betere stabiliteit van de caravan.
mijn ervaring met deze band is zet hem op 4 bar en het rijd perfect.[IN DE KCK BANDENTEST KWAM HANKOOK ER ZEER GOED UIT]
succes.
BJvd antwoordt op 19 januari 2015:
Niet meer Bridgestone, omdat deze banden in de KCK-test van 2009 weliswaar als zeer goed uit de bus kwamen, maar toch in latere testen tot tweemaal toe veel minder scoorden. Ook was er in de autobandenwereld een test waarbij Bridgestone banden faalden bij een verzwaarde bovenwettelijke belastingsproef.
De aanbeveling voor de Continental 175/70 R14 C 6PR 95/93 T is een hele goede. Continental is een merk dat constant hoge ogen gooit in elke bandentest. En een loadindex van 95 (690 kg) is ook beter passend.
Het is wel een 6 PR/ply/C-load band, hetgeen betekent dat de referentiedruk (druk waarbij de maximale draagkracht wordt bereikt) 3,75 bar is. Soms misschien ook 3,5 bar. Dit moet ik nog even precies bij Jadatis navragen. Uiteindelijk staat het ook op de band zelf. Bij de 8PR/ply/D-load band is dat de bekende 4,5 bar.
Een klein bezwaar zou kunnen zijn dat deze band in hoogte afwijkt van mijn net nieuwe reserveband (Maxxis).
Blij ben ik met de vermelding van een goede ervaring met Hankook banden (dat was ook mijn oorspronkelijke vraag).
BJvd antwoordt op 20 januari 2015:
De aanname dat caravanfabrikanten weten wat de beste banden zijn voor hun caravans is helaas vele malen niet juist gebleken (goedkope onbekende merken en krappe loadindexen).
Ik wil in herinnering roepen de Kumho- en Matadoraffaire.
Als een merk behoort tot een groot concern met een goede naam en faam, is dat jammer genoeg geen garantie voor kwaliteit.
Voorbeeld: ook weer Matador. Dit merk behoort tot de Continentalgroep.
Jan@ antwoordt op 20 januari 2015:
Dit laatste heb ik ook ervaren met de aanschaf van een nieuwe caravan, zowel van mijzelf als van een vriend. Standaard werden deze caravans geleverd met Matador banden die in die tijd een slechte reputatie hadden. Ik wilde sowieso C-banden dus heb ik die bij de aankoop bedongen(van een ander merk dan Matador en Kumho uiteraard)
succes met de keuze. ( let op de dotcode, dat ze niet te oud zijn)
Tom antwoordt op 20 januari 2015:
Nieuwe banden monteren? Vergeet geen Tyron's te monteren, hiermee wordt voorkomen dat de band er af loopt. Zie de video's op www.tyron.com Kost wat geld maar je koopt er veel veiligheid mee.
jadatis antwoordt op 21 januari 2015:
Zou kunnen dat er ook C-banden 6PR in 3,5 bar referentiedruk zijn, ik heb ze nog niet gezien, maar bij C-banden staat altijd de AT-druk ( referentiedruk) op de zijwang, en dat is bindend.
Maar pas op voor Amerikaanse C-load/6PR banden die zijn voor 50psi=3,4 bar , en als die van zelfde fabriek komen , als een europees merk, dan kan de fout gemaakt zijn , dat de maximum load voor 3,75/3,8 bar berekent is en daardoor bij 50 psi/3,4 bar te veel invering komt.
Dus dan googlen naar de bandmaat en Loadindexen vergelijken.
ander gevolg van de bandenmaatverschillen is dat de originele 185/70 band een segmenthoogte van 129,5mm heeft en de 175/80 = 140 mm, 175/70 122,5.
Daardoor is bij eerste wissel de as 10,5mm omhoog gegaan waardoor de kont ook meer omhoog wijst.
Ga je nu naar 175/70 dan gaat die zelfs van origineel uit gezien 7 mm omlaag en vanuit 175/80 17,5mm omlaag, waardoor de kont van de caravan omlaag gaat wijzen.
In combinatie met een wat hoge trekhaak kan dit er voor zorgen dat je nummerbord niet meer te zien is als je er een laaghangend fietsenrek achterop hebt.
Ook een kleine kans dat de achterkant eerder de grond raakt bij van de pont af rijden bijvoorbeeld.
Leuk om te lezen dat je ook mijn berekeningen meeneemt in je drukadvies, en dat middelen van de verschillende waarden kan ik me in vinden.
Japanner antwoordt op 21 januari 2015:
Tsongejonge wat ingewikkeld voor een paar banden en druk in de band op 3,75 of 3,8 bar let dan wel op een goede bandenspanningsmeter en meet ze is op bij verschillende bedrijven het is nooit gelijk. En het merk oh oh wat zijn die anwb testen toch belangrijk het ene jaar is die goed en de volgende keer komt dezelfde band minder uit de test. Wat zullen jullie tocht met spanning op vakantie gaan en maar voelen en maar kijken naar die banden en ik lees ook nog iets over tyrons niet vergeten te monteren. Maar goed dat iedereen verschillend is............... Alvast een heel prettig 2015 vakantie gevoel 😉 😉
Andreas-NL antwoordt op 21 januari 2015:
Beetje zuur commentaar, vind je niet? Jadatis probeert gewoon z'n grote kennis van banden en bandenspanning over te brengen. Kennelijk is dat iets te moeilijk voor je, Japanner. Maar onthoud je dan van commentaar en neem het voor kennisgeving aan.
jadatis antwoordt op 21 januari 2015:
het antwoord van Japanner was niet direct op mij gericht.
En inderdaad kan zelfs een ge-eikte bandenddruk-meter nog afwijken. Moet je dus ook niet te veel op vertrouwen.
Maar ik denk dat dit wel ondervangen wordt door de iets hogere druk, en voor lagere snelheid zit er nog meer reserve in. Heb ik ook uitgeplozen, voor iedere 10 km hoger Loadindex 1 lager en andersom voor iedere 10 km lager 1 LI hoger.
voorbeeld de banden van BJvd van 175R14 99N ( tot 140 km/u) zouden voor 160 km/U dus Q een draagvermogen hebben bij de zelfde druk van 2 LI stappen lager dus 97Q.
Andersom , uitgaande van maar max 120 km/U( L) 2 hoger dus 101L
Dit voor zover er door de bandenfabrikanten niet is afgerond, anders zijn de stappen kleiner.
Vooral continental is vrij consequent in het aangeven van een additionele loadindex op de zijwang bij C-banden ,
Voor vrachtwagenbanden is dit eerder regel dan uitzondering.
Japanner antwoordt op 21 januari 2015:
Toch wel mooi dat er altijd iemand een nog zinniger bijdrage dan mij levert, maar het is allemaal te moeilijk voor mij........ Ik zal mij voor de rest van commentaar onthouden en neem het voor kennisgeving aan, ik trek mij nog een lekker flesje azijn ehhh wijn open.
ronald antwoordt op 21 januari 2015:
Mijn Peugeot Expert staat standaard op Bridgestone Duravis banden. Heb de Caravelair Antares nu ook gedurende 2 jaar op dezelfde banden staan. Druk wel aangepast aan het gewicht. Hebben versterkte flanken, dus lange tijd stilstaan heeft geen effect. Nog geen problemen gehad......
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!