Louis Zwart vraagt op 27 juni 2007:
Ik heb hier een opmerking bij. Vandaag had ik bijna deze Meriva gekocht omdat deze in de berekening ruim voldoet. Het blijkt dat bij dit type alleen een goedkeuring tot 1300 kg wordt gegeven als de afneembare trekhaak vanaf de fabriek is geplaatst!
Achteraf geplaatst wordt er een goedkeuring gegeven tot 1000 geremd!! Wij moesten daarom helaas afzien van de aankoop van deze auto......... Misschien dat u dit beter kunt gaan vermelden zodat andere belangstellenden dit kunnen onderkennen.
Met vriendelijke groet,
L Zwart
Almere
Jan@ antwoordt op 27 juni 2007:
Dat is wat je noemt een ""narrow escape"". Als consument moet je natuurlijk zelf goed opletten en checken en doorvragen.Want autoverkopers willen je alles doen geloven. Opel is imiddels bekend om z'n varierende maximum trekgewichten afhankelijk van het motortype, Renault vanwege z'n beperking van het treingewicht en zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer valkuilen.
Goed opletten dus en dat heb je gedaan.
Bert antwoordt op 27 juni 2007:
Er wordt in de fabriek samen met de trekhaak extra koeling (radiator e/o fan) geplaatst. De uitvoering met 6-bak en de sterkere 92 kW hebben dit extraatje al standaard. Wij maken hiervan geen melding bij een trekkrachtberekening omdat dit duidelijk in de folder vermeld staat. Zou je een gebruikt exemplaar aanschaffen moet je sowieso de papieren nakijken omtrent trekgewichten of het kenteken invoeren op de website van de RDW.
Tjinne antwoordt op 28 juni 2007:
Ik rij al jaaaaaren met Opel en heb al mijn trekhaken af fabriek laten monteren omdat zoals gezegd een extre koeling bijkomt ook een iets zwaardere alternator en batterij en nu op mijn nieuwe Zafira (2006) automatische aanpassing van het niveau + ESP + cruisecontrol ,ik weet zelfs niet ofdat je andere dan duitse merken trekhaken af fabriek kan bestellen ? Ze zitten ook altijd mooi opgeborgen en je ziet er praktisch niks van als hij af is want de stekkerdoos klapt omhoog achter de bumper,dit zijn mischien voor velen geen afdoende argumenten maar voor mij wel want ik hou van goed materiaal en een propere afwerking ,verder nog veel suc6 met Uw keuze . Tjinne
Ton antwoordt op 28 juni 2007:
Bert en Menno,
Een paar draadjes geleden vroegen jullie om verbeterpunten voor het trekkrachtrapport. Hier wordt er een panklaar aangeleverd. Ik had een andere reactie van jullie verwacht, maar ook dit is opbouwende kritiek. In het geval van de heer Zwart had een duidelijke verwijzing naar de folder hem misschien eerder opmerkzaam gemaakt. Ik mag verwachten dat het betrouwbaarheidsgehalte van deze objectieve site op een hoger niveau staat dan die van een een subjectieve folder.
Een frequent bezoeker.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 juni 2007:
Natuurlijk nemen we alle opmerkingen ter harte, alleen moeten we in praktijk er iets mee kunnen. Vooralsnog hebben we in de 'automatische' berekeningen geen mogelijkheid om individuele uitzonderingen te programmeren en te melden, dus moeten we keuzes maken en komt er een standaard antwoord.
Zou je een persoonlijk adviesrapport aanvragen dan worden dit soort afwijkingen (voor een specifiek type) voor zover ons bekent wel vermeld. Dat is sowiezo veel beter omdat er dan een controle op de gegevens zit. Als mensen per ongeluk een fout maken bij de selectie of gegevens kan je een dure aankoopbeslissing op verkeerde gronden nemen. Daarom snap ik niet dat relatief zo weinig mensen er 7,50 voor over hebben om een echt betrouwbaar advies te krijgen. Wil je dus zekerheid vraag een persoonlijk aankoop advies!
Ton antwoordt op 29 juni 2007:
Menno,
Je punt is duidelijke en eens. Wellicht kun je (nog)beter op dergelijke aspecten wijzen om mensen over te halen wel een individueel rapport op te vragen. Verwijs bij de gratis berekening op de meerwaarde van een pers. rapport door aan te geven dat er individuele aspecten zijn die naast het aantal en de kleur van de sterren een doorslaggevende rol van betekenis kunnen spelen bij het eindoordeel. Ik zie voor mijn combi graag veel groene sterren. Er zijn mensen die tijdens het lezen van het verhaal met cijfers en Nm's halverwege afhaken. Je ziet aan het verhaal met de Toyota en de 4400min -1 elders op deze site dat er veel "gevoel" in ligt. Het is de taak van jullie en van lezer dit o.b.v. cijfers te interpreteren. Je verkoopt dan beter je meerwaarde. Het relatieve lage aantal gaat dan misschien omhoog en daar is een ieder bij gebaat. Dit commentaar geef ik om als bezoeker ook een kleine positieve bijdrage te leveren voor een ieder.
Bert antwoordt op 29 juni 2007:
Dank je wel Ton voor je meedenken in deze materie! We zullen daar zeker aandacht aan besteden, het informeren bij een on-line berekening dat de persoonlijke touch soms van onschatbare waarde is... Letterlijk! De kosten voor een Trekauto Aankoop Advies (een vergelijk tussen twee trekauto's) is afgezet tegen de aanschafprijs een lachertje en in onze ogen zeker voor een enigszins onervaren caravanner een must!
In de tussentijd gaan we lekker door met het toevoegen van heldere informatie bij de on-line berekeningen. Grafieken zullen bijvoorbeeld binnenkort worden toegevoegd en we streven naar steeds meer (korte) teksten om de cijfertjes te verduidelijken.
Zoals door Menno reeds verwoord: we gaan bij de online trekkrachtrapporten nog niet zo ver dat we individuele zaken, zoals met de Meriva verduidelijken. Het ding mag gewoon 1300 kg trekken als je je een beeeetje verdiept bij de dealer. We maken daarbij wel degelijk keuzes. Is het redelijk normaal dat je daarachter komt, als er beperkingen zijn? In het geval van deze Opel vinden wij van wel.
Een ander voorbeeld met tegengesteld resultaat: Een Citroën C6 krijgt in Nederland een hoger toegestaan trekgewicht toebedeeld dan in Frankrijk, Duitsland en Engeland. Dat je dan amper een kleine 200 kg mag laden (ja incl. bestuurder!) in de auto is misbruik maken van de slordige RDW gegevensnotatie en het onbekende fenomeen (in Nederland) van 'treingewicht'. In dat geval krijgt Citroën Nederland NIET het voordeel van de twijfel van ons. Bovendien hebben wij rekening te houden met onze buitenlandse website visitors op whattowcar.com, zugwagen.info en towcar.eu bijvoorbeeld. Een onderscheid daarin aanbrengen gaat ons te ver.
Lastig allemaal 😉
Ton, antwoordt op 29 juni 2007:
Zeker lastige materie. Ik zal nog eens kritisch naar mijn vorige rapport kijken. Als ik daar zaken tegenkom welke ik anders zou weergeven, zal ik deze naar jullie mailen en als de nieuwe format gereed is zal ik ook zeker weer een rapport opvragen. Voor de autokeuze voor mij voorlopig niet relevant, maar wel reuze interessant om voor de vakantie goed door te lezen en kijken wat je herkent tijdens de reis. Succes in ieder geval!
Bleekie antwoordt op 3 juli 2007:
Mijn ervaring met een Opel Meriva als caravantrekauto voor een caravan van 1100kg is weinig positief. De max kogeldruk van Brink is maar 50Kg Gezien de achtervering van deze auto is dit teveel. Ook na motage van hulpveren. Bij een bijna lege tank was het stuurgedrag goed, bij een volle tank en 50 kg op de trekhaak belabberd. Vermindering van kogelgewicht gaf een beter stuurgedrag te zien maar het gedrag van de caravan was belaberd. Ik heb deze auto dan maar ook snel verkocht. Kennissen van ons hebben bij aanschaf van hun Opel Meriva diesel toen zij er een trekhaak onder lieten zetten van de verkoper te horen gekregen dat het onverstandig is om een caravan met de Merviva te trekken.
bert sijbring antwoordt op 30 augustus 2007:
Ik heb zelf een opel meriva 1.7 cdti van 2003 en mag 1200 kg aan de haak hangen. De kogeldruk van 50 kg valt iets tegen, maar het eigen gewicht (1355kg) van de auto in combinatie met mijn hobby 400 geeft een zéér stabiele indruk!!!
Ben net terug van de ardeche en kan bijna alles in zijn 5e versnelling doen, heel af en toe moet ik terug naar zijn 4.
En op de route soleil kan ik de combinatie dan ook constant, ook bergop dus op 100km/h houden!
gebruik met caravan 1:10
Dus een meriva 1.7 cdti gewoon kopen dus!!!!
Voor antwoordt op 3 september 2007:
Ik zelf heb een Meriva 1.3 CDTI en mag 1300 kg trekken (trekhaak fabriek af), auto pas nieuw gekocht. Extra koeling is een fabeltje bij navraag, het enige verschil bij fabriek af trekhaak "zou" zwaardere chassisbalken zijn.
wat betreft die kogeldruk, ik trek een vouwcaravan van 750 kg en leg ongeveer 70 kg op de haak, en heb nooit de indruk dat de veren daar problemen mee hebben. rij dan ook moeiteloos 120 km/h. 't is natuurlijk geen "echte" caravan en heb ook geen last van vrachtwagens en zijwind.
een tevreden meriva rijder
PS : een caravan van meer dan 1000 kg zou ik er ook niet graag aanhaken, zelfs niet met een 1.7 CDTI
Bert antwoordt op 3 september 2007:
Van die versterkte chassisbalken geloof ík nu weer niets. 😉 Ik meen trouwens die extra koeling etc. ergens ook officieel bevestigd te hebben, maar kan het niet vinden. Anyway, maakt niet uit.
Een statische kogeldruk van een vouwwagen werkt dynamisch anders uit dan van een veel zwaardere caravan met dezelfde kogeldruk.
Ik geef je absoluut (gevoelsmatig) gelijk dat je met een auto als een Meriva in principe geen caravan moet willen trekken van meer dan zeg 1000 kg. Op papier en met een beetje motor valt dat weliswaar mee, ook in onze rapporten, maar het blijft imho een soort stadsautootje. Sorry voor degenen die zich aangesproken voelen en e.e.a. anders ervaren. Enige praktijkervaring met een Meriva als trekauto heb ik namelijk absoluut niet!
piet antwoordt op 3 september 2007:
ik rijd met een astra-h 17 cdti 100 pk en mag 1400 kg trekken
mijn caravan weegt geladen 1350 kg en heb nergens geen problemen, ik rijd op de snelweg (in het buitenland) 100 km per uur in z'n 5 en dit gaat probleemloos.
@Eric antwoordt op 3 september 2007:
Uhhh, wat heeft een Astra met een Meriva te maken?
piet antwoordt op 3 september 2007:
zelfde motor?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 september 2007:
Maar andere overbrengingen!
bert sijbring antwoordt op 29 september 2007:
ik snap het probleem van jullie over de meriva niet!
Als caravantrekker is het een geweldige auto 1.7 cdti tenminste met mijn hobby 400sf.
Hij heeft ook een hoog eigengewicht 1355 kg, en heeft de achterwielen ongeveer tussen de trekhaak staan wat ook heel gunstig is.
hij is erg stabiel 120 km/h met caravan geenenkel probleem.
maar....discuseer lekker verder.
ook heb ik geen extra koeling, en is ook echt niet nodig!
waar je nog over kunt discusseren is het kogelgewicht van 50kg, ik zorg voor een kogelgewicht van ongeveer 60kg en dan staat de auto nog mooi horizontaal zonder in de kont te hangen.
heb intussen ongeveer 4000km met caravan ...italie...ardeche achter de rug.....geen centje pijn.
groetjes bert sijbring
bert sijbring antwoordt op 3 oktober 2007:
hoi piet
Met een astra mag je dus wel een caravan trekken???
Dit gaat volgens jou dus ook prima....lijkt mij ook wel.
En met een meriva niet volgens de geleerden op dit forum!
Waarom is eem astra dan zoveel beter als een meriva heren.
Vergelijk- motor- lengte- gewicht.
En ik vind de meriva dus ook echt geen stadsauto.....!
maar ja ook hier verschillen de meningen over.
hiervoor heb ik een suzuki vitara villager en een mazda 323 gehad.
Maar de meriva steekt met trekkracht en stabiliteit met kop en schouders boven beide uit.
groetjes bert
bert sijbring antwoordt op 3 oktober 2007:
en ik krijg volgens de site met mijn opel meriva 1.7 cdti in combinatie met mijn hobby 400 sf een score van 41/2 ster.
Ik snap er niet meer van
piet antwoordt op 3 oktober 2007:
laat ze maar praten maar met de 17 cdti motor (100 pk) kun je met een gerust hart van huis gaan, wat betreft brandstofverbruik met de caravan 1350 kg geladen en een snelheid van 100 km p/uur op en naar naar zuid frankrijk gemiddeld 1 op 11.
bert sijbring antwoordt op 4 oktober 2007:
precies piet, met jou kan ik praten!
gow antwoordt op 28 oktober 2008:
wat betekent cdti
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!