Caravantrekker.nl

Wielspoor

Gerrit Snellers vraagt op 1 juli 2015:

Weet iemand of er een regel is wat het maximale toespoor bij een caravan mag zijn.
Of is dat per caravans verschillend.
Ik heb een nieuwe Knaus Sudwind 460 eu.
I.vm. met hoge banden slijtage.
Binnen een jaar (9000 km) beide versleten.
Antwoord in graden of mm.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Theo antwoordt op 1 juli 2015:

Vraag eens na bij Triorep.

9000km lijkt me ook heel snel.


Louis antwoordt op 1 juli 2015:

Ook al krijg je van iemand het juiste antwoord in graden of mm :
Zo weinig kilometers klopt niet, maar meten is weten.
Met de juiste loadindex, bandenspanning en zonder overbelading of asschade kan dit resultaat niet goed zijn.
Laat de dealer eventueel via de fabrikant maar aantonen dat dit normaal is... én wie van beiden anders de banden voortaan gaat doneren .
(Eén zuur pluspuntje : Je hoeft je over de "zes jaars vervangings problematiek" geen zorgen te maken)


Karel1 antwoordt op 1 juli 2015:

Toespoor is een wielafsteling uit de autowereld bedoeld om de sturing te verbeteren een caravan heeft dat dus niet nodig.

Maar wellicht bedoelt u de wielvlucht? Sommige caravans hebben een weinig negatieve wielvlucht ( bovenkanten L -R staan iets naar elkaar) in onbeladen toestand welke na een correcte belading vrijwel is verdwenen.

Indien u zeker weet at de caravan niet overbeladen is geweest en de geadviseerde badendruk is aangehouden is het zinvol naar de dealer te gaan met een garantie-aanspraak.
Slijtage na 9000 km is niet normaal.


PieteR antwoordt op 2 juli 2015:

Karel1 zit er naast. Bij Delta-assen is er sprake van enig toespoor en ook is het interessant om eens hier te kijken:
http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=75308


RobD antwoordt op 2 juli 2015:

Daarbij, als er in lege toestand al sprake is van negatief camber zal dit door belading alleen maar erger worden en niet in neutraal camber veranderen.


Sjef Bertens antwoordt op 4 juli 2015:

Ook onze LMC 530 heeft een nogal behoorlijke bandenslijtage, weliswaar niet zo extreem als bij Gerrit maar toch binnen drie jaar en 16.000 km zijn beide banden vooral aan de buitenzijde bijna glad. De rest van het loopvlak heeft nog een paar mm profiel. De meest voor de hand liggende conclusie is natuurlijk te veel toespoor maar andere invloeden zijn belasting en kwaliteit van de banden. De gebruikte banden waren C-banden op de juiste spanning. Omdat er geen voor de hand liggende andere technische problemen zijn heb ik maar een paar Michelins Agilis 185 R 14 C gemonteerd en wacht af hoe het deze vergaat.


Sjef Bertens antwoordt op 4 juli 2015:

Ook onze LMC 530 heeft een nogal behoorlijke bandenslijtage, weliswaar niet zo extreem als bij Gerrit maar toch binnen drie jaar en 16.000 km zijn beide banden vooral aan de buitenzijde bijna glad. De rest van het loopvlak heeft nog een paar mm profiel. De meest voor de hand liggende conclusie is natuurlijk te veel toespoor maar andere invloeden zijn belasting en kwaliteit van de banden. De gebruikte banden waren C-banden op de juiste spanning. Omdat er geen voor de hand liggende andere technische problemen zijn heb ik maar een paar Michelins Agilis 185 R 14 C gemonteerd en wacht af hoe het deze vergaat.


Louis antwoordt op 4 juli 2015:

Toespoor, kwaliteit en overbelasting zijn natuurlijk van invloed.
Belasting in principe niet bij juiste bandenspanning en loadindex.
Want dáár zijn ze nu juist op afgestemd.


Kees antwoordt op 5 juli 2015:

Ook een juist belaste band slijt sneller dan een onbelaste band louis. 😉


Ruud antwoordt op 5 juli 2015:

ssssttt Kees, dat snapt Louis niet!
Moet je misschien even uitleggen over wrijving en belasting en dat beide van invloed zijn op slijtage


Louis antwoordt op 5 juli 2015:

Louis snapt dat het bij slijtage van een caravanband of wát voor band dan ook altijd om een belaste band gaat...
En Louis snapt ook dat onbelaste banden nog bij de bandenboer in het rek liggen.
Louis denkt zelfs dat dáár de vraag dus...niét over gaat.


Frank antwoordt op 14 augustus 2015:

Onlangs heb ik onze caravan laten uitlijnen bij Triorep.
Waarom? Gewoon nieuwsgierigheid.
Ik weet dat het comfort en rijplezier wordt vergroot als je auto goed is uitgelijnd en gebalanceerd. Ook ben ik al jarenlang bezig de stabiliteit van auto+caravan te verbeteren zonder dure technische aanvullingen. Dit is gewoon hobby en ik vind het domweg leuk.
Het enige dat ik nog niet had geprobeerd is uitlijnen vd caravan.
Ik wist al dat de Alko Euro Delta as een toespoor had van ca. 3 minuten, maar ik kon niet per band meten. ook was er totaal geen slijtage aan de banden (Vredestein Comtrac)want die draaiden al ruim 25.000 km mee en er zat nog steeds 6-7 mm profiel op na 6 jaar.
Triorep vertelde dat op een Delta-as de banden soms maar 15.000 km meegaan. Ze hadden zo nog een aantal uitspraken
waarbij ik vraagtekens plaatste. Ik snap wel dat zij de extremen melden en ook werk willen houden. Op het Duitse caravanforum staat deze verhoogde slijtage ook vaker gepost. Onbekend is het dus niet, maar is het onvermijdbaar?
Bij Triorep zagen ze ook dat de caravanrubbers(vering) wel aan vervanging toe waren.
Ik heb ze toen ook maar de bovenste frictiecups (AKS) en een aantal andere zaken (gasslang e.d.) laten vervangen.
Terugijdend naar huis merkte ik onmiddellijk binnen tientallen meters de vergrootte rust in de combinatie. De caravan volgde de auto beter en stond weer op eigen "benen".
Op de snelweg trok de combinatie zich nog minder aan van turbulentie en spoorde gemakkelijker rechtuit. Het inhalen van vrachtwagens en wisselen van rijbaan kon met probleemloos met " 1 vingertje aan het stuur". De vervangen asrubbers hebben hieraan zeker bijgedragen, maar de uitlijning was ook voelbaar. Wat zit er weer een heerlijke rust in de combinatie.
Triorep is een goed adres met vaklui en ik kan iedereen een bezoekje aanraden.


Frank antwoordt op 14 augustus 2015:

Nog even een aanvullend mailtje.
De trekauto's en caravans worden jaarlijks beter. Ook lijkt het besef van goede banden en goede belading bij meer vakantiegangers aanwezig dan in het verleden.
Toch zie ik zeer veel combinaties die lang niet hun maximale stabiliteit benutten. De fietsenrekken achterop ziet iedereen maar er is veel meer.
Als ik bv. tien caravans een tijdje volg zie je bij een aantal soms de onrust in de caravans. Dat is bijzonder als er helemaal geen reden voor is zoals heftige zijwind of vervelend vrachtverkeer (autotransporters).
Als je dan beter kijkt, staat er vaak een wieltje iets te scheef. Overbelading of verouderde/versleten asrubbers?
Vrij regelmatig zie je ook dat de caravan de trekauto niet netjes volgt. Hij slingert er ahw in bochtjes achteraan. Afgesleten banden,verouderde schokbrekers,uitlijning, verhoogde gevoeligheid voor spoorvorming of flinke onbalans in de belading links/rechts?
Ook zie je caravans die niet netjes in het autospoor lopen maar ietsje ernaast. Verouderde asrubbers of uitlijning spelen daar misschien een rol.
Als het verkeer en het weer rustig zijn dan voel je dit nauwelijks. Vaak weet een bestuurder niet beter want hij immers gewend aan zijn combi.
Toch is het verschil in stabiliteit dat hierin zit een niet te verwaarlozen factor.
De ene bestuurder moet continue alert zijn en zit regelmatig met twee handen aan het stuur bij lastiger omstandigheden. De andere bestuurder manouvreert probleemloos zijn combinatie met zijwind tussen de vrachtwagens en wegwerkzaamheden door. Ondertussen heeft hij ook nog een bakje koffie in zijn hand.
Beide situaties heb ik persoonlijk ervaren met uiteenlopende caravans, maar je moet er wel zin aan hebben om dit uit te zoeken.


Hennie antwoordt op 14 augustus 2015:

Frank,
Jouw opmerkingen over de verschijnselen tijdens het rijden en de mogelijke oorzaken zijn m.i. terecht. Het overgrote deel van de caravanners kan dit zelf niet allemaal beoordelen. Het blijft beperkt tot de banden en evt. schokdempers. Voor het overige zou men moeten kunnen steunen op de dealers. Persoonlijk heb ik voor dit deel van de techniek in hen weinig vertrouwen, ook veroorzaakt door mogelijk beperkte hulpmiddelen. Ik zie het ook niet gebeuren dat we b.v. elke 2 jaar een standaard controlebeurt bij Triorep regelen. Dus m.i. blijft het, voor de meesten onbewust, aanmodderen.


Willem B antwoordt op 14 augustus 2015:

Graag ook merk (+ soort) banden vermelden.


Sjef Bertens antwoordt op 14 augustus 2015:

Hoi Frank, ik heb jou enthousiaste verhaal gelezen en ben overtuigd van jou ervaringsdeskundigheid maar ik heb bij deze sporingsvraag al aangegeven dat ook bij mijn caravan uit 2012 de banden al na 16.000 km versleten waren. Bijde banden waren aan de buitenzijde glad en in het midden nog een paar mm profiel.
Ik begrijp wel dat een foutieve wielstand bandenslijtage behoorlijk kan beïnvloeden en daarin kan uitlijning helderheid bieden maar daar is het probleem niet mee opgelost.
Uitlijnen is een meting. Zitten de gemeten resultaten niet binnen de toleranties dan is het maar de vraag of je dat eenvoudig kunt oplossen.
Versleten onderdelen kunnen vervangen worden en een scheef zittende als kan rechtgezet worden maar als de astap verbogen is t.g.v. een schuiver dan wordt het een ander probleem.
Ik zou niet weten hoe bij mijn alko as de toespoor veranderd moet worden.


Kees antwoordt op 15 augustus 2015:

Gespecialiseerde bedrijven weten daar wel een oplossing voor. En iets dat krom is kan vervangen worden. Het is natuurlijk niet zo dat als een wielstand buiten de toleranties staat er geen oplossing voor handen zou zijn.
Deze assen worden volgens procédé in elkaar gezet en gemonteerd onder een caravanchassis. Uitlijning van het voertuig volgt niet. Het kan daardoor voorkomen dat wiestanden niet overeenkomen met de specificaties.


Sjef Bertens antwoordt op 15 augustus 2015:

Beste Kees ik vind het prima dat jij zoveel vertrouwen hebt in de gespecialiseerde bedrijven maar mijn opmerking was meer bedoeld om de uitspraken van Frank wat te nuanceren.
De uitspraak "mijn caravan is uitgelijnd en nu kan ik de combinatie met een vingertje sturen " gaat mij iets te ver. Natuurlijk begrijp ik dat vervanging van de asrubbers invloed heeft op het rijgedrag maar de uitlijning op zich is alleen controle. Vallen de gemeten waardes niet binnen de tolerantie en de ophanging is verder in orde (rubbers-lagers en bevestiging) dan heb je een probleem. Ik begrijp ook dat dat probleem wel opgelost kan worden.
Maar je hebt uit de reactie van Frank ook wel begrepen dat Triorep zich ook indekt door te stellen dat soms banden op een Delta-as maar 15.000 km meegaan. Volgens mij kan de toespoor bij deze as niet versteld worden en dat betekend dus dat als ten gevolge van een schuiver de toespoor of wielvlucht niet binnen de tolerantie vallen de halve of hele as vervangen moet worden.


Kees antwoordt op 15 augustus 2015:

Als dat nodig is dan zij dat zo.
Overigens houdt de term uitlijnen in dat er ook werkelijk iets wat aan die uitlijning gedaan wordt. Hetzelfde gaat op voor de onderhoudsbeurt. Het is dan niet zo dat men alleen in beeld brengt wat er aan onderhoud benodigd is.
Heeft men wel alleen een uitlijn meting verricht dan wordt de te nemen actie besproken als er geen mogelijkheden tot afstellen zijn.
Mocht blijken dat er vervanging van een astap noodzakelijk is dan brengt dat feit alleen natuurlijk geen beter rijden chassis teweeg natuurlijk. Heeft men door herpositioneren van de draagarm een beter binnen de toleranties passende sporing weten te bereiken dan is het uitlijnen compleet.


Frank antwoordt op 16 augustus 2015:

Beste Sjef, de toespoor op de Delta as kan inderdaad versteld worden. Ik kan mij voorstellen bij een zware 530 LMC dat bandjes met iets te veel toespoor flink slijten.
Als de caravan niet goed uitgelijnd staat, zal de slijtage hoger liggen en trekt de combinatie ook iets zwaarder.
Ik kan zelfs licht verschil in banden merken bij het optrekken (tot ca. 50-60). Een Vredestein Comtrac loopt heeft minder "loopgemak" tov Continental Vancontact 200.

De nuancering van Sjef is ook niet juist. Door ALLE verbeteringen (caravan en autobanden, hulpveren, frictiecups, afstellen AKS etc.) is er daadwerkelijk flink verschil in rijgedrag. Het "vingertje ah stuur" snapt iedereen en dit is ook gewoon de juiste beschrijving.
Maar.....bestuurders die geen verschil voelen tussen bv. Vpower of Ultimate en gewone diesel moeten hun geld niet uitgeven aan deze fijnproverij in het rijgedrag van hun combinatie. Het zijn al die kleine verbeteringetjes die samen het grotere verschil maken.
Uitlijnen is er eentje van.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker