Maarten vraagt op 24 juli 2016:
Is de Brennerpas steiler dan andere autobaan snelwegen? Ik heb een Toyota Avensis automaat 2.2 diesel met 150 pk. Normaal rijd ik met 90 km per uur de hellingen op maar de Brennerpas was het met 65 in drie echt op. Ik heb er een Fendt achter hangen van 1400 kg.
Kan er iets zijn met de motor of versnellingsbak dat omdat ik niet harder omhoog kon?
Graag jullie ideeën hierover!
Frank antwoordt op 24 juli 2016:
Hier op het forum wordt altijd spannend gepraat over de helling bij Luik. Het al jaren gelden dat ik daarlangs ben gereden en die helling heb ik nooit opgemerkt.
De Brennerautobahn is andere koek. Direct als je erop draait, begint hij al te klimmen. Beladen vrachtwagens moeten echt naar rechts op het kruipspoor en hun snelheid valt op deze klim ver terug. Logisch want voor een snelweg klimt het lekker omhoog. Losse auto's met flinke motor >150pk blazen je links voorbij en er ontstaan er aardige snelheidsverschillen op dit stuk. Dat voelt niet echt lekker.
Als je Fendt in werkelijkheid zwaarder is dan 1400 kg, je auto volbeladen en de overbrenging van je derde versnelling lang is, snap ik wel dat de koek op is.
Is dat niet het geval, dan kan het zijn dat je diesel niet het volle vermogen levert. Oorzaak? Geen idee, misschien luchtmassameter niet optimaal
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 juli 2016:
De Brenner is maximaal 6,1% en daarmee wel een relatief steile autobaanhelling. Maar bedenk daarbij ook dat je klimt naar bijna 1400 meter waar de lucht ijler is en je motor minder presteert.
De hellingen zijn bovendien veel langer dan op de meeste andere snelwegen. Wat ook nog kan meespelen is als er tegenwind was.
Frank antwoordt op 24 juli 2016:
Zojuist nagekeken. De helling is volgens mij officieel niet meer dan 6%. Bijzonder want elke keer vind ik hem stevig. Dit komt waarschijnlijk door zijn lengte en misschien ook omdat hij iets hoger ligt dan de hellingen in Duitsland.
Hij voelt voor mij minstens zo stevig of zelfs steviger aan als de autobahnhellingen van 8% rond Kassel.
Schijn bedriegt blijkbaar.
Janka antwoordt op 25 juli 2016:
Inderdaad zijn het de lengte en de hoogte die je de das omdoen.
En daarbij het inhaalverbod opgeteld maakt het een hels karwij.
Tenzij je de tijd neemt en rustig aan naar boven sukkelt (gevoelsmatig dan).
Ton Groenendijk antwoordt op 25 juli 2016:
Toch wel een beetje een luxeprobleem, Maarten. Ik kan me nog herinneren hoe ik in de jaren '60 met een 12 pk 2CV over diezelfde pas sukkelde, tussen de vrachtauto's. Daarna is ook bij mij alles zwaarder, sneller en sterker geworden, maar vooral zwaarder (en dan heb ik het niet alleen over de vakantiemiddelen). Toch blijft een ding onveranderd. En dat is de verhouding pk/gewicht. Begonnen met 12 pk en 600 kg, reis ik nu met 150 pk en bijna 3000kg. Dan komen er een heleboel berekeningen en dan blijkt dat je niet heel slecht bedeeld bent met die 65km/h. Overigens is het niet heel verstandig om op zulke hellingen volgas te gaan. "is er iets mis dat ik niet harder omhoog kan?" Nee hoor, maar iedere combinatie kent z'n maximum. Kijk maar naar de vrachtauto's die een nog ongunstiger verhouding hebben qua pk/gewicht en prijs je gelukkig, terwijl je hoog in de toeren en laag in de snelheid van het landschap geniet.
Arjan antwoordt op 25 juli 2016:
Met zo'n motor vind ik 65 in z'n drie niet erg vlot. Ik denk dat er iets mis is. Ik rij met een 1.6 diesel 143pk met gemak met 100 naar boven (in z'n 4). Ik heb er een caravan van max beladen 1350kg achter hangen (wss is die beduidend lichter, zal wss tussen de 1250 en 1300kg wegen ). Misschien in een te hoge versnelling de klim begonnen?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 juli 2016:
Met een Toyota Avensis III - 2.2 D4-D aut. moet 90 km/u in z'n 4 inderdaad wel mogelijk zijn lijkt me. Als 65 het max is, is er inderdaad wellicht wat mis (luchtmassameter?)
Quirien antwoordt op 25 juli 2016:
Ooit was bij mij het brandstof filter de oorzaak, was vervuild. Solo niets aan de hand maar bij een hele lange helling met de nodige procenten ging de combinatie ook allerbelabberst omhoog terwijl ik daar voorheen geen enkel probleem had.
Dus misschien....
Jan antwoordt op 25 juli 2016:
Ook een keer zoiets gehad en bleek dat een steenmarter een vacuüm slangetje had doorgebeten waardoor ik geen vermogen had. Kijk dus even onder de motorkap
Pim antwoordt op 25 juli 2016:
Hier hetzelfde, ik vind de helling bij Luik niets voorstellen. Brennerpas is steiler, maar wel goed te doen.
Wat maakt het uit dat je op 1 stukje met 65km/u omhoog gaat?
Maarten antwoordt op 25 juli 2016:
Het maakt op zich niks uit dat ik een stukje met 65 km omhoog moet, maar als dit komt door een technisch mankement wil ik dit toch wel verholpen hebben. Voorheen reed ik met een Honda F-rv 2.2 diesel handgeschakeld 140 pk en die ging wel met 90 omhoog. Vandaar.
Kris antwoordt op 28 april 2017:
Heb den brennertunnel ooit gedaan .mondeo 2 liter 130 pk.hobby 460 .1400 kg.gene moment stress gehad .gewoon heel goe luisteren en op de gepaste moment reageren .u wagen en combinatie kennen.
gea antwoordt op 29 april 2017:
De brenner tunnel ken ik ook niet, Waar ligt hij?
Joost Kolen antwoordt op 16 mei 2017:
Ja bij de start van de Brenner (vanuit Oostenrijk naar Italie) gaat het even flink omhoog. Is niet lang maar wel stijl. Dus die 65km is zo slecht nog niet met een Fendt van 1400kg.
Frank antwoordt op 17 mei 2017:
Hoi Joost, leuk dat jij een compleet andere gevoel bij de Brenner hebt.
Ik denk juist : het is niet steil maar lang.
Direct voorbij Innsbrück neem je de afslag en elke keer ben ik daar weer een beetje verrast. Dit komt vooral doordat het hele verkeersbeeld daar op slag verandert. Vol beladen vrachtwagens moeten direct afhaken en na het kruipspoor. Als je dan tijdens drukte verkeerd gepositioneerd bent, word je ook gedwongen om "af te zakken" naar een lagere versnelling. Dit eerste stuk is slechts de aanloop naar de Europabrücke. Daarna volgt nog lang een vals plat en de stijging naar het hoogste punt van de Brenner. Je rijdt dus van 600 mtr naar 1400 mtr. hoogte over een afstand van ca. 35 km
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!