N.v.Roosmalen vraagt op 29 september 2016:
Hallo heeft iemand ook deze ervaring dat binnen 3 jaar en nog geen 15000 km.weer de lagers hoorbaar waren en zijn vervangen?Terug vanuit Frankrijk zijn we gestopt in Ieper wegens bijgeluid,na opkrikken bleek het het rechter wiellager,contact opgenomen met mijn dealer caravancentrum meerkerk hoe dit nu zo snel kon maar volgens hun kwam dit wel vaker voor door omstandigheden??
Op mijn vraag of ik langs kon komen daar dit op mijn route naar huis lag werd mij te kennen gegeven dat ze de komende 2weken vol zaten en mij niet konden helpen in mijn ogen voor een caravanbedrijf van het jaar(ja,ja)een zeer slechte beurt daar dit hooguit een uurtje werk is.Na zoeken in omgeving vonden wij dealer DKW in Wemelgem die mijn angst om door te rijden begreep en terstond tijd voor ons vrijmaakte(hulde) en tot mijn grote verbazing een rekening presenteerde voor 2 lagers voor de helft van de prijs van meerkerk.
Zou dit ook te maken kunnen hebben gehad door kargomax banden heb er 2 totaal scheef zien afslijten binnen 25000 km.
graag reactie van iemand die iets van mijn verhaal herkend m.v.g.Nico
Kees antwoordt op 29 september 2016:
3 jaar en 15000km verder weer een lagerprobleem? Ja hoor, dat herken ik wel.
Is ook niet zo vreemd bij de belasting van een caravan op zo'n lager. Een keertje een stoeprandje, keertje naast het asfalt. Kolkje hier, hubbel daar of een gat in de weg en het kan gebeurd zijn. Dat merk je niet meteen maar een paar honderd kilometer later begint het en dan is het snel gebeurd.
Dat heeft weinig te maken met de banden. Dat die scheef afslijten geeft wel aan dat de wielstand niet optimaal is en daar heeft het lager ook onder te lijden.
Tsja als die Meerkerk dealer aangeeft dat zijn planning volzit wat zou dat dan betekenen? Dat er nog wel een uurtje hier of daar beschikbaar is of zou zijn agenda écht vol zitten? Hij kan kwalijk zijn andere afspraken afbellen met de melding dat er eerst iemand voorgaat die meteen en onmiddelijk zijn lagers gedaan wil hebben toch?
Ik denk dat je dat zelf ook wel kan invullen al begrijp ik best dat dit jou niet echt uitkomt.
Maar je bent geholpen en naar het lijkt ook nog goedkoper ook! Proficiat.
sjef antwoordt op 29 september 2016:
@Kees laten we eerst eens vragen wat voor een caravan en wat voor een lagers tegenwoordig allemaal conische mits het oud model caravan is.
Verder kom ik al 30 jaar in Meerkerk daar leveren ze perfect werk nog nooit iets wat niet goed ging mee gemaakt.
Verder wat jij zegt herken ik niet bij mijn chateau krijgt trouw elke twee jaar zijn beurt heb de caravan nu 9 jaar en rij er zonder meer 7 tot 8 duizend kilometer mee per jaar.
Dat maal negen is zo,n kleine zestig duizend kilometer tot op heden en nog nooit iets aan de hand geweest met zowel lagers als remmen.
En ik maak zeer pittige reizen net terug uit Zwitserland sta soms op campings tot twee duizend meter.
Ja dan worden de remmen en lagers wel heet geloof dat maar.
Quirien antwoordt op 29 september 2016:
Vul de zoekmachine maar eens in met: wiellagers, heb je wel even leesvoer.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 29 september 2016:
Ik lees en hoor vaker dat lagers vervangen moeten worden. Waar dat aan ligt? Ik heb wel eens de indruk dat (rij)kwaliteit niet de hoogste prioriteit heeft bij caravan fabrikanten 😉
Kees antwoordt op 29 september 2016:
Wat ik ook weet is dat het bij het verwijderen van de remtrommels er vaak niet zachtzinning aan toe gaat. De hamer komt er nog wel eens aan te pas en dan kun je wachten op problemen.
Maar volgens sjef gaat het er bij Meerkerk perfect aan toe en gaat er nooit iets verkeerd. Dus daar zal het dan in dit geval niet aan liggen.
sjef antwoordt op 29 september 2016:
@Kees op je ......... getrapt kan ik niets aan doen in Meerkerk gebruiken ze geen grote hamer.
Maar bij jou dealer schijnbaar wel zal wel mannetje zijn die niet te duur is.
Heb wel eens meer dit soort dingen van je gelezen waarschijnlijk ben je een doe het zelfer.
Die hebben nou eenmaal enorme argwaan tegenover professionele dealers helaas
Kees antwoordt op 29 september 2016:
Mag ik ff lachen!!!!
Louis antwoordt op 29 september 2016:
De spreker van 17.25 moet in zijn functie altijd wat terughoudend zijn met z'n mening en bijdragen, maar zit er denk ik niet ver naast .
Om niet te zeggen ...slaat de spijker op z'n kop.
(Je zult maar een transportbedrijf hebben en iedere stoeprand of berm kost je een vroegtijdige lagerreparatie)
sjef antwoordt op 29 september 2016:
@Kees ja je mag even lachen maar ik lach harder wat betreft je hamer.
Je hebt geen kennis van zaken blijkt wel het is zo wanneer je de borgmoer losdraait pak je de remtrommel er zo af omdat het conisch is als je begrijpt wat dat betekent.En als je kunt rijden en geen stoepranden etc meeneemt kan je zoals ik aangaf heel lang met je lagers doen jij schijnbaar niet.
Kees antwoordt op 29 september 2016:
Is goed sjef, laat mij nu nog harder lachen. Lol.
PieteR antwoordt op 30 september 2016:
Er is vaak een kwaliteitsverschil tussen de diverse merken lagers, heb ik gemerkt. Als een inkoper daar geen erg in heeft of er geen verstand van heeft, zit je al gauw met de gebakken peren. Ik ben er ook maar per ongeluk achter gekomen met veel hulp van een lagerspecialist..
Beverwijk antwoordt op 30 september 2016:
Zeer herkenbaar!! ook voor de derde maal nieuwe lagers gekregen van betere kwaliteit en ook nieuwe Kargomax banden 25000 km totaal scheef versleten
Oorzaak de caravangebruiker . Te veel km, slecht wegdek, teveel beladen etc maar het is nooit de schuld van dealer, alko, of de bandenboer is dat niet vreemd!!!!!!
sjef antwoordt op 30 september 2016:
@Beverwijk het wordt misschien wat minder vreemd als iedereen erbij vermeld om welke caravan het gaat en bouwjaar.
Komt er misschien meer zicht uit welke hoek de problemen komen.
Zoals ik al aangaf heb zelf al 60.000 KM gereden met dezelfde lagers.
Gr Sjef
Kees antwoordt op 30 september 2016:
Dus het kán wel? Of is sjef zo'n uitmuntende chauffeur waaraan niemand kan tippen?
Of kan het eigenlijk niet, ben je een amateur die er geen verstand van hebt en kan je niet rijden wanneer je daaraan twijfelt en moet je gewoon een betere dealer zoeken?
Quirien antwoordt op 30 september 2016:
Eigenlijk durfde ik na al dat tumult niet te reageren maar waag het er toch maar op.
In 38 jaar caravannen met de nodige kilometers zijn er bij mij pas 2x de wiellagers vernieuwd.
Oh, speciaal voor Sjef erbij genoemd en dat is een keer gedaan op een van mijn Chateau's en mijn vorige Knaus. En remmen vervangen kan ik mij niet herinneren. Overigens deed ik jaren lang heel kritisch vaak zelf het onderhoud.
.
Tja, in het verleden met trips naar Zwitserland en Noord-Italie reed ik wel de homoknetische koppelingen naar de mallemoer, maar dat zal wel aan de kwaliteit hebben gelegen want later bij andere auto's had ik er geen last van.(smiley)
Oh, en die hamer, die had ik wel eens nodig in het verleden maar dat was meer om op de startmotor te slaan als de bendix weer eens bleef hangen.(had ik op de camping tenminste een klusje om de boel weer uit elkaar te halen, te smeren zodat de starterkrans wel weer werd bereikt)
Ton Groenendijk antwoordt op 30 september 2016:
Heren, heren, toch!!
Gaan we nu op dit forum discussiëren wie de betere chauffeur is? Dat lijkt me een weinig zinvol gebeuren, want ik, ja ik ben de beste! Dus met dit soort geneuzel moesten we maar ophouden.
Het gaat om drie zaken:
1. Hoe lang gaan je lagers mee? Dat onderwerp is behoorlijk uitgekauwd, maar het komt er op neer dat dit onderwerp gaat over slechte lagers (tja, dat zie je ook niet aan het doosje), dealers die nodeloos lagers vervangen. (tja, die schijnen te bestaan)en uiteindelijk de conclusie dat het een gok is hoe lang je lagers mee gaan (tja, dat is de conclusie na het lezen van eerdere discussies.) Dat heeft allemaal weinig te maken met de kwaliteit van de chauffeurs. Want wie nooit een fout(je) maakt is wel een heel irritant wezen.
2. Dan de benadering van "mijn dealer in Meerkerk". Meneer van Roosmalen: "mijn" is in deze een wat hebberige benadering. C.C.M. is eigendom van de voormalige fabrikanten van Avento, uit een tijd toen er nog kleine cvfabrikanten waren. (Bergland? doet-ie het nog?). C.C.M. teert nog wel een beetje op die vergane glorie en dat is een gevaarlijke bedrijfsvoering. Het toeval wil dat ik om redenen die hier niet ter zake doen, nog wel eens wandelend langs het bedrijf kwam. Keurig netjes, maar om nu te zeggen dat het publiek in rijen voor de deur stond, nee. Waarom is dit bedrijf dan dealer van het jaar is? Daar heeft de KCK ongetwijfeld zijn redenen voor, maar in mijn belevingswereld speelt mee dat bepaalde nostalgische en nationalistische gevoelens hier mede debet aan zijn. Zoals Kip ook nog steeds een warm plekje in het hart van de ANWB heeft. Daar is niks mee, maar we leven in een tijd waarin de concurrentie moordend is en waarbij serviceverlening en attentie in de richting van de klant allesbepalend is voor de reputatie van een bedrijf. Menige dealer teert nog op de gouden tijden uit de 20e eeuw, toen de klant weinig te kiezen had.
En dan nog 3: de scheef afgesleten banden. Banden die gewoon rechtuit rijden slijten, maar niet scheef. De volgorde begint dus altijd van binnenuit. Versleten rubbers, een kromme as, een scheurtje in de opsluitplaat, een krom chassis, een kromme wielarm, alles kan banden scheef doen afslijten. Maar het is niet zo dat banden scheef afslijten en daarmee de lagers vernielen.
Sjef Bertens antwoordt op 30 september 2016:
Even een reactie van een andere Sjef niet de Chef maar laten we voor het gemak Sjef B noemen.
Slijtage, in dit geval van lagers is natuurlijk van veel factoren afhankelijk zoals: kwaliteit van de gebruikte materialen ( prijs - kwaliteit ). Afstelling en onderhoud ( smering en afdichting). Belasting ( stootbelasting - asbelasting - temperatuur )
Bij de een is het een te hoge temperatuur bij de ander een verkeerde afstelling.
@ Quirien
Aardig dat verhaal van die Bosch startmotoren wat vele van ons zich nog wel kunnen herinneren. Alleen was het volgens mij niet het blijven hangen van de bendix maar het niet inslaan van de bendix. Je hoorde een heel zacht klikje en verder gebuurde er niets.
Dit werd veroorzaakt door oxidatie van de koolborstels.
De hoofd relaisstroom ging via de veld en ankerwikkelingen naar massa.
Hierdoor kwam het anker enigszins draaiend in de starterkrans.
Door de klap op de startmotor maakte de borstels beter contact en kwam de startmotor in beweging.
Quirien antwoordt op 30 september 2016:
@Sjef B,
inderdaad ten onrechte sjef met een hoofdletter geschreven.
Een beetje nostalgie en wel een beetje buitende topic maar ik verwees al naar de zoekmachine naar wiellagers, dus moet dit dan maar even hier kunnen.
Ik herinner mij wel dat ik ook in het zgn " pechpakket "koolborstels had zitten. Maar je uitleg herken ik wel maar ook als de veer niet voldoende kracht had zowel bij inslag of het geratel opleverde omdat deze bleef "hangen" was na reiniging en invetten toch weer dat de boel goed werkte.
tja, gelukkig zie je niemand (of toch wel) meer op pad gaan met, voelermaat, contactpunten, rotor,verdeelkap, ventilatieriem, bougie en bougiekabel een zomerthermostaat(soms liet ik hem er gewoon uit) wat pakkingen remvloeistof en het juiste gereedschap, want dan kon je nog wat doen. Want nu geldt, owee als je wat krijgt aan de electronica, soms om gek van te worden terwijl er soms na resetten of uitschakelen/wegschrijven of laten negeren niets aan de hand is,
N.v.Roomalen antwoordt op 1 oktober 2016:
Bedankt voor alle reacties ik begrijp dat ik na ruim 40 jaar probleemloos caravannen gewoon pech had met banden en lagers bij mijn Knaus Sudwind 500EU 2009 gekocht bij cvMeerkerk een jaar oud en dit meer mensen is overkomen,klaar.
Blijft dat de bedrijven m.i.erg strak plannen en vooral het advies rij maar naar huis(300 km.)haal je caravan leeg en breng hem na afspraak vond ik niet klantvriendelijk.Ik heb dan ook met langsrijden keurig gezwaaid(+middelvinger)en afscheid van deze dealer genomen hoop dit niet meer mee te maken m.v.g.Nico
Quirien antwoordt op 2 oktober 2016:
Misschien een kleine tip en je moet zelf maar kijken wat je er mee doet.
Laat ook eens even kritisch naar je as, wielstand, schokbrekers etc. kijken anders kom je misschien volgend jaar weer met het zelfde probleem te zitten.
Gezien je nu merk en type en jaar noemt kan het best eens zijn dat je met een Delta as te maken hebt. En deze hebben nu eenmaal een andere afstelling waardoor meer slijtage optreed aan de banden. Maar zo extreem komt bij mij gelukkig niet voor want ik doe met mijn banden op Delta as(sen) toch altijd 25000/30000km.
l
Sjef Bertens antwoordt op 2 oktober 2016:
@ Quirien,
Waar is de tijd gebleven Quirien dat je op vakantie ook nog eens iemand anders met een autotechnisch probleem verder kon helpen.
Voor wat betreft de delta-as doe je het nog niet zo slecht want die km's heb ik nog niet kunnen halen. Ik hoop dat de Michelins die er op dit moment op liggen iets langer meegaan.
Frank antwoordt op 4 oktober 2016:
Ook ik aarzelde even met een reactie. De testosteronspiegel was mij ff te hoog ; )
Ik sluit helemaal aan bij Quirien. Het moet probleemloos mogelijk zijn om 25.000 km te rijden met een delta-as.
Mijn Vredesteins hebben meer kilometers gedraaid op de delta-as en hadden 6 mm restprofiel. Het totale toespoor was goed maar stond in zijn geheel ietsje gedraaid. Dit was dus nog niet eens optimaal. De huidige Contis hebben ca. 9.000 gedraaid en daar is optisch niets aan te zien.
Ik denk dat het dus vooral een kwestie is van uitlijnen of technisch iets niet goed hebben.
Sjef Bertens antwoordt op 5 oktober 2016:
@ Frank,
Je geeft het zelf al aan: mogelijk is er technisch iets niet goed bij de delta as als er extreme slijtage ontstaat.
Vervelend in deze situatie is altijd wat is extreem, zeker omdat naast de vele voordelen van de delta as er ook wel wat nadelen te benoemen zijn zoals de grote variatie in toe-spoor en wielvlucht bij het inveren.
Hierdoor en de (te) grote tolerantie van de toespoor na fabrieksmontage kan de bandenslijtage behoorlijk beïnvloeden.
Frank antwoordt op 6 oktober 2016:
Daar is een oplossing voor Sjef 😉
In beladen (vakantieklaar) toestand laten uitlijnen bij Triorep.
Sjef Bertens antwoordt op 7 oktober 2016:
@ Frank,
Mijn caravan uit 2012 had in 2015 na ongeveer 16.000 km versleten banden. De slijtage was aan beide zijde identiek, te weten vooral de buitenkant glad en midden nog wat profiel.
Hieruit trek ik de conclusie dat deze slijtage het gevolg is van te veel toe-spoor en mogelijk lage slijtvastheid van de banden.
Als je de door mij genoemde nadelen van de delta as gelezen hebt zul je begrijpen dat uitlijnen bij Triorep daar geen oplossing voor is.
Wat jij noemt uitlijnen is eigenlijk alleen constateren ( opmeten ) van de wielstanden. Dus geen oplossing van het probleem er zijn namelijk geen stelmogelijkheden aan de delta as.
Ja ze kunnen bij Triorep mogelijk de veerrubbers vervangen of opnieuw monteren en dan hopelijk met een gunstiger resultaat.
Uit financiële overwegingen heb ik gekozen voor goede kwalitatieve nieuwe banden.
Kees antwoordt op 7 oktober 2016:
Daarmee zal het probleem niet mee verholpen zijn.
Het ligt ook niet aan de slijtvastheid van banden. Immers, er is een ongelijke slijtage door ongelijke belasting. Dus ook bij andere slijtvastheid banden zal deze ongelijke slijtage optreden.
Ook de Delta assen kunnen worden gecorrigeerd na een uitlijnmeting. Hoe ze dat doen laat ik aan Triorep maar het heeft te maken met de montage van de swingarm. En dat ze daar goede resultaten mee hebben is een feit.
Je kunt ook tijdig de banden Li<>Re wisselen met behoud van draairichting. Je kunt er dan veel meer kilometers uithalen.
Quirien antwoordt op 7 oktober 2016:
Misschien voor geïnteresseerden, type eens Delta as in de zoekmachine en lees daar maar eens wat topic's door. Soms wel moeilijk hoor met al die zwarte drop er in maar dat komt door een omzetting.
.
@Sjef B, Frank.
Soms heb ik het idee dat je een beetje geluk moet hebben bij een Delta as. Bij mij is het gelukkig altijd wel gunstig uitgevallen.
En ik weet niet of dit erbij toegedragen heeft.
-over het algemeen heb ik assen gehad die overbemeten zijn geweest(of een upgrade) aan het "ledig" gewicht van de caravan en weet wat mijn caravan weegt
-probeert de caravan zo'n 100/150 kg met belading onder de max aslast te houden.
-de beladings druk in kg's per wiel probeer ik zoveel mogelijk gelijkmatig te verdelen.
-controleert de banden een paar keer per jaar op spanning.
En Sjef B. hopelijk heb je nu met de michelins wat meer geluk want zijn deze in zijn algemeenheid niet wat slijtvaster?
Quirien antwoordt op 7 oktober 2016:
Goh, was ik druk aan het typen is Kees me met bepaalde zaken weer voor(smiley)
Sjef Bertens antwoordt op 7 oktober 2016:
@ Quirien ,
Ik denk Quirien dat je een heel belangrijk aspect van de delta as bandenslijtage benoemd. Als ik heel eerlijk ben moet ik constateren dat de asbelasting van de caravan regelmatig over de grens gaat, als je er dan van uit gaat dat de toespoor na fabrieksmontage al enigszins aan de ruime kant is uitgevallen is dat wel verklaarbaar.
@ Kees,
Laten we nu geen wellis nietes spelletje spelen en beweren dat de slijtvastheid van de banden niets te maken heeft met slijtage.
Ik weet hoe toespoorslijtage er uit ziet. Als je de bewegingen bekijkt van de wielen tov een asfalt of een betonnen wegdek bij een zwaar beladen delta as, zul je met me eens zijn dat de extreme toespoor, negatieve camber ( wielvlucht ) en de spoorbreedte veranderingen bij inveren, aardig wat slijtage kunnen veroorzaken.
Op advies van mijn bandenboer heb ik Michelins Agilis 185R14C gemonteerd en na 5000 km al waarneembaar resultaat.
Kosten met stalen vetielen iets meer dan 200 euro.
Voor mij staat vast dat als er geen kromme draagarmen of verbogen afstappen zijn, een complete as demontage met de daarbij horende werkzaamheden een te kostbare optie is.
Kees antwoordt op 7 oktober 2016:
Als jij spelletjes wilt spelen vind ik dat prima, ik hou daar niet van.
Er is een verschil tussen slijtage en ongelijke slijtage. Een wereld van verschil. Lees mijn bijdrage nog eens terug en let op dat verschil dan wordt het jou vanzelf duidelijk.
Toespoor slijtage ontstaat doordat de spoorlijn niet overeenkomt met de rijlijn. Door de wielarm beweging onstaat variatie in de sporing. Door een verandering in wielarm basisstand kun je dus de sporing veranderen.
Wil je dat niet, dan kun je de banden eens wisselen zoals aangegeven. De schuin afgesleten kant wordt dan niet verder belast en de niet afgesleten kant kun je dan verder opslijten. Extra kilometers dus ipv meteen vervangen.
Toespoor zal zich bij nieuwe banden niet meteen aftekenen. Dat komt doordat de relatief hoge en soepele profielblokken zullen meebuigen en slechts beperkt slijten. Wanneer de profielblokken wat verder versleten zijn zal de slijtage verder en sneller toenemen omdat het meebuigen steeds minder wordt. Dat is niet alleen bij (toe)spoor verslijten maar ook bij het normale slijtpatroon. De hoge profielblokken worden beter gekoeld. De eerste milimeter verslijt duurt misschien wel 15.000km en de laatste milimeter maar 5000km.
Frank antwoordt op 7 oktober 2016:
Het ging topic gaat over wiellagers 😉
Pfoeh Sjef, met 16.000 km nagenoeg glad is heftige slijtage. Jij zegt dat de buitenkant afslijt. Te veel toespoor zal dan oorzaak zijn. De Delta as heeft een negatieve wielvlucht en staat ahw op de binnenkant vd banden. Jij belaadt maximaal zeg je. De as zou dan meer moeten inveren. De wielvlucht wordt dan negatiever (mede door belasting rubbers) maar de belasting van toespoor neemt ook toe. Hardop redenerend zou jij wel eens te veel toespoor kunnen hebben.
Je kunt het totale toespoor zelf meten door als een stratenmaker een touw langs de banden te spannen. Door het verschil tussen voor en achter de banden te meten, heb je al een indruk. Ik heb het zelf gedaan door het verschil tussen de voor- en achterkant vd velgen te meten (2 pvc buizen die inelkaar schuiven). Door het herrekenen met de radius kun je mm omzetten naar minuten (google). Uit mijn hoofd komt grofweg 1 mm verschil overeen met 10 minuten. Als het totale toespoor van je banden meer dan 3 mm is kan het dus de moeite waard zijn om er iets mee te doen.
Eem Delta as heeft hiervoor een stelmogelijkheid. Triorep kan dit per wiel stellen. Hiermee lossen zij te veel toespoor, uitspoor en hondsdraf op.
Geluk hebben met een Delta as is een mooie en gemakkelijke acceptatie. Ik kan daar niet mee leven. Alles heeft immers een technische oorzaak. Dus.....ga ik het altijd uitzoeken. Soms is dat dodelijk vermoeiend : )
Sjef Bertens antwoordt op 7 oktober 2016:
@ Kees,
Sorry ik denk dat we elkaar dan verkeerd begrepen hebben.
Ik wil aangeven dat mijn banden maar 16.000 km zijn meegegaan door o.a. te veel toespoor maar dat met kwalitatief betere slijtvastere banden dat misschien wel 20.000 km zou kunnen zijn.
De banden omdraaien op de velg is eigenlijk geen optie omdat de kosten van al die werkzaamheden niet opwegen tegen de geringe leeftijds verlenging. De rest van het bandoppervlak heeft ook het nodige geleden.
Ik heb van Menno begrepen dat Triorep een hulpmiddel heeft ontwikkeld om de as uit elkaar te trekken en naar herschikking of vernieuwing van de rubbers na montage een iets andere positie weet te creëren met betere toespoor waarden.
Omdat de slijtage aan beide kanten identiek is betekend dat voor mij een behoorlijke ingreep ( schatting 700 - 1100 euro )
Bovendien ben ik me bewust dat ik zelf ook debet heb aan deze slijtage door de vrij zware belasting.
Vandaar mijn keuze op nieuwe hopelijk betere banden die het mogelijk met iets minder belasting langer volhouden.
Quirien antwoordt op 7 oktober 2016:
@Frank, geloof het of niet, ik ben ook nogal een mannetje van ; meten is weten en onderzoeken van oorzaak en gevolg of anders om. Inderdaad soms heel lastig maar ook verhelderend.
En inderdaad het ging om wiellagers hoewel TS ook de hoge slijtage van zijn banden aankaarte.
Kees gaf al aan dat een foutieve wielstand ook het lager te lijden heeft onder een niet optimale wielstand naast andere zaken.
Eigenijk houd mij ook b.v. de volgende vraag/situatie wel eens bezig.
Je ziet bij het moveren dat caravanners bij b.v. een draai van 180 graden of meer gewoon een wiel laten stil staan.
Hoeveel extra belasting geeft dit op de slijtage van een wiellager als je dit regelmatig doe bij zwaar belaste as/wiel?.
Frank antwoordt op 7 oktober 2016:
Sjef, Triorep trekt helemaal niets uit elkaar.
Dit doen ze alleen bij vervanging asrubbers.
Je hebt al een aantal keren over mijn uitleg heen gelezen.
Mag.....maar ik ben al 2x bij Triorep geweest en heb ervaring met hen. Uitlijnen gebeurd door uit te gaan van het centrale punt vd kogel. De wegligging vd caravan kan er ook door verbeteren. Ga er eens langs, misschien wordt je er wijzer van. En anders....gewoon doorrijden
Sjef Bertens antwoordt op 7 oktober 2016:
@ Frank,
Beste Frank ik weet niet precies wat je bedoeld.
ik heb al het nodige gelezen over de delta as, het vervangen van de veerrubbers, het monteren van imitatie assen, tekeningen foto's en natuurlijk de as onder mijn eigen caravan.
Niets gezien of gelezen over stelmogelijkheden, terwijl ik vanwege mijn autotechnische achtergrond alles dien te weten van wiel en fuseestanden en vierkantsuitlijning. Ook de verschillende veersystemen zijn mij niet onbekend.
Daarbij nog een gezonde portie eigenwijsheid en je snapt hopelijk dat ik graag wil weten wat en hoe bepaalde dingen gebeuren.
Sjef Bertens antwoordt op 7 oktober 2016:
@Frans,
Sorry Frans we hebben het toch wel over dezelfde deta as hopelijk.
Ik heb het over de as waarbij beide assen en verstrengen enigszins schuin naar achteren staan. In V-vorm
Hierdoor veranderen sporing, wielvlucht en spoorbreedte bij inveren.
Frank antwoordt op 7 oktober 2016:
Oefff..dubbele spelfoudten :(
Frank antwoordt op 7 oktober 2016:
Sjef, hier een link naar een mooie video van hen.
Anders ben je toch niet te overtuigen. ; )
Snap ik ook wel, want er wordt hier zoveel stellige onzin gepost.
https://vimeo.com/119859971
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 oktober 2016:
Heldere video! Die van asrubbers vervangen ook.
Louis antwoordt op 7 oktober 2016:
Beide video's zojuist bekeken.
Dat uitlijnen kon ik wel, maar hoe rubbers vervangen worden nog niet eerder gezien.
Prachtig én simpel.
Ha,ha,...ik ben bang dat we zo langzamerhand toch wat meer moeten leren You Tuben en Vimeoén Sjef.
Frank antwoordt op 7 oktober 2016:
Dit is een verkeerd topic maar ook over het afstellen van de AKS werd ik nooit begrepen.
Een AKS moet je bij een andere auto of trekhaak OPNIEUW afstellen voor optimale prestatie. De momentsleutel met losse kogel bij een dealer is klinkklare onzin. Waarom ? omdat elke kogel net iets een andere afmeting heeft. Is je kogel groter dan zit de AKS te strak en verslijt je onnodig de frictiecups. Bij een iets kleinere kogel zit de AKS iets te los en presteert hij niet optimaal.
De zijfrictiecups tik je er eenvoudig uit met een schroevendraaier. Vervolgens de juiste dikte stelplaatjes erop en hij sluit perfect aan op je eigen kogel.
De bovenste/achterste frictiecup slijten het hardst en kun je alleen maar vervangen. Als de markering rood is, wordt het tijd.
https://www.youtube.com/watch?v=9Yr8J34grM8
https://www.youtube.com/watch?v=lqeylRBxI7k
Sjef Bertens antwoordt op 7 oktober 2016:
@ Frank,
Eerst even voetballen kijken maar de video bekeken en blij verrast.
Niet het uitlijnen op zich maar de aanwezigheid van die grote stelmoer in het verlengde van de astap.
Ik ben natuurlijk zeer benieuwd wat de mogelijkheden zijn met deze instelling. Mijn eerste indruk is dat door deze stelmoer de stand van de astap enigszins te veranderen is. Toch een bijzondere ontdekking Frank.
Dat zou volgens mij wel betekenen dat er bij een toespoor correctie gelijktijdig een verandering van de wielvlucht onstaat.
We gaan het onderzoeken maar bedankt voor de tip Frank.
Louis antwoordt op 7 oktober 2016:
Helder en logisch Frank, dus gewoon volhouden als je ergens zeker van bent of informatie over kunt geven .
Heeft iedereen baat bij.
Het is alleen weleens demotiverend voor degene die een bijdrage levert dit als onzin betiteld te zien.
(Zei overigens de botte pot die de ketel verwijt)
Quirien antwoordt op 12 oktober 2016:
@ Sjef B, ik heb nog een vraag o.a. naar aanleiding van je punt 4 bij topic Sporing Delta As van 11-10 17.22uur.
Kan of durf jij of wie dan ook een antwoord te geven (ik pin niemand er op vast, het is alleen maar om mijn gevoel weg te nemen) op het aangekaarte door mij op 07-10 17.56 uur van het laatste blok inzake "wringing" bij zwaar belast wiel op het wiellager dit invloed heeft op extra slijtage? lk heb dit ook al eens eerder aangekaart in een andere topic maar nooit antwoord op gehad en vrees dat het nu weer ondersneeuwt.
En Frank, we zitten wel weer in een andere topic, ik begrijp je uitleg wel hoor over de AKS. Het is zelfs heel fijn als je een afneembare trekhaak hebt bij je auto en deze eens los kan uittesten op hoeveelheid "wringing" dit bij inschakeling op de kogel geeft en dan nog blijft het moeilijk inschatten.
Trouwens ik rijd/test vaak zonder dit hulpmiddel om "gevoel" met mijn caravan te houden en gebruik het dan af en toe maar op lange trajecten bij de snelwegen.
Sjef Bertens antwoordt op 12 oktober 2016:
@quirien,
Ik durf te beweren dat een foutieve wielstand geen invloed heeft op de lagerslijtage en ik kan het nog onderbouwen ook.
We gebruikten vroeger veel nastelbare conische rollagers en tegenwoordig steeds meer een dubbel kogellager.
Beide zijn bedoeld om zowel axiale als radiale krachten op te nemen.
Zoals ik al eerder schreef is de levensduur sterk afhankelijk van smering afstelling en stootbelasting. ( dat laatste is iets waar Kees nogal veel aandacht aan schenkt.)
Wil je de risico' s beperken dan kun je smering en afstelling uitsluiten door gebruik te maken van de dubbele casettelagers. Deze zijn vooraf al voorzien van smeermiddel en afstelling is minder belangrijk.
Natuurlijk is de kwaliteit van de lagers ook heel belangrijk.
Even terug naar de wielstanden.
De lagers worden super zwaar belast maar de invloed welke de wielstand hierop uitoefend is onbelangrijk.
Door een "verkeerde " wielstand kan het wiel continu in een bepaalde richting geduwd worden maar vroeger toen de passingen nog wat ruimer waren werd dat bewust gedaan om de speling op te heffen.
Denk aan toespoor en wielvlucht. Het is natuurlijk helemaal niet goed om een wiel positieve wielvlucht te geven (tegenwoordig doen we dat niet meer ) maar die scheve belasting had tot doel het wiel (naaf) tegen het grootste lager te drukken en de speling op te heffen.
Tegenwoordig gebruiken we regelmatig negatieve wielvlucht om het voertuig een betere dwarsstabiliteit te geven.
Wat denk je van deze laatste belastingssituatie in combinatie met de verticale kracht ( gewicht ) van 8000 N , en bij het nemen van een bocht nog veel groter om maar niet te spreken over de situatie dat het wiel een gat in het wegdek tegen komt. En dan hebben we de rem en stuw krachten en de temperatuur nog niet eens meegerekend.
Anko antwoordt op 12 oktober 2016:
Sjef,
Denk even "aardbevingen": Twee aardplaten schuiven langs elkaar en blijven in elkaar haken. Er bouwt zich spanning op en op een gegeven moment schieten de platen weer los en een aardbeving is het gevolg.
Zou eenzelfde effect op kunnen treden tussen het loopvlak van de band en het asfalt? Elke keer loopt het loopvlak van de band ten opzichte van de velg / naaf iets naar binnen totdat de weerstand van het loopvlak op het asfalt het niet meer kan houden en de band schiet weer naar buiten. Een schok(je) is het gevolg. Een deel van dat schokje komt uiteindelijk ook in de lager terecht.
Geen idee, hoor. Zit maar wat te filosoferen ....
Quirien antwoordt op 12 oktober 2016:
@SjefB,
beste Sjef dank voor je antwoord. M.a.w. bij moveren en je laat een zwaar belast wiel bij een b.v. een volledige draai gewoon staan gepaard met"wring krachten" heeft dit geen schadelijke gevolgen op het wiellager.(overigens draai ik altijd bij dat soort manoeuvres met twee wielen de een vooruit en de andere achteruit,maar dat terzijde)
Wel zou je kunnen zeggen dat in dit voorbeeld bij een wiel niet draaiende het rubber onnodig belast wordt.(even komt bij mij de gedachte uit bij stilstaande stuurbeweging zonder stuurbekrachtiging).
Quirien antwoordt op 12 oktober 2016:
Ik was te vlug met wegdrukken en toe te voegen; bij een stuurbekrachtiging lijdt het rubber ook maar het ging mij meer om het gevoel van kracht die je zet/voelt om dan het wiel te draaien.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.