Karel vraagt op 17 maart 2017:
Na jaren met een diesel gereden te hebben zijn we mede door de extra belastingen op diesel wagens en de gelijkschakeling in de toekomst van benzine en diesel in België aan het twijfelen om een benzine wagen aan te kopen we rijden 17000 km per jaar dus de rentabiliteit van een diesel is er eigenlijk niet meer. We twijfelen tussen een tucson 1.6 t-gdi of en 2.0 crdi met 138 pk, iemand ervaring met deze wagens? De caravan is een knaus van 1500 kg.
PeterII antwoordt op 18 maart 2017:
Beste Karel,
Ik zou nog altijd voor de dieselversie gaan. Hoger koppel wat belangrijk is voor het trekken van een caravan. En een diesel is nog altijd zuiniger dan een benzine uitvoering.
Sjef Bertens antwoordt op 18 maart 2017:
Beste Karel,
Als je kijkt in de vermogens en trekkracht grafieken hier op deze side dan is de 1.6 turbo benzine motor een zeer goede keus.
Een vlakke koppellijn en overwegend meer trekkracht aan de wielen tov de diesel uitvoering.
Quirien antwoordt op 18 maart 2017:
Je geeft zelf op dat de rentabiliteit bij 17000 km evenredig zouden zijn. Ik neem aan dat je hier het omslagpunt bedoeld met doorrekening van alle kosten.( aanschaf/afschrijving/verbruikskosten/ onderhoudskosten etc.)
En zo als het er nu natuurlijk uitziet zou diesel natuurlijk wel eens helemaal voor de toekomst onder financiële druk komen te staan.( ik weet natuurlijk niet wat het in Belgie in de toekomst gaat worden maar dat is in zijn algemeenheid toch een beetje koffiedik kijken).
Tja, en een diesel is natuurlijk wel iets zwaarder t.o.v. de benzine versie wat voor gewicht t.o.v. de caravan weer voordelen biedt, maar zo als Sjef. B.al aangeeft in zijn laatste alinea dat gegeven inzake de benzine versie is toch ook het overwegen waard.
Het zal dus denk ik alles overwegende op een eigen keuze aankomen.😉
Andy Mouser antwoordt op 18 maart 2017:
Beste Karel,
Je vraagt of iemand ervaring heeft met de Tuscon, eerlijk gezegd ik niet, maar hij was wel getest bij de ANWB in de trekauto van het jaar 2016 verkiezing (Zie: www.anwb.nl/auto/trekauto/trekauto-van-het-jaar-suv-mpv-2-klasse).
Van hun commentaar ("Maar wat valt hij tegen op de testbaan. Het onderstel, en dan met name de achtervering, biedt weinig tot geen reserves: al bij 75 km/u maakt het esp een einde aan de oefening in de lane change. De wegligging en besturing zijn vaag. Op de helling gaat het prima.") lijkt het me niet de beste keus als trekauto.
Andy.
Bert antwoordt op 19 maart 2017:
Bovendien zal het méérkosten verhaal indien diesel bij 17.000 km niet doorslaggevend zijn. Toch?
jjp antwoordt op 19 maart 2017:
Door Andy wordt verwezen naar de jaarlijkse ANWB KCK-trekauto test. In deze vergelijkende test (2016) wordt de Tucson in de minst krachtige dieseluitvoering getest, terwijl in diezelfde test o.a. ook het tweeling zusje/broertje van de Tucson, de Kia Sportage- maar dan in een 1.6 T (benzine) automaat uitvoering met vierwielaandrijving- wordt meegenomen. De Sportage komt er (begrijpelijk) beter af dan de Tucson (een beetje appels met peren vergelijken 😉 )
Wij zijn sinds begin 2016 in het bezit van een Tucson 1.6 T-GDI en zijn zeer tevreden v.w.b.t trekkracht,koersvastheid en verbruik. De Tucson vormt met de caravan een zeer stabiele combinatie. E.e.a. werd door ons verwoord in een review op deze site. Jammer is dat de 1.6T –althans in NL- door de BPM aanmerkelijk duurder is dan een 1.6 benzine zonder Turbo.
V.w.b.t. benzine of diesel is deze keuze uiteraard afhankelijk van het land waar men woont (NL of B), nieuwprijs(BPM),MRB,brandstofprijzen en het aantal km’s, dat men jaarlijks denkt te gaan rijden.
Kijk ook eens op YouTube: the practical caravan Hyundai Tucson review
Karel antwoordt op 21 maart 2017:
Hier bij ons zeggen ze via Vab is tegenhanger van anwb dat een diesel maar rendabel is vanaf 25000km en dat ze de benzine gelijkschakelen met diesel maar vanaf 30000 km dus waren we aan het overwegen na al die jaren gedieseld te hebben op benzine over te schakelen!
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!