Is de as van je caravan onderhoudsvrij of moet je daar toch af en toe naar (laten) kijken? We gaan op onderzoek uit.
Tegenwoordig zijn 99,9% van alle nieuwe caravans voorzien van een as met rubbervering. Dit vooral omdat die goedkoper is dan een staal geveerde as die vroeger nog wel werd toegepast. Op zich is dat jammer, want een staal geveerde as heeft meer veercomfort. Het rijden is dan ook comfortabeler en meer vering is beter voor de opbouw van de caravan. Wel moet een staal geveerde torsie-as jaarlijks en om de 4000 km gesmeerd worden. De werking van de vering blijft dan bij 'normaal gebruik' jarenlang onveranderd.
Jacques Bakker schreef op 25 February 2019 om 21:41
Weer een zeer leerzame blog. Het advies om het verschil in gewicht tussen het linker en rechter wiel op ongeveer 60 kg te houden deed mij even schrikken. Na het beladen van mijn Eriba Feeling 470 en dan echt rekening houden met een goede verdeling van het gewicht kom ik nog niet in de buurt van die 60 kg. Meestal is dat vaak het dubbele. Boven het linkerwiel de keuken met inhoud inclusief koelkast de hangkast. Terwijl aan de andere kant alleen het toilet zit. Dus hoe gewenst die 60 kg ook is, is dit in mijn geval bijna een onmogelijke opgave.
Menno (Caravantrekker) schreef op 26 February 2019 om 00:06
Die 60 kg is een Al-Ko voorschrift omdat alleen dan een goede (gelijkwaardige) remwerking gegarandeerd kan worden. Voor de vering is het vooral belangrijk dat niet een kant 'overbeladen' is, en onder het maximum blijft.
Dual Hobby schreef op 26 February 2019 om 12:42
Leuke blog ! zinvolle informatie, blij dat wij een verzwaarde as (1750kg ipv 1550) hebben aangeschaft bij onze nieuwe caravan (hobby 490kmf). Het extra laadvermogen zullen we waarschijnlijk nooit gebruiken maar waarschijnlijk is de investering zo snel terug verdiend.
bart schreef op 04 March 2019 om 12:15
Mooi artikel. Goed om te lezen dat de staal geveerde as ook 1x per jaar dientb te worden gesmeerd. Wel bij jaarlijks gebruik, mag ik aannemen. Maar dus niet iets om alleen met de 2 of meer jaarlijkse inspectiebeurt te laten doen.
Quirien schreef op 10 March 2019 om 10:17
Ik heb met tevredenheid 2 caravans gehad met een staalgeveerde as.
Jammer eigenlijk dat door de meerkosten deze nog nauwelijks worden gemonteerd.
Wat onderhoud betreft, was het gewoon een of twee keer per jaar even de vetspuit gevuld met vetpatroon op de smeernippels van de as deze met enkele slagen "doorspuiten" totdat je het vet er uit zag komen. En ja, dan ging automatisch ook de smeernippels op het schuifstuk bij de Oplooprem mee.
- Hopelijk heb ik het mis maar krijg i.v.m. dat normaliter met de huidige interval van 2 jaar ( als dit al wordt gedaan) de indruk dat dat nu nog weleens door dit niet jaarlijks even te bekijken/controleren en de vetspuit erop te zetten een ondergeschoven maar toch een belangrijk aandachtspunt is.
Jan Verheijden schreef op 31 May 2019 om 21:24
Ik heb ook een Eriba gekocht met een totaal max gewicht van 1800kg.
Nu net 3 jaar oud moest de vering al vervangen worden, kosten 573,00 Euro.
Wij komen nooit boven de 1650 kilo maar Alko weet het allemaal heel goed dat hij te zwaar beladen is en trekt zijn handen overal van af, betaald er geen dubbeltje aan. de dealer geeft iets terug in de vorm van twee vocht metingen ã 81 euro. de rest mag ik ophoesten. Jammer dat iedereen allerlei smoesjes verzint en zijn handen er vanaf trekt.
De eigenaar is de pineut. Jammer maar waar.
Allard schreef op 12 July 2019 om 16:58
Leuk om het artikel te lezen en te zien hoe het zit. Het verschil tussen voor en na montage is groot maar denk dat de eerste tijd de caravan nog wel zeker 2 cm zakt in de rubbers omdat de rubbers nieuw zijn. Maar goed hoe zwaarder de caravan hoe meer de rubbers te voorduren hebben kunnen we wel zeggen. En eigenlijk zou het verschil belast gemeten moeten worden. Onbelast zegt niet zoveel zeker niet net na montage
Wim Nell schreef op 23 July 2019 om 21:34
Allard, de laatste meting is belast gedaan. Nu na een rit van ongeveer 3000km is hij belast 5mm gezakt. Hij rijdt een stuk stabieler dan voor de reparatie. Dat is goed merkbaar bij hoge snelheden. Ook stoot hij minder. Kortom onze vakantie was comfortabeler.
michel schreef op 06 October 2019 om 12:23
het probleem zet zich nu verder in de camper wereld. er rijden er ieder jaar meer rond met Al ko vering en chassis die speciaal ontworpen zijn voor lager en zachter. campers zijn allemaal overladen, dat weet iedereen ! ik zit met een probleem dat mijn camper as niet meer door de keuring geraakt ! laten herstellen kan blijkbaar niet ? dus nieuwe as van rond de 3000 euro ( zonder plaatsen ) de info hoe een staal geveerde as werkt vindt je nergens. gewoon vervangen ! ik wil hem open maken en het verend gedeelte vervangen maar dat is niet verkrijgbaar, of zeer moeilijk ! dus caravan gebruikers als je overschakeld naar een camper rekent de kosten er na enkele jaren dan bij. vakantie nemen was duur en dat zal niet beteren.
ANNE schreef op 02 June 2020 om 21:01
heel content met dit zeer duidelijk en eerlijk geschreven artikel. heel veel duidelijk geworden. TOP.
Marcel schreef op 05 December 2020 om 15:25
Staal heeft ook nadelen: Gewicht, kosten. Bij een diepe kras risico van scheuren. Rubber torsie wordt algemeen toegepast, ook voor trailers. Simpel, goedkoop, relatief licht en betrouwbaar.
Reageer
Lees de achtergrond en de uitleg die we geven om de trekkrachtberekeningen beter te gebruiken.
Waarom zijn er zulke grote verschillen in trekgewicht en hoe wordt het maximaal trekgewicht bepaald?