Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Blogs Informatie Tests Reviews Advies Vragen Menu

Trekkrachtberekening

Mercedes-Benz + Fendt

De Mercedes-Benz E 220d (143 kW / 194 pk, bouwjaar: juli 2016 - heden), is beladen met 150 kg voor personen en bagage, en de Fendt Opal 515 SG weegt met 240 kg belading, 1600 kg.

De Mercedes-Benz en de Fendt vormen met deze belading een combinatie die geschikt is om met 'vrachtwagen snelheid' in binnen- en buitenland te rijden.


Let op: Alleen de eerste 8 versnellingen worden berekend

 

Gewicht

verhouding
kogeldruk
stabiliteit

Vlakke weg

snelheid
acceleratie
kracht 6e v.

Bergen

snelheid
wegrijden
bergweg

87%

1600 kg 1830 kg
85 kg


Score: 4.2


42%

Opmerking: Alleen eerste 8 versnellingen worden berekend.

Sterke punten:

Zwakke punten:

Controleer even of deze berekening met de juiste gegevens is gemaakt. Lees ook de toelichting en vraag het uitgebreide trekrapport aan. Daarin wordt een duidelijke toelichting en nuancering gegeven van dit trekkracht advies.

De prestaties kunnen ook weergegeven worden in een trekkrachtgrafiek en in een factsheet. Handig om verschillende combinaties met elkaar te vergelijken.

Redelijke combinatie

De Mercedes-Benz E 220d met een Fendt Opal 515 SG van beladen 1600 kg is een combinatie waarmee (met enige beperkingen) in binnen- en buitenland gereden kan worden.

Goede motorische prestaties

De motorische prestaties zijn over het algemeen zeer goed. Op snelwegen kan heel goed gereden worden in de 6e versnelling met 90 km/u. De motor maakt dan zo'n 1800 toeren (dit geeft misschien iets meer lawaai dan je gewend bent). Bij tegenwind of bijvoorbeeld een viaduct hoeft niet direct terug geschakeld te worden.

Bergen geen probleem

Op de meeste autobaanhellingen in het buitenland kan gemakkelijk in de 5e versnelling gereden worden met 80 km (1950 toeren) en volgas met 94 km/u (maar wellicht loopt de motor lekkerder met iets meer toeren in de 4e versnelling). In de 4e versnelling is de combinatie het snelst met maximaal 114 km/u (3752 toeren).

Wegrijden vanuit stilstand lukt zelfs op zeer steile hellingen (theoretisch tot zo'n 43%) mits de wielen voldoende grip hebben. Maar omdat de auto bij lage snelheid en weinig toeren niet krachtig genoeg is, raden we helling van meer dan 35% niet aan om te rijden.

Pas op bij slingeren

Hoe veilig en comfortabel je op weg bent hangt naast het gewicht en de afmetingen van de caravan vooral af van de totale belading en de gereden snelheid. Geen zware voorwerpen achterin en voldoende kogeldruk zijn belangrijk. We adviseren zo'n 85 kg aan te houden.

Deze combinatie heeft niet zo veel reserves waardoor we het niet aanraden sneler dan 90 km/u te rijden. Bij hogere snelheden en zeker helling af, worden de risico's als de caravan zou gaan slingeren (te) groot.

Scores bij verschillende snelheden

9.4
6.8
4.2
1.6
0

Denk er aan dat je heel gemakkelijk met deze combinatie harder kan rijden dan eigenlijk veilig is omdat de motorische prestaties beter zijn dan de gewichtsverhouding. Mocht de caravan toch gaan slingeren laat dan direct het gas los en rem onmiddellijk maar wel gedoseerd. Bijna overal in Europa is de maximaal toegestane snelheid voor deze combinatie 80 of 90 km/u (ook in Belgie en Frankrijk!).

Niet met B-rijbewijs

Op basis van de gewichten zoals die bij de technische gegevens vermeld zijn (zie hieronder) is voor deze combinatie een (code 96) of BE-rijbewijs nodig om ermee te mogen rijden. Een B-rijbewijs is dus onvoldoende! Controleer wel of de gewichten overeenkomen met jouw officiele papieren.

Trekrapport

Een veel uitgebreider en meer genuanceerd advies van deze Mercedes-Benz en de Fendt kan je per email direct toegestuurd krijgen. In een goed te printen PDF-bestand van zo'n 18 pagina's krijg je tips bij het rijden en een complete uitleg van alle prestaties op de weg, in de bergen en een grondige analyse van de stabiliteit in relatie tot snelheid en belading. Om dat goed uit te leggen heb ik wat meer woorden nodig dan in dit gratis online advies!


Bekijk een voorbeeld van zo'n rapport.

Veel meer informatie

De kosten voor het uitgebreide trekrapport bedragen slechts 5,00 euro. Je hoeft pas te betalen na ontvangst van het rapport via PayPal of je eigen Bank. Bovendien krijg je (per mail) desgevraagd persoonlijk advies of een nadere toelichting over de ingevoerde combinatie!

Aanvragen

E-mail:


Gegevens voor berekening

Auto

Mercedes-Benz E 220d

Periode
juli 2016 - heden
Vermogen
kW (194 pk)
bij rpm
Koppel
Nm
bij - rpm
Bandenmaat
/ R
Transmissie
automatisch met 8 versnellingen en koppelomvormer
Rijklaargewicht
kg
Belading
kg
Maximaal gewicht
kg
Maximaal trekgewicht
kg
Maximale kogeldruk
kg
Maximaal treingewicht
kg

Caravan

Fendt Opal 515 SG

Leeggewicht
kg
Belading
kg
Maximaal gewicht
kg (enkele as)
Hoogte
m.
Breedte
m.
Dissellengte (as -> kogel)
Opbouwlengte (incl. disselbak)
Totaallengte
m.

Gebruikerservaringen

Is dit jouw Mercedes-Benz? Schrijf dan een review. Veel mensen willen graag jouw praktijk ervaring lezen en wij willen graag weten of deze berekening overeenkomt met jouw ervaring.

Andere auto

Kenteken:

Andere caravan

Kenteken:

Belading 

Persoonlijk advies

Van elke combinatie is een uniek 18 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien geven we je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op al je vragen.

Slingeren

Waarom gaat een caravan slingeren? Een uitgebreid artikel over alle aspecten die van invloed zijn over het slingeren van de combinatie.

Beoordeel je trekauto

Help anderen bij hun keuze van een trekauto. Schrijf een beoordeling van jouw auto als caravantrekker.


Blogs

Meest gelezen:

Waar blijven de hybride trekkers?

Een hybride trekauto is eigenlijk een ideale caravantrekker. Maar het aanbod nieuwe modellen neemt af.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Elektrische caravan

De caravan van de toekomst; voorzien van elektromotoren. Is dat een goed (nieuw) idee?

 

 

Fendt Bianco Rosso 515 SG met trekhaakFendt komt met een actiemodel van de Bianco 515 SG: de Rosso. Deze naam is ontleend aan het rode interieur. Een bijzonder detail is de trekhaak van AL-KO. Hierop kan je de meegeleverde fietsendrager... >>>

Meer Caravannieuws van Campingtrend

 

 

© 2004-2019 Caravantrekker