Caravantrekker.nl

Trends in 2021

De nieuwe caravanmodellen zijn gepresenteerd op de grootste camper en caravanbeurs in Europa, namelijk de Caravan Salon in Düsseldorf. Wat zijn de trends....

Trends in 2021

Met strenge ‘Corona’ maatregelen is deze gigantische beurs doorgegaan in tegenstelling tot onze Nederlandse Kampeer& Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Daarvoor in de plaats worden er dit najaar meer lokale kleinschalige dealer shows georganiseerd en gaat de Caravana begin Januari in Leeuwarden vooralsnog wel door. Corona heeft ook gevolgen voor de vraag en aanbod van caravans. De productie heeft een aantal weken stilgelegen terwijl de vraag juist is toegenomen. Er is dan ook een recordaantal tweedehands caravans en campers verkocht. De laatste maanden hebben de caravanfabrikanten gelukkig weer op volle toeren kunnen produceren, maar desondanks is het totaalaantal caravans (in Nederland zo’n 425.000) niet gegroeid.

Door Corona bleef de helft van de mensen thuis

Elk jaar worden caravans in detail aangepast. Soms krijgen ze een andere bekledingsstof, een nieuw houddecor of een iets andere striping of een andere standaarduitrusting. Sommige indelingen die slecht verkopen verdwijnen en worden vervangen door nieuwe. Technologische innovaties die bijvoorbeeld het gewicht verlagen zien we zelden en als die er zijn in Prototypes, dan zijn die meestal een paar jaar later weer stilletjes verdwenen.

Er komen steeds meer Apps voor de bediening van de caravan

Vernieuwingen die direct het wooncomfort verbeteren maken meer kans een blijvertje te worden. Zo zien we bij steeds meer caravans een grote (smalle) koelkast die dubbelzijdig te openen is en maakt de traditionele Truma gaskachel langzaam plaats voor de gecombineerde elektronische boiler met centrale verwarming. Ook zijn er steeds meer caravans die met een compressorkoelkast uitgerust kunnen worden. Voordeel is de betere en snellere en energiezuinigere werking maar ze kunnen niet op gas en zijn hoorbaar. Steeds meer modellen hebben aan de voorkant grote dakramen in de ronding in plaats van kastjes. Het geeft veel licht en een ruimtelijk effect. Een andere trend is dat caravans steeds vaker op grotere 17 inch velgen gezet worden. Technisch hebben grotere wielen geen voordeel maar het staat mooi en stoer.

17 inch velgen zijn meer mooi dan nuttig

Het meest verrassend dit jaar is dat Weinsberg het aan durft een nieuwe serie budgetcaravans uit te brengen zonder gasaansluiting. De nieuwe CaraCito is een complete caravan voor nog geen 11.000 euro. Koken kan op een dubbele inductie kookplaat en de caravan heeft standaard een airconditioning waarmee je in het voor en najaar de caravan ook kunt verwarmen. Uiteraard is de koelkast een model met compressor op 12-Volt.

Weinsberg zonder gasaansluiting

Kleine caravanfabrikanten en toeleveranciers bestaan niet meer en de markt wordt door enkele wereldwijd opererende grote concerns bedient. ALKO (in Amerikaanse handen) heeft door de overname van BPW en Winterhoff, zowat een monopolie als het gaat om onderstellen. Verrassend is dan ook de ontwikkeling dat Knaus/Tabbert binnenkort in navolging van Hobby voor de caravans zelf een chassis gaat bouwen. Knott levert de remmen en de stabilisatorkoppeling die gebaseerd is op de door John Sanders ontwikkelde Stabifix.

Wanneer is de La Mancelle in Nederland te krijgen?

(c)foto's: Messe Düsseldorf

09 september 2020Trekadvies

Selecteer eerst een auto voor een trekkrachtberekening.


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Trekgewicht

Het maximaal trekgewicht zegt lang niet alles over de trekcapaciteiten van een auto. Een trekadvies geeft veel meer informatie. Lees wel even de toelichting.

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.


Blog

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Chiptuning

Je kan gemakkelijker een caravan trekken als je auto is voorzien van chiptuning. Maar er zijn naast dit voordeel ook nadelen!

Nieuwe 2023 caravans

Wat is het caravan nieuws op de jaarlijkse beurs in Düsseldorf voor 2023? Mijn verslag is vast anders dan in andere media😉

Elektrische trekauto

Een elektrische auto met een caravan roept veel vragen op. Bij sommigen ook weerstand maar is dat terecht of komt dat voort uit de angst voor het nieuwe grote onbekende?

Voldoende kogeldruk

Met welk gewicht moet de caravan op de trekhaak van de auto rusten? Veel caravanners vragen zich af wat de beste kogeldruk is en hoe ze de caravan moeten beladen.


 

(Advertentie)

 

©2023 Caravantrekker