Caravantrekker.nl Informatie Blog Gebruikerservaringen Tests Advies Vragen

Caravantrekker.nl

Toelichting bij het trekadvies

Caravantrekker berekent de mogelijkheden van de auto met een caravan. Niet alleen of het wettelijk allemaal toegestaan is, maar vooral ook of de prestaties onder verschillende omstandigheden voldoende zijn.

Toelichting bij het trekadvies

In één oogopslag zie je de beoordeling van de prestaties op de vlakke weg, in de bergen, en geven we een oordeel over het risico dat er is als de combinatie zou gaan slingeren.
Om combinaties onderling te vergelijken is een puntenscore opgenomen. Bedenk wel dat een hele hoge score voor een geslaagde vakantie echt niet altijd nodig is!

Start berekening

Om een berekening te maken selecteer je eerst het merk auto en het type. Eventueel kan je ook het bouwjaar, de soort brandstof en het type versnellingsbak aangeven. Daarna kies je op de volgende pagina de exacte uitvoering van de auto. Kijk daarbij goed naar het juiste bouwjaar en het motor vermogen.

Voor de caravan selecteer je het merk, het modeljaar en het specifieke type. Heb je (nog) geen caravan dan kan je ook het selecteren van een caravan achterwege laten. We geven dan de prestaties met een caravan van het maximaal aanbevolen trekgewicht. Van de oudere modellen zijn niet alle modellen opgenomen. Heb je een caravan die niet in de lijst genoemd is, selecteer dan de caravan die er het meest op lijkt.Kenteken invoeren

Weet je het kenteken van de auto en/of van de caravan, vul die dan ook in. De gewichten zijn dan nauwkeuriger waardoor de wettelijke conclusies zeker juist zijn en we de berekening met de juiste gegevens kunnen maken. Alleen een kenteken invullen zonder ook het specifieke merk en type invullen is onvoldoende!Het advies is specifiek voor caravans ontwikkeld. Toch kan je ook voor een bagagewagen (vouwwagen) of andere trailers een (iets minder nauwkeurige!) berekening maken. Die staan onderaan in de lijst caravanmerken.

Theorie of praktijk

Soms wordt het trekadvies afgedaan met "het is maar een theoretische benadering". Dat klopt, maar er worden zoveel factoren meegenomen dat de uitkomst bij een goede invoer en juiste interpretatie heel goed overeenkomt met de praktijk. Bovendien is die uitkomst objectief, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gebruikerservaringen en de 'verkoop praatjes' van dealers.

Vergelijken

De berekeningen zijn het meest waardevol als je er meerdere maakt en de objectieve gegevens met elkaar vergelijkt; bijvoorbeeld je huidige combinatie met de auto/caravan die je op het oog hebt. Let niet alleen op het aantal sterren of de algemene conclusies, maar kijk vooral naar de vergelijkingsscore (de puntenscore). Daarbij is het overigens niet zo dat twee keer zoveel punten ook betekent dat de prestaties daadwerkelijk twee keer zo goed zijn (de puntenschaal is niet lineair).Vergelijken kan gemakkelijk door eerst een combinatie te kiezen en dan een andere auto waarbij je het hokje 'vergelijken' aanklikt. Je krijgt dan in hetzelfde scherm de verschillen naast elkaar te zien.

Advies

Vind je dat lastig of heb je geen referentie dan is het uitgebreide trekadvies, dat je voor € 5,95 kan downloaden, een must. Daarin wordt een uitgebreide toelichting gegeven op de uitkomsten met een beoordeling van de prestaties en tips om het maximale uit de combinatie te halen. De relatie tussen belading, snelheid en weggedrag krijgt veel aandacht. Bovendien geven we persoonlijk advies aan de hand van al je vragen.

Goed genoeg

Bedenk ook dat afhankelijk van jouw wensen en eisen je natuurlijk heel veel vakantieplezier kunt beleven aan een combinatie die wij, met name qua prestaties als matig beoordelen. Is de stabiliteit niet geweldig kan je door langzamer rijden en de belading aan te passen, je toch veilig op weg zijn.Belading

Standaard gaan we uit van 200 kg (2 personen) in de auto en 200 kg aan belading in de caravan, maar dit kan (moet!) je aanpassen aan je eigen situatie.Gegevens controleren!

Controleer altijd de gegevens aan de hand van het kenteken indien mogelijk. Ook als je geen kenteken weet is het verstandig om even te bekijken of de gegevens wel overeenkomen met jouw combinatie. Je kan ze aanpassen aan je eigen situatie.Chiptuning

Heeft de auto een ander koppel of andere prestaties bijvoorbeeld door chiptuning? Ook dan kan je de berekening aanpassen. Verander dan het nieuwe koppel en toerental waarbij dat vrij komt en pas de tijd aan die de solo auto nodig heeft voor de acceleratie van 0 tot 100 km/u. In het persoonlijk adviesrapport kan je ook zelf het vermogen en koppel opgeven.

Gewicht

Bij het gewicht van de auto gaan we zoveel mogelijk uit van het rijklaargewicht zoals dat op de kentekencard vermeld is. Dit is het leeggewicht volgens EU-norm wat fabrikanten vermelden. In Nederland wordt voor de houderschapsbelasting 100 kg lager aangehouden.

We gebruiken het rijklaargewicht omdat in praktijk blijkt dat dit het beste aansluit bij het werkelijk lege gewicht van de auto. Immers elke trekauto heeft een trekhaak en soms ook extra accessoires die niet zijn meegewogen bij de typegoedkeuring. Het rijklaargewicht hanteren we dus als het lege gewicht zonder alle personen.

Bij de gewichten van caravans gaan we uit van het gewicht zoals de fabrikant die opgegeven heeft. In werkelijkheid kan dit door alle gemonteerde extra's zoals luxe pakketten etc hoger zijn. Als maximaal toegestaan gewicht is uitgegaan van het standaard gewicht. Een soms leverbare 'zwaardere as' maakt namelijk het leeg- en rijklaargewicht ook hoger.

Onze ervaring en de metingen tijdens verkeerscontroles leert dat zowel de auto als de caravan veelal zwaarder zijn dan men denkt.

Ontbrekende auto of caravan

Komt je er niet uit of staat jouw auto of caravan niet in de lijst dan kunnen we proberen die toe te voegen. Voor de caravans beschikken we over de gegevens van de laatste 40 jaar. Voor auto's is dat wat lastiger en moeten we de versnellingsbak verhoudingen hebben of de snelheden bij 1000 toeren in de versnellingen. Mail zoveel mogelijk gegevens van jouw ontbrekende auto/caravan naar info@caravantrekker.nl en we bekijken of we hem kunnen toevoegen.

Persoonlijk advies

Kom je er niet uit, of zit je te twijfelen tussen bijvoorbeeld twee trekauto's? Vraag dan een persoonlijk advies aan en wij kunnen op basis van de objectieve gegevens een goede vergelijking geven. Bekijk hier een voorbeeld van zo'n rapport. Binnenkort kunnen we ook van hybride voertuigen een goed persoonlijk advies opstellen.Lees ook:
Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste interpretatie van het advies en is Caravantrekker niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Zie de disclaimer.

 

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus. De Op Maat cursus is er al v.a. € 169,-


 

Lees ook:

Hoe meer PK's, hoe beter?

Abnormale bandenslijtage

Bandenspanning

Caravanbanden

Rijbewijs B of BE?

 

(Advertentie)

 

© 2004-2021 Caravantrekker