Caravantrekker.nl

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Is een auto met meer pk's beter of moet je juist een hoog koppel hebben? Wat is dan het verschil tussen koppel en vermogen? Om daar achter te komen toch eerst even wat simpele theorie......

Koppel en vermogen

Het koppel of eigenlijk beter gezegd het draaimoment is de kracht van de motor waarmee de krukas ronddraait en dat wordt bij de technische gegevens vermeld in Nm (Newtonmeter).
Vermogen is de hoeveelheid arbeid (energie), die de kracht van de motor in een bepaalde tijd kan leveren en wordt uitgedrukt in (kilo) Watt. In de folder staat dit in kW en/of in ouderwetse pk's. Koppel en vermogen hebben beide met elkaar te maken, immers het vermogen is het motorkoppel vermenigvuldigt met het motortoerental. Hieruit kan je afleiden dat vermogen altijd pas bij hoge toerentallen beschikbaar is. En ook dat toerental vind je bij de technische gegevens.

Vaak wordt gezegd dat je koppel nodig heb om gemakkelijk een helling op te rijden, terwijl het vermogen meer zegt over de snelheid. Dat is zeker zo maar bij het rijden met een caravan hebben we toch een aparte situatie.

Veel gewone (trek)auto’s zijn gemaakt om bijvoorbeeld 200 km/u te kunnen rijden. Daar heeft de fabrikant dan zo de versnellingsbakverhoudingen voor gekozen dat bij die snelheid de auto beschikt over al zijn vermogen wat nodig is om de luchtweerstand te overwinnen. Met een caravan rijden we maar de helft van die snelheid en dus maakt de motor veel minder toeren en heeft dus minder vermogen als we in dezelfde versnellingen rijden als we gewend zijn. Bovendien is de luchtweerstand met een caravan veel groter waardoor je met caravan eigenlijk een heel andere motor/versnellingbak zou moeten hebben.

In de praktijk maken we zelden gebruik van het maximaal vermogen ook niet bij volgas. We vinden het immers heel vervelend om met 5000 of 6000 toeren te rijden. We hebben dus niet zoveel aan het maximaal vermogen zoals dat in de folder staat omdat we dit toch niet gebruiken.

Trekkracht op de weg

Wat we willen weten is hoeveel (trek)kracht er aan de wielen beschikbaar is en dan vooral bij 'caravan snelheden', waarbij we comfortabel met niet te veel lawaai willen rijden. Dan moeten we naast de kracht van de motor (het koppel) ook kijken naar de toerentallen en de overbrengingsverhoudingen in de versnellingsbak, het differentieel en de bandenmaat om een oordeel te kunnen geven.

In de berekeningen herleiden we al deze gegevens, volgens natuurkundige principes, naar de trekkracht aan de wielen uitgedrukt in Newtons. Daarnaast bepalen we hoeveel kracht er nodig is om de rijweerstand te overwinnen, zoals de rol- en luchtweerstand. En rijden we bergop dan komt daar de zwaartekracht nog eens bij.

De Trekkrachtgrafiek

In de trekkrachtgrafiek is eigenlijk alles af te lezen.... We zetten de kracht van de auto af tegen de weerstand die overwonnen moet worden bij alle snelheden.
Op de verticale Y-as lees je de kracht in Newton af die de auto heeft in de beschikbare versnellingen en de kracht die het kost om te rijden op de vlakke weg en op hellingen en bij tegenwind. Op de horizontale X-as alle snelheden.

Willekeurig voorbeeld

De lijnen van de versnellingen zijn dun in grijs en dik gekleurd. Het dikke gekleurde gedeelte is het ideale snelheidsgebied (toeren van de motor) waarin we rijden. Het dunne grijze lijntje aan de rechterkant geeft aan dat de motor erg veel toeren maakt, wat oncomfortabel is om langdurig te rijden maar technisch geen probleem! In het linker gedeelte maakt de motor heel weinig toeren om lekker een caravan te trekken. Elke versnelling heeft zijn eigen kleur. De lijnen van de weerstand zie je langzaam oplopen door de extra luchtweerstand die toeneemt naarmate de snelheid toeneemt. De lijnen die de weerstand op hellingen weergeven zijn permanent wat hoger.

Liggen de lijnen van de versnellingen 'boven' de lijnen van de weerstand, op de vlakke weg (het grijze vlak), bij tegenwind (dunne grijze lijn) en op hellingen, dan heb je bij volgas genoeg kracht om te rijden. Hoe hoger de lijnen van de versnellingen, hoe meer kracht er is om te rijden. Je hebt dan gas over of kracht om bijvoorbeeld te kunnen versnellen.

Voorbeeld:
In bovenstaande grafiek is af te lezen dat de topsnelheid op de vlakke weg in de 5e versnelling op zo'n 110 km/u ligt (snijpunt licht blauwe lijn en het grijze vlak). Zou je terugschakelen naar de 4e versnelling (groene lijn) dan is zelfs 123 km/u mogelijk.
Op een autobaan helling van 5% zal de snelheid in de 4e versnelling terugzakken naar 65 km/u en kan het beste in de 3e versnelling gereden worden. Dan is een topsnelheid te halen van bijna 100 km/u maar dan maakt de motor wel meer dan zo'n 4800 toeren.
Hellingen van 12% kunnen in de eerste versnelling al rijdend overwonnen worden met een snelheid van 15 tot 45 km/u en nog net in de tweede versnelling.

Twee auto's vergelijken

Om terug te komen op de vraag wat het effect van koppel en vermogen is vergelijken we twee auto's met elkaar. De ene heeft 165 pk en de andere maar 120 pk maar dan wel een iets hoger koppel, welke is dan de ‘beste’ als caravantrekker? We maken een vergelijkende berekening tussen een Ford Kuga en een Mazda CX-5. Beide auto's mogen 1800 kg trekken en verder staan in de folder de volgende gegevens:
Foto: Autoweek

Turbo maakt het verschil

De Ford Kuga heeft een 1.5 liter turbomotor en de Mazda CX-5 heeft een 2.0 liter motor maar zonder turbo. Om een goede vergelijking tussen de technische gegevens mogelijk te maken zoals die in de folder staan hebben we beide auto's even zwaar gemaakt (wat in werkelijkheid niet zo is!)

In de trekkrachtgrafieken zie je al dat de lijnen die de kracht aan de wielen weeven anders van vorm zijn. De lijnen van de turbomotor (rechter grafiek) met het hoogste koppel zijn al vrij snel op een hoog niveau en blijven wat langer recht lopen. De auto met de meeste pk's (links) heeft bij hoge toeren meer kracht en dat zie je aan de lijnen die minder ver wegzakken.

Zetten we de auto's naast elkaar in de online vergelijking dan zien we wat de verschillen in de praktijk betekenen.

Van cijfers naar de praktijk

De absolute topsnelheid van de Mazda is 10 km/u hoger, dus hier helpen de extra pk's. Maar wat we noemen de snelheid onder ongunstige omstandigheden is juist voor de Ford iets hoger. Ongunstige omstandigheden zijn een flauwe helling bij een viaduct of een klein beetje tegenwind, en daar heb je dus vooral koppel voor nodig. Zou je bij elk viaduct terugschakelen dan zal de Mazda wellicht sneller zijn, maar wil je dat?

Interessant is te kijken naar de kracht bij 90 km/u. De Mazda kan niet (lekker) rijden in de hoogste versnelling terwijl de Ford dat wel kan. De Mazda heeft meer toeren nodig en je zal vaak een versnelling lager rijden. De Ford heeft twee keer zoveel kracht beschikbaar in de 5e versnelling, en bijna net zoveel als de kracht van de 4e versnelling in de Mazda. Dit verklaard ook waarom die onder ongunstige omstandigheden beter trekt. In de bergen op een autobaan helling hoef je minder gas te geven om met 80 km/u naar boven te rijden. Bovendien heeft de auto meer kracht om naar boven te rijden.

De conclusie is dat de auto met het hoogste koppel vermoedelijk het prettigste met een caravan zal rijden. De auto met meer pk's is alleen als we heel veel toeren maken hier en daar iets sneller. (Waarmee overigens niet gezegd is dat de Ford een betere auto is om aan te schaffen dan de Mazda.)

En een diesel?

Zouden we de benzinemotoren met een diesel vergelijken wordt het nog veel ingewikkelder. Het maximum toerental van een diesel is immers veel lager, vaak bij 4000 toeren in plaats van 6000 bij een benzinemotor.

Als een auto bijvoorbeeld 200 pk heeft dan moet het koppel van een diesel veel hoger zijn. Immers vermogen is motorkoppel maal toeren. Dit verklaard dus ook dat een diesel met ongeveer gelijke vermogens (maar een hoger koppel) een prettiger trekker is, of dat een diesel met minder pk's ook een goede trekker is.Reacties:

L.disselkoen schreef op 08 April 2019 om 14:11

Ik maak mij zorgen om de Turbo van de Kuga. Wanneer deze een flink aantal uren volop moet werken om de kleinere cilinderinhoud te compenseren, zal deze hierdoor opgeblazen kunnen worden? De Kuga 2015 heeft een 1.5 motor met Turbo en mag volgens de opgave 1900kg trekken (?)

mvrgr. L.Disselkoen


marco schreef op 12 June 2019 om 18:08

maakt u maar geen zorgen om de turbo hoor, de 1.5 liters 4 cil zijn behoorlijk geknepen, ze zijn standaard 185 pk met ongeveer 290 nm. in de 4 wiel aangedreven Kuga's liggen dezelfde motoren.


Brian schreef op 16 July 2019 om 01:00

7 jaar de Mazda CX5 2.0 165 Pk handgeschakeld gereden (automaat uit die tijd zeker niet doen, Pa rijdt een 160 PK automaat wat een drama automaat). De Mazda CX5 is echt een hele fijne auto van het geld! Maar met caravan.....! Hmmmm....! Het verhaal klopt echt van begin tot het eind. Lager koppel zonder drukvulling is killing voor de CX5. Lastig van zijn plek te krijgen en de 6e versnelling is niet bruikbaar. Moet toegeven ik rijdt met een Burstner caravan met een max. totaal gewicht van ca. 1600 kg. Nu rijd ik sinds Febr. 2019 een BMW X1 2.0 ltr 192 PK en 280 NM wat een verschil!!!!! Maar ander prijskaartje nieuw gekocht in 2012 kocht je voor de nieuwwaarde van de BMW bijna 2 Mazda's. Dus......! Dan maar jankend de berg op en niet zeuren.


Th H Mulder schreef op 09 September 2019 om 17:02

M.

Draaimomenten zijn inderdaad van geen enkel belang voor ons, maar wel van groot belang voor de constructeur.
Aan de hand van het draaimoment is wel de trekkracht te berekenen, maar is afhankelijk van de verbrengings-verhoudingen en de wielmaat. Maar waarom gekeken naar wat er in de motor gebeurt? Kijk naar wat de aandrijvende wielen leveren: vermogen en dat is kracht maal snelheid, dus: kracht = vermogen / snelheid.
Hiermee is met enige creativiteit de trekkracht te berekenen.

Met vriendelijke groet
Th H Mulder
René schreef op 22 December 2019 om 22:13

Hallo, ik heb een vw touran 2.0 tdi dsg. Ik zit te twijfelen om over te stappen naar een 1.4/1.5 TSI variant. Beide mogen 1500kg trekken maar welke is beter mbt trekkracht als ik een berg op moet?

Antwoord van Caravantrekker:
Maak twee berekeningen en vergelijk deze of (nog beter) vraag het uitgebreide advies van beide auto’s op. Oordeel dan zelf wat jij beter vindt.


TheoV schreef op 07 March 2020 om 17:20

@L.disselkoen: Wat dan gedacht van een Ranger en Ranger Raptor? 2 liter diesel motor van 213pk (@3750rpm) en 500Nm (@1750-2000rpm).

@Menno kunnen deze motoren worden toegevoegd? De verschillende modellen hebben wel verschillende eindoverbrengingen.


Willem.B schreef op 02 September 2020 om 14:20

Mazda CX 5 gekocht februari 2020. Sport select G 165.Skyactiv.
Kan de Caravan van 1500 kg Niet trekken .
Toerental kwam niet hoger dan 4000 toeren terug schakelen van 5 naar 4 en naar 3 en naar 2 tot ik de tunnel uit was in zeeland met een snelheid schaam me kapot 45 km per uur.
Wat ik ook deed ben beroepchauffeur geweest maar dit slaat nergens op dus terug naar de Mazda dealer en geklaagd ,
Maar deze waren er niet van gediend om te klagen over de Mazda.
tot vervelens aan toe heb ik geklaagd en heel veel euro kwijt voor een mindere auto naar verwachting . hier voor had ik VW tiguan van 2017 met een 14,tsi motor deze mocht de Caravan helaas niet trekken maar was veel beter dan de Mazda Cx 5 van 2019.
Nu heb ik nog wel de echte Caravanspiegels van Emuk voor de Mazda Te koop voor 85 euro .
Maar ik Nooit meer Mazda .
Mazda Nederland liet mij ook gewoon stikken .


MarkS90 schreef op 13 September 2020 om 17:43

De Mazda heeft wel een fatsoenlijk koppel en vermogen maar die komen pas vrij bij hoge toeren. En daar gast het fout want je komt met deze auto plus caravan nauwelijks van z'n plaats bij optrekken.

Dat alles is niet de schuld van Mazda of de dealer maar ik denk dat jij je niet voldoende hebt verdiept in de (on)mogelijkheden van deze combinatie. Ik denk namelijk dat deze auto solo wel prettig rijdt.


Davy Goedhart schreef op 15 September 2020 om 17:18

Beroepschauffer zijn geweest zegt niet dat je dan meteen in iedere auto een caravan kan trekken.
Hoe meer de motor geknepen is hoe belangrijker het is dat je de auto specs kent.
Rijden met juiste versnellingen en toeren is belangrijk optijd en juist schakelen dus. Iedere auto is weer anders en een auto met overkill ( dat de mazda niet heeft) kan iedereen mee rijden.
Zelf in Oostenrijk met de mazda gereden, ja je moet touren maken maar het rijd prima. De mb g en de Ram reden natuurlijk wel fijner met dezelfde aanhanger.


Frans schreef op 20 September 2020 om 11:17

Wij willen voor het eerst een caravan kopen, maar weten niet of onze auto geschikt is. We rijden een Chevrolet Orlando, automaat, Cilinderinhoud 1796, vermogen 104.00 kw, 142 pk en een koppel van 176 nm. Wie kan mij vertellen of onze auto geschikt is?


john schreef op 30 November 2020 om 14:39

graag wil ik de spiegels overkopen van Willem


Wendy schreef op 29 January 2021 om 00:04

Het blijft een keuze ik rij max 2 - 4000 km met caravan per jaar. De overige 35.000 km rij ik met veel plezier in mijn CX-5 met 165 pk en 210nm. Daar staat tegenover een superbetrouwbare auto zonder rare onderhoudsdingen. Een beurt en een apk op zijn tijd. Voor mij mag je de afgeknepen turbo ellende houden. Turbo draait uren achter elkaar nog even los van de overige vag en ford ellende. Maar ieder zijn/haar mening.


Andres schreef op 28 February 2021 om 00:36

Bijzondere reacties hier.
Er is of een trend gaande of een normvervaging. Motoren moeten steeds meer trekkracht bij steeds lagere toeren leveren. Mechanisch gezien niet fijn en kwa beleving eigenlijk op de langere termijn ook niet leuk (vooral de dieselmotor levert een anti climax).
Een benzine turbo motor is leuker (bevredigender).
De genoemde Mazda heeft hier last van. Ik moest zelf ook wennen. We gingen voorheen met een Mitsubishi Lancer sport wagon (2.0 135 pk 178 nm) op Lpg met een caravan van 1200-1300 kg en een autodak vol met surfplanken en zeilen naar Italië.
Lancer trok dit makkelijk. Cruisen in de 5. Soms terug naar de 4 en heel soms naar de 3 (steile klim).
Toen met de Mazda. In mijn geval niet de 165 2.0 maar de 145 2.0. Zelfde motor en prestaties tot 5500 toeren. Vanaf 5500 wordt de elektronische gasklep ondanks plankgas teruggeregeld zodat het vermogen niet meer klimt en op 145 blijft hangen. Desondanks een sterkere motor dan de lancer heeft.
Mijn ervaring was anders tijdens het rijden.
De 5 kan prima maar bij een helling moest ik toch terug naar de 4 terwijl de lancer die gemakkelijk in de 5 kon doen.
Op de Brennerpas moest ik zelfs naar de 2 terug. De lancer deed dat steilste stukje gewoon in de 3.
Dat was een vreemde ervaring.... totdat ik eens goed het toerental keek.
De lancer draaid 3000 rpm bij:
40 in de 2
60 in de 3
80 in de 4
100 in de 5

De mazda
49 in de 2
79 in de 3
99 in de 4.
(Mazda haalt 120 km/h in de 2)

Oftewel de 4 van de Mazda is gelijk aan de 5 van de Lancer.
Dat verandert het perspectief.
Even je versnellingen gewoonte afleren.
Met de lancer schakelde ik met de caravan alsof ik solo reed. Dat gaat in de Mazda niet. De toeren zijn dan te laag. Lage toeren is zoals elke technicus weet slecht voor de motor. De moderne downsize turbo motoren kunnen daar wel de trekkracht leveren maar ten koste van de levensduur van de motor en turbo.
Ook met die motoren een versnelling lager kiezen (is tevens zuiniger).
Mbt verbruik. Ondanks het gevoel dat je niet in een hogere versnelling rijd is de Mazda zuiniger. De Lancer reed met caravan 1 op 6. (lpg) de mazda 1 op 9.5 (lpg (dlm3).
Geluid is in geen van beide auto een issue.

En een moderne Mazda rijd heerlijk. Heerlijke lineaire vermogens opbouw en versnelling (en volledige controle over het vermogen


C.M.A. van de laak schreef op 05 March 2021 om 22:32

Zie mijn uitgebreide review van mijn rode Mazda CX 5 van 2014 op Autoweek.
Mits je tijdig terug schakelt is het een goede caravantrekker.
Gereden met een Hobby 1450 kg en een Fendt 1500 kg. De Hobby heeft een wat gunstiger aerodynamica en heeft een andere as dan den Fendt met een toespoor.
Rijden in 6 is mogelijk met wind mee op vlakke wegen met beide caravans. Ik houd altijd 93 km GPS snelheid aan (teller mazda staat op 97) en gebruik de cruisecontrol.


Weiss schreef op 27 July 2021 om 19:58

Help! Mijn ouders zoeken een goede bestel wagen (benzine) die goed genoeg is de caravan te trekken! Nu heb ik totaal geen verstand van wat er hier boven allemaal wordt uit gelegd....dus wat is nu het belangrijkste waar ik naar moet kijken. Gr en bedankt alvast !!


Willem schreef op 22 October 2021 om 18:08

Rijdt nu 5 jaar CX5 2.0 met een caravan van 1500 kg. Geen centje pijn, ik weet niet hoe sommige mensen hier met een caravan willen rijden.
Rijdt nu met een CX5 2.5 met een Hobby 540 kijken hoe dat gaat bevallen.


Rene schreef op 27 November 2021 om 10:22

Ik heb de CX-5 2.0 aut. voornamelijk voor normaal rijden zonder caravan. Snel, sportief en lekker luxe van binnen. Stil en een genot om in te rijden. Als het met de caravan dan iets minder luxe rollen is, daar heb ik nog nooit last van of enig moeite mee gehad. Zeker niet in vergelijking met andere grote Suv's die ik heb gereden. Tuurlijk zijn er altijd betere trekkers. Ik denk dat de meesten een auto kopen waarmee je het hele jaar door fijn in kunt rijden en er ook goed uitziet. (nee, het is maar een vervoersmiddel, dat gaat niet meer op). Tenzij je natuurlijk heel veel met de caravan op pad gaat maar aan de caravanstallingbezetting te zien, valt dat wel mee. Ik vind het verhaal maar een beetje appels met peren vergelijken terwijl je een peer lekkerder vind. Die peer is ook veel sneller rot overigens.


Tim schreef op 27 November 2021 om 22:42

Ik heb een jaartje met Sterckeman Easy 490PE van 1500kg , gedetarreerd op 1250kg ivm rijbewijs B, gereden met Mazda 5 2.0 TD. Was zeker vlot rijden op Belgische wegen. Vanaf nu hoop ik dit te kunnen met een nieuwe CX5 2.0 benzine automaat van 120kw. CX5 is 200kg lichter dan 5, zodat ik nu caravan opnieuw inschrijf op 1450kg. Dus meer laadvermogen in caravan. Ik lees hier heel wat info die mij doen twijfelen over mijn aankoop... Hopelijk kan ik volgend jaar een zeer positieve review schrijven over de CX5 als trekkend voertuig. We zouden dan ook de wegen richting zuiden willen opzoeken.


Reageer

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Elektrisch trekauto's

De toekomst wordt elektrisch... Bekijk het overzicht van alle elektrische auto's die nu al een caravan kunnen trekken. De actieradius kunnen we aangeven in het trekadvies.

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus en je gaat ontspannen op vakantie.


Blog

Elektrisch is de toekomst

Er zullen steeds meer elektrische auto's komen. Hoe gaat dat in de toekomst met de caravan?

Innovatie in de caravan

Als we het over techniek hebben dan zijn caravans weinig innovatief. Toch is er tegenwoordig één accessoire dat veel te weinig aandacht krijgt en echt het verschil kan maken: elektronische anti-slingersystemen.

Polyester caravans

In het Erwin Hymer Museum is een speciale tentoonstelling gewijd aan caravans van polyester. In Nederland is het vooral BIOD die bekend is als fabrikant van polyester caravans.

Caravan of Camper?

Veel mensen verruilen hun caravan voor een camper. Een camper lijkt het ideaal, maar is dat echt zo?

Trekauto's na 2025?

Auto's moeten aan steeds strengere milieu normen voldoen. Kan je dan straks als de Euro7 norm gaat gelden nog een caravan trekken?


 

(Advertentie)

 

©2021 Caravantrekker