Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Downhill rembeschermer

Dick vraagt op 13 April 2013:

Zijn er al ervaringen met de downhill/rembeschermer te vernemen?
(ter voorkoming van oververhitting caravanremmen bij bergaf!)

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 April 2013:

Begin mei gaan we in Zuid Limburg er mee proefrijden en daarvoor testen we hem eerst op de remmenbank. Zodra ik meer weet melden we dat.


Jan Teepe antwoordt op 07 August 2013:

Is er al iets te melden over de testresultaten?
De downhill rembeschermer schjnt te koop te zijn bij kampeertopper.nl , oftewel Coppens recreatie in Best. Prijs 345 Euro.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 07 August 2013:

Zeker Jan, zie http://caravantrekker.nl/algemeen/hellingaf.php


Michiel antwoordt op 07 August 2013:

Interessant Menno...

Nog een suggestie: De fotos van de koppeling met ARC en RBS zijn eigenlijk net te klein om het goed te kunnen zien. Zou je het zo kunnen maken dat er door op de fotos te klikken een grotere foto getoond wordt?

MV


RobD antwoordt op 07 August 2013:

klik op de foto met de R muisknop en opslaan.
Vergroten kun je dan zelf


michiel antwoordt op 07 August 2013:

Daar wordt het niet echt duidelijker door. De resolutie blijft hetzelfde...

MV


Bert antwoordt op 08 August 2013:ARC
Het cilindertje zit verstopt onder de afdekking, net als een van de twee olieleidingen.DRB


Michiel antwoordt op 08 August 2013:

Ah, dat is een stuk duidelijker. Bedankt Bert

MV


Tijs antwoordt op 08 August 2013:

Zeker dat ARC ziet er interessant uit. Recent weer een Noorse afdaling van 12% achter de kiezen na een lange aanloop met minder steile maar toch stevige hellingen. Tussendoor even gestopt en ondanks een goed onderhouden oplooprem toch behoorlijk hete caravanremmen.

Is er al bekend wanneer ARC verkocht gaat worden? Op de site wordt alleen nog vermeld dat ze nog aan het testen zijn.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 08 August 2013:

Nee, maar ik zou er een mailtje aan wagen als je ge´nteresseerd bent.


arcsystems.nl antwoordt op 09 August 2013:

De informatie op onze website over het Actief Rem Controlesysteem kan verwarrend zijn, daarom deze toelichting.

De lopende tests betreffen uitsluitend de in ontwikkeling zijnde automaat voor het strekken van de oplooprem en deze kan los worden gezien van de ARC hydraulische oploopbegrenzer, waarover in dit forum wordt gesproken. De ARC oploopbegrenzer is klaar voor inbouw op veel voorkomende chassis zoals Alko/AKS en BPW/Winterhoff.

De ARC draadloze signaalgever, de remverklikker, is technisch gereed. Omdat de serieproductie daarvan vertraagd is en de signaalgever een belangrijke informatieve functie heeft, worden beide onderdelen van ARC op dit moment nog niet op de website aangeboden. Bij voorkeur wordt de signaalgever ge´ntegreerd in de besturingseenheid, maar kan later wellicht ook separaat worden geleverd. Naar verwachting komt de remverklikker volgende maand beschikbaar.


Tijs antwoordt op 17 August 2013:

Allebei bedankt voor de reactie. Ik had de laatste dagen van mijn vakantie helaas geen internetverbinding meer dus kon even niet online. Ben nu weer thuis. Na het opruimen van de caravan en het uitzoeken van de foto's lees ik de site van ARC even rustig door met onderstaande reactie er bij en neem dan via de site contact op.


Van wayenberg walter antwoordt op 23 June 2014:

Beste, zijn er intussen al gebruikerservaringen met de ARC oploopbegrenzer? Doet de begrenzer wat door ARC beloofd wordt?
Joswal


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 June 2014:

Ja, zie http://www.caravantrekker.nl/algemeen/hellingaf.php

Het werkt zeker goed!


Tijs antwoordt op 25 June 2014:

Ik heb ARC laten monteren. Helaas nog geen vakantie in de bergen gehad (bijna zo ver ) maar in een paar testritten reageert hij als verwacht. Ik ga er dus straks vol vertrouwen mee op pad.


joswal antwoordt op 11 August 2014:

@Tijs
Beste,
Heb je intussen al enige ervaring met het gebruik van het ARC sytseem? Kan je hierover iets meer vertellen op dit forum? Welk is je combinatie?
Alvast bedankt.


Herman Hulshof antwoordt op 15 November 2016:

Wie kan me al wat meer zeggen over de bevindingen van een Down Hill Rembeschermer ? en waar zijn ze te koop ?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 November 2016:

Ik hoor van gebruikers positieve ervaringen. Hij beschermt de rem (omdat de caravan minder remt).
Google geeft wel aan waar die te koop is, maar koop niet bij kampeertopper. Die nemen mijn en dein niet zo nauw en gebruiken onze foto waar auteursrecht op zit illegaal.


Arie antwoordt op 16 November 2016:

Herman,
Ik heb in het voorjaar een downhill rembeschermer gemonteerd.
Om te zien of mijn remmen in werking zijn heb ik tevens op de "remstang"onder mijn caravan een magneetcontact gezet, dat via een "zendertje", wanneer de rem inwerking treedt, een signaal in de auto geeft. Ik kan dus in de auto zien als de rembeschermer niet werkt.
Ik heb deze zomer verschillende passen in Oostenrijk en de Dolomieten hiermede gereden. En een en ander functioneert tot volle tevredenheid. 2 weken geleden de remtrommels gedemonteerd en de remvoeringen zagen er volgens de monteur als nieuw uit.
Let bij er de aankoop van de beschermer op dat je de versie neemt, die correspondeert met het gewicht van je caravan en het type onderstel. Met wat zoeken op internet te koop voor 295 Euro


Quirien antwoordt op 16 November 2016:

Gezien het feit wij ook een beetje opzoek zijn in de familie naar een systeem hebben wij ook hier al naar gekeken.(laagste prijs voor > dan 1500kg was ÔéČ 345,00).

Ik vraag mij af, is ook niet iets te compenseren door b.v. een zwaardere schokdemper te monteren waardoor er ook een iets "uitgestelde" inloping op de auto ontstaat door de caravan.
Tenslotte alle beetjes helpen. Heeft iemand daar ervaring mee of al eens mee ge├źxperimenteerd? .


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 November 2016:

Een zwaardere schokdemper is geen goed idee omdat die permanent werkt en bovendien maar heel beperkt in het tegenhouden van de caravan.

De Downhill rembeschermer is niets anders anders dan een gasveer van ongeveer 900 N. Die kan je los kopen en tussen de koppeling en het chassis monteren maar dan wel zo dat die gemakkelijk te demonteren is (of uit te schakelen). Dan ben je voor een paar tientjes klaar


Quirien antwoordt op 16 November 2016:

Dan toch maar doorsparen voor I TBS Menno

Laat je wat horen als je hem uittest ? Ik weet niet wanneer je deze laat monteren. De recenties die ik lees zijn niet verkeerd, dus wie weet.


Bert de Bruijn antwoordt op 11 November 2019:

Ik wil graag een RBS downhil beschermer kopen maar deze is nergens te koop op dit moment.
Is er iemand die dit misschien weet of er een wil verkopen?

Mvrgr.Bert


bart antwoordt op 11 November 2019:

via novative.nl kun je een dealeradres vinden in Harderwijk. Als ik het me goed herinner heb ik hem van hun toegestuurd gekregen.


Jan Teepe antwoordt op 12 November 2019:

Dezelfde ervaringen als Arie opgedaan, ook met rem verklikker en controle op de remvoering. Schakel de RBS downhill uit en je schrikt er van hoe vaak de caravan rem in werking treedt. Ook als je dat helemaal niet wilt. RBS downhill werkt dus prima, maar de bediening is handmatig, dus kent zijn beperkingen. Ik rij in wezen veel te vaak met ingeschakelde downhill dan noodzakelijk is. Quirien: haast alles is Alko tegenwoordig. En voor Alko kan je geen zwaardere oploop demper krijgen. Heeft te maken met product verantwoordelijkheid. Voor BPW is wel een zwaardere oploop demper te koop. Remvertraging met ingeschakelde downhill is minder bij normaal remmen, bij fors afremmen geen verschil. ITBS en ARC zijn gebruiksvriendelijker, maar ook veel duurder. Ik heb mijn RBS downhill toentertijd gekocht bij Coppens in Best. Voor zover ik weet zijn er twee varianten, eentje van 1500 kg. en eentje van 2000 kg. Ik heb de 2000 kg. variant op mijn Adria 472LU zitten.


Quirien antwoordt op 12 November 2019:

@ Jan Teepe
Misschien, ik roep maar wat, niet meer voor Alko Oplooprem uitwisselbaar?
Vreemd...... Of ik begrijp je verkeerd. Maar ik meen mij te herinneren dat Alko voor de Oplooprem verschillende type's had en afhankelijk van de max gewichten van de caravan verschillende schokbrekers qua inloopdruk gebruikte/ monteerde gezien de te remmen massa. Ik noem maar wat als voorbeeld . Dat werd dan voor bepaalde variatie van het gewicht een ander type b.v. Van 900 tot 1300 kg of volgende klasse 1300 tot 1600 en daarboven tot b.v 2000 kg etc.

Het lijkt mij toch sterk dat je met een type oploopschokbreker wegkomt voor alle gewichten?


Ferdinand Blasteile antwoordt op 12 November 2019:

Online kun je bij alko zien, dat ze oploopremmen gewoon verkopen in verschillende gewicht klasse. Van 1000 kg tot wel 3500 kg . Van dat product verantwoordelijkheid
verhaal snap ik niks...volgens mij verkopen ze heel graag. Ôś║ Je oploop vervangen door een zwaardere gaat heel goed , als je dat zou willen .


Jan Teepe antwoordt op 14 November 2019:

Quirien, dat klopt ook. Maar in een 1500 kg. Alko oploop systeem krijg je geen Alko oploop demper van 2000 kg. gemonteerd. Zo hebben ze het gebeuren beveiligd. En "productverantwoordelijkheid" meneer leest u de Europese regelgeving er maar eens op na. En dan snapt u meteen waarom Alko dit zo doet. Of denkt u, dat een Adria(of welke merk dan ook) dealer een RBS downhill zal monteren. Hij/zij zou wel heel dom zijn om een niet gecertificeerd onderdeel te monteren op basis van de "productverantwoordelijkheid"


Aad antwoordt op 14 November 2019:

ik heb laatst de complete oplooprem vervangen. Kost ongeveer 300,- Ik kon kiezen uit verschillende gewichten. Dus had ik ipv de 900kg net zo makkelijk een 1200 kunnen monteren


Jan Teepe antwoordt op 14 November 2019:

Aad, de complete oploop rem dus, het huis en de inhoud. Ja als het aansluitbaar is, natuurlijk. Maar de demper alleen?? Ik zou zeggen, probeer het maar. En 900 kg.? Dan hebben we het toch niet over oploop problemen bergaf? En toch ook niet over RBS downhill als hulpmiddel daarvoor?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 November 2019:

Als je handig bent kan je voor 'weinig' een gasveer kopen (900N) en die tussen de koppeling en chassis bevestigen. een gasveer is veel effectiever als een zwaardere demper. Immers de gasveer helpt bij het strekken en een zwaardere demper werkt dat juist tegen.

Uiteraard voldoet de caravan dan niet meer aan de geldende remnormen maar dat doet hij ook niet met een RBS of zwaarden demper


Ferdinand Blasteile antwoordt op 14 November 2019:

Heb alles dit jaar vervangen , de complete set van alko voor 289,00 euro ,met een veer die een stap zwaarder is . Dus dat verhaal van de "producktveranwoordelijkheid " boeit mij weinig... Ze waren gewoon blij met mijn geld . De data van de set staat gestanst in de zijkant van de kop , en is gemonteerd in no time . Zie het probleem niet..?


Ferdinand Blasteile antwoordt op 14 November 2019:

Of ik snap je verhaal niet Jan Teepe dat kan ook , excuus daar voor. Als dat je het nader toelicht...?


Aad antwoordt op 14 November 2019:

Nee Jan, ik heb netjes weer de 900kg versie gemonteerd. Ik wilde alleen aangeven dat, als je en zwaardere veer ZOU willen, dat het mogelijk is.


Jan Teepe antwoordt op 14 November 2019:

Maar Menno, die gasveer kan je dus helemaal niet uitzetten. Als de RBS downhill al niet echt veilig is, dan is dit toch helemaal onveilig.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 November 2019:

Dat hangt van je eigen handigheid af
Met een moertje kan je zo een gasveer loskoppelen.


bart antwoordt op 14 November 2019:

Sounds tempting Menno


Ferdinand Blasteile antwoordt op 15 November 2019:

Een gasveer gaat er echt niet als een raket er vandoor bij demontage , met enig beleid en handigheid (zoals Menno al aangeeft) gaat demontage en montage eenvoudig met wat spierkracht . Al naar gelang je er belang bij hebt ...­čś┤


Jan Teepe antwoordt op 16 November 2019:

Ja mannen, maar die RBS downhill heeft tenminste nog een hendel om hem aan en uit te zetten. En we zijn al lang tot de conslusie gekomen, dat je bij die downhill vraagtekens kan zetten wat betreft veiligheid, maar dat geldt dan toch in meerdere mate voor die gasveer, denk ik.Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker