Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Contact Menu

Hybride Caravantrekkers

Een hybride mag toch niets trekken? Dat was vroeger....

Hybride Caravantrekkers

Zelfs de Toyota Prius mag tegenwoordig al een kleine caravan trekken (725 kg). Veel andere auto's voorzien van elektrische (hulp)aandrijving mogen grotere caravans trekken.

Plug-in en Hybride

Inmiddels kunnen o.a. onderstaande auto's een caravan van tenminste 1200 kg trekken:

In 2020 neemt het aantal plug-in hybrides snel toe. Immers autofabrikanten krijgen een boete als het gemiddelde van alle modellen meer CO2 uitstoot dan 95 gr/km.

Oudere modellen die als occasion interessant zijn:

Toyota RAV4 AWD mag 1650 kg trekken

Mild-hybrid's die niet zelfstandig elektrisch kunnen rijden zijn niet vermeld. Een plug-in kan via het stopcontact opgeladen worden om daarna volledig, bijvoorbeeld in en rond de eigen woonplaats, op stroom te rijden. Maar met een caravan is de actieradius beperkt en zal de brandstofmotor al snel moeten bijspringen.Kenmerkend voor een hybride is dat de gewone brandstofmotor samen werkt met een elektromotor. En juist een elektromotor is ideaal om mee weg te rijden vanuit stilstand, terwijl een brandstofmotor heel geschikt is bij een constante belasting op (hogere) snelheid. Hybride auto's combineren beide voordelen en rijden zelfs, als weinig vermogen nodig is, geheel elektrisch. Het gemiddeld brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen is lager in vergelijking met soortgelijke normale auto's o.a. doordat energie wordt teruggewonnen tijdens het afremmen en de brandstofmotor efficienter gebruikt wordt.

In de vakantiepraktijk waarbij grotere afstanden met de caravan gereden wordt, raken de accu's snel leeg en zijn de prestaties vergelijkbaar met de normale brandstof auto. Wel wordt er kortstondig geprofiteerd van de extra elektrische ondersteuning bij het wegrijden en het trekken op een (korte) helling. In de berekeningen geven we dit soms niet aan en berekenen we alleen de prestaties op de brandstofmotor.De Mitsubishi Outlander PHEV heeft een ander aandrijf concept met een motor zonder versnellingsbak. Tot ongeveer 65 km/u rij je altijd met 100% elektrische aandrijving. Daarboven is de aandrijving rechtstreeks via de benzinemotor (met een vaste overbrenging/versnelling) en/of elektrisch afhankelijk van de kracht die benodigd is. Zijn de accu’s leeg of is meer stroom nodig dan de accu’s kunnen leveren dan zal de benzinemotor ‘bijspringen’ als generator. Dit maakt dat deze auto wezenlijk anders in elkaar zit dan andere plug-ins en dat onze trekkracht berekeningen met de auto (nog) geen raad weten.

Hybride en caravannen gaat heel goed samen!

De hybride auto’s hebben grote voordelen voor de caravanner. De Volvo V60 Twin Engine hebben we in de praktijk leren kennen als een uitstekende trekauto en ook de 'opvolgers' met de benzine hybride zijn als trekauto de beste trekkers van alle Volvo's. De Toyota RAV4 voldoet in praktijk ook prima heeft onze test uitgewezen.

Manoeuvreren gaat heel gemakkelijk dankzij de elektromotoren zonder dat de koppeling belast wordt. De berekeningen geven aan dat ook zonder elektrische ondersteuning bijvoorbeeld de (helaas niet meer leverbare) VW Golf GTE al prima een grote caravan kan trekken. Het relatief hogere gewicht van een hybride zorgt voor een veilig en comfortabel weggedrag en sommige modellen hebben vierwielaandrijving wat op nat gras erg handig is. In de bergen kan je profiteren van de extra kracht die bergop beschikbaar is en naar beneden is de remwerking (op de motor) optimaal. De toekomst, als er meer voordelige modellen beschikbaar komen ziet er eerder rooskleurig dan somber uit voor de caravanner.

100% elektrisch

De Tesla X is de eerste volledig elektrische auto die met een maximaal trekgewicht van 2268 kg een ‘serieuze’ caravan mag trekken. Hoewel de actieradius met caravan nu nog beperkt is tot zo'n 175 á 250 km (afhankelijk van de uitvoering en omstandigheden) is het rijden met 100% elektrische aandrijving voor een caravantrekker ideaal.

Tesla-X in Noorwegen bij min 20 graden.

Doordat het koppel van een elektrische auto enorm groot en direct beschikbaar is zijn de prestaties van de 4WD Tesla fenomenaal. Zelfs voor de (hoge) aanschaf prijs van een Tesla is praktisch geen betere trekker te koop.

Elke 2 uur een uur een kopje koffie....

Overzicht electrische auto's die iets mogen trekken:

Caravan met stekker

Een nieuwe ontwikkeling is dat de caravan zelf ook uitgerust wordt met elektrische aandrijving. De Delftse start-up E-trailer, is bezig een elektrische aandrijving te ontwikkelen die de caravanwielen kunnen aandrijven bijvoorbeeld tijdens het wegrijden, of op momenten dat extra aandrijfkracht benodigd is. Tijdens het remmen kan energie opgeslagen worden in de accu’s van de caravan. Naast de andere voordelen, zoals de moverfunctie en stabiliteitssysteem zou een verdere integratie met (elektrische) trekauto’s in de toekomst kunnen zorgen voor het gemakkelijker kunnen trekken van een caravan en voor een voldoende actieradius. In navolging hiervan heeft Dethleffs een prototype van de eCoco geïntroduceerd met dezelfde functionaliteit.Deze hybride trekauto's hebben we in de praktijk getest


 

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Uitgebreid trekadvies

Van elke combinatie is een uniek bijna 30 pagina's tellend rapport te downloaden met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan. Tevens staan daar tips in voor een veilige en comfortabele reis.

Schrijf een beoordeling

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Schrijf een beoordeling van je eigen auto als caravantrekker.

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus. De Op Maat cursus is er al v.a. € 169,-


 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Rijbewijs B of BE?

Bandenspanning

Wanneer banden vervangen?

Zomaar in de slinger?

 

(Advertentie)

 

© 2004-2020 Caravantrekker