Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Blogs Informatie Tests Reviews Advies Vragen Menu

Maximaal trekgewicht auto

Wat een auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs (kentekencard). Deze informatie is online op te vragen bij de RDW of vul hiernaast je kenteken in.

Kentekencard

De caravan mag in werkelijkheid niet zwaarder zijn dan dit gewicht (1300 kg in bovenstaand voorbeeld). Daarbij gaat het om het gewicht op de as van de caravan. Bijna alle caravans zijn geremd dus het ongeremde trekgewicht is niet van belang.

Is geen gewicht ingevuld op het kentekenbewijs dan mag helemaal geen caravan getrokken worden. Neem dan eventueel contact op met de RDW.

Of het verstandig een caravan te trekken van het maximaal toegestaan gewicht, blijkt als je een berekening maakt. Bepalend voor het gewicht van de caravan is (in Nederland) het gewicht op de as (dus exclusief de kogeldruk).

Let op:
Dit heeft uitsluitend betrekking op wat de auto mag trekken, niet wat je als bestuurder mag. Heb je alleen een B-rijbewijs kunnen aanvullende bepalingen gelden! Lees daarvoor Rijbewijs B of BE.

In Nederland krijg je pas een boete als het gewicht met meer dan 10% is overschreden, in het buitenland is die marge kleiner!

Maximaal toegestaan gewicht caravan

Vaak wordt gevraagd of het het maximaal toegestaan gewicht van de caravan hoger mag zijn dan het maximaal trekgewicht van de auto? Ja, dat mag 'op papier', maar het maximaal gewicht mag in werkelijkheid niet meer zijn dan het trekgewicht. De caravan mag dan dus niet maximaal beladen zijn.

Voorbeeld:
De auto mag volgens kenteken maximaal 1300 kg trekken. De caravan mag volgens kenteken beladen worden tot 1350 kg. Je mag daarmee rijden zolang de caravan niet zwaarder beladen is dan 1300 kg (aslast).

controle caravanOm eventuele discussies in het buitenland te voorkomen, kan je er voor kiezen om bij de RDW het kentekenbewijs van de caravan administratief te laten aanpassen naar een lagere maximale toegestane massa. In dit voorbeeld zou dan het maximaal toegestaan gewicht van de caravan teruggezet kunnen worden naar 1300 kg.

Maximaal treingewicht

Naast het maximaal trekgewicht mag eigenlijk het totaal gewicht van de beladen auto en beladen caravan niet meer zijn dan het maximum van het samenstel (het treingewicht). Het treingewicht staat op het typeplaatje van de auto en is op te vragen via de website van de RDW en natuurlijk door op deze site je autokenteken in te voeren.

In het voorbeeld hierboven is te zien dat de auto niet vol beladen mag zijn als er een caravan getrokken wordt die daadwerkelijk 2000 kg weegt. In Nederland is overschrijding (bij een caravan achter een personenauto) niet strafbaar!

De Wet

(Bron: www.wetten.overheid.nl)

Artikel 5.18.18a

1. Als in het kentekenregister of op de kentekencard dan wel het kentekenbewijs van personenauto’s een maximum te trekken massa aanhangwagen is vermeld, dan mag:
a. de totale massa van aanhangwagens met een bedrijfsrem,

b. de som van de aslasten van autonome aanhangwagens met een bedrijfsrem, of
c. de som van de aslasten of de aslast in combinatie met een positieve koppelingsdruk van middenasaanhangwagens met een bedrijfsrem,

achter die personenauto’s maximaal 3.500 kg bedragen en daarbij de laagste van de volgende waarden niet overschrijden:

1°. de maximum te trekken massa aanhangwagen zoals die in het kentekenregister of op de kentekencard dan wel het kentekenbewijs van het trekkende voertuig is vermeld;

2°. de door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de constructie van het trekkend voertuig;

3°. de door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de sterkte van de mechanische koppelinrichting;

4°. de technisch toegestane maximummassa van het trekkend voertuig, of 1,5 maal de technisch toegestane maximummassa van de personenauto, voor zover de personenauto een aantekening op de kentekencard, dan wel het kentekenbewijs of in het kentekenregister ‘G’ heeft.

4. Als in het kentekenregister of op de kentekencard dan wel het kentekenbewijs van een personenauto geen maximum te trekken massa aanhangwagen is vermeld, mag géén aanhangwagen worden voortbewogen.

Toelichting in normaal Nederlands

Er wordt gesproken over de totale massa van de aanhangwagen en niet over de totale  toegestane massa van de aanhangwagen. Dit impliceert dat een auto die op kenteken 1000 kg mag trekken gerust een lege dubbelassige 'boedelbak' mag trekken als er maar geen of weinig lading in zit.

Er wordt gesproken over de "som van de aslasten of de aslast in combinatie met een positieve koppelingsdruk". De kogeldruk telt dus niet mee bij het maximaal gewicht van de caravan.

Lees ook:

 

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Vul je kenteken in en check wat je mag en kan trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Schrijf een beoordeling

Help anderen bij hun keuze van een trekauto. Schrijf een beoordeling van jouw auto als caravantrekker.

Over Caravantrekker

Wat is Caravantrekker voor website? Lees meer over de de visie van Caravantrekker en de mensen achter Caravantrekker.nl.

Persoonlijk advies

Van elke combinatie is een uniek 18 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien geven we je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op al je vragen.


 

Veel gelezen

Rijbewijs B of BE
Maximaal trekgewicht
Caravanbanden en bandenspanning
Slingeren
Fietsen mee

 

 

© 2004-2019 Caravantrekker