Caravantrekker.nl

Waar blijven de hybride trekkers?

Een hybride trekauto is eigenlijk een ideale caravantrekker. Maar het aanbod nieuwe modellen neemt af. (LET OP: dit is oude blog uit 2018!)

Waar blijven de hybride trekkers?

Een hybride auto heeft een aantal eigenschappen die het tot een ideale caravantrekker maken. Er is immers veel kracht beschikbaar bij het wegrijden vanuit stilstand. Vaak hebben ze 4WD wat op een nat grasveld erg prettig is, en op snelheid heeft de brandstofmotor voldoende kracht en uithoudingsvermogen om een grote afstand af te leggen (in tegenstelling tot de 100% elektrische auto's).

Een hybride auto heeft een brandstof- en elektromotor(en). Kenmerkend voor een brandstofmotor is dat de grootste kracht van de motor (het koppel) pas beschikbaar is bij enige snelheid. De versnellingsbak en vooral de koppeling zorgen ervoor dat je kan wegrijden, maar dat levert onder zware omstandigheden met een caravan nog weleens problemen op. Een elektromotor beschikt juist bij stilstand al over het maximum koppel en dat neemt langzaam af bij het toenemen van de snelheid. Wegrijden vanuit stilstand gaat eenvoudig zonder schade aan de koppeling.Bij sommige modellen is de elektrische aandrijving op de achterwielen en drijft de brandstofmotor de voorwielen aan. Heb je dan alle kracht en tractie nodig dan werken beide samen waardoor je wel de voordelen van een 4WD hebt maar niet direct de nadelen van een traditionele AWD met een hoger verbruik.

Zuinigheid bepaal je zelf

Bij solo gebruik zijn meestal zuiniger en afhankelijk van je gebruik en laadmogelijkheden kan je voor voor/werkverkeer of de boodschappen heel voordeling en milieu vriendelijk op elektriciteit rijden (met minder uitstoot van NOx). Daarbij heb je toch het voordeel in een lekker zware auto rond te rijden wat positief is voor de wegligging met een caravan. Afgelopen jaren verschenen er dan ook diverse modellen die een caravan mogen trekken. In een praktijktest hebben we positieve ervaring opgedaan met de Toyota RAV4 en de Mitsubishi Outlander, maar...

Geen nieuwe modellen

Regelmatig updaten we de gegevens van de nieuwe auto's op Caravantrekker en volgen we natuurlijk het auto nieuws. De persberichten staan dan vol met allerlei nieuwe modellen en uitvoeringen en altijd wordt daarbij vermeld dat er elektrische en/of hybride modellen bij zullen komen. Maar kijken we dan een paar maanden later welke modellen daadwerkelijk op de markt verschijnen dan zijn het alleen maar diesels of benzine motoren. En als dan toch een hybride versie bij zit is dat alleen bij de bijna 'onbetaalbare' modellen (Porsche, Range Rover) die toch al voldoende vermogen hebben).

Vorig jaar (2017) was er een behoorlijke lijst met merken en uitvoeringen van Hybride auto's die 1300 kg of meer mogen en kunnen trekken:
Plus nog wat duurdere auto's....

Europese autoindustrie laat het afweten

Op dit moment zijn hier alleen nog de Kia, Lexus, Mitsubishi, Toyota en de Volvo's van over, terwijl er niets bij gekomen is. Met name de Duitse fabrikanten laten het afweten en hebben bijna geen hybride trekkers meer! Jammer want juist in de klasse van de Golf/Passat was de hybride een goed alternatief. Volvo heeft bijvoorbeeld voor de XC40 ook een hybride 'op de plank' liggen die een wat kleinere motor heeft dan de V60 en een goed en goedkoper alternatief zou kunnen zijn. Ook de Fransen beloven van alles maar hebben nog niets wat een behoorlijke caravan mag trekken mag.Toyota komt met een nieuwe Camry en ook Subaru gaat hybrides leveren. Ik ben heel benieuwd hoeveel die auto's mogen trekken.

Actuele informatie

Dit is een oude blog en nieuwe informatie vind je hier. Ook kan je doorklikken naar alle hybride en/of elektrische auto's die een caravan mogen trekken.

29 oktober 2018Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Over het Trekrapport

Wie kan er beter oordelen over het Trekrapport dan de gebruikers? Lees de ervaringen die zij gegeven over het Trekrapport.

Advertenties?

Caravantrekker zonder advertenties? Lees hoe dat kan en wat de voorwaarden zijn.

Cursussen

Een goede combinatie is belangrijk. Maar er goed mee om kunnen gaan is misschien nog wel belangrijker! Bert van het Caravantrekker Training Center geeft een aantal trainingen en cursussen.


Blog

Trekkrachtgrafieken

In een trekkrachtgrafiek zijn exact de motorische prestaties van de trekauto met een caravan te zien.

Caravannieuws 2024

Op de beurs in Düsseldorf zijn alle nieuwe modellen voor 2024 gepresenteerd aan het publiek. Wat valt (mij!) daarbij op?

Ervaringen met elektrisch rijden

In 2023 is het niet gek meer een elektrische auto met caravan tegen te komen. Wat zijn de ervaringen van gebruikers in de praktijk?

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Anti-slingersystemen

Als we het over techniek hebben dan zijn caravans weinig innovatief. Toch is er tegenwoordig één accessoire dat veel te weinig aandacht krijgt en echt het verschil kan maken: elektronische anti-slingersystemen.


 

(Advertentie)

 

©2024 Caravantrekker