Een hybride trekauto is eigenlijk een ideale caravantrekker. Maar het aanbod nieuwe modellen neemt af.
Een hybride auto heeft een aantal eigenschappen die het tot een ideale caravantrekker maken. Er is immers veel kracht beschikbaar bij het wegrijden vanuit stilstand. Vaak hebben ze 4WD wat op een nat grasveld erg prettig is, en op snelheid heeft de brandstofmotor voldoende kracht en uithoudingsvermogen om een grote afstand af te leggen (in tegenstelling tot de 100% elektrische auto's).
Een hybride auto heeft een brandstof- en elektromotor(en). Kenmerkend voor een brandstofmotor is dat de grootste kracht van de motor (het koppel) pas beschikbaar is bij enige snelheid. De versnellingsbak en vooral de koppeling zorgen ervoor dat je kan wegrijden, maar dat levert onder zware omstandigheden met een caravan nog weleens problemen op. Een elektromotor beschikt juist bij stilstand al over het maximum koppel en dat neemt langzaam af bij het toenemen van de snelheid. Wegrijden vanuit stilstand gaat eenvoudig zonder schade aan de koppeling.
Bij sommige modellen is de elektrische aandrijving op de achterwielen en drijft de brandstofmotor de voorwielen aan. Heb je dan alle kracht en tractie nodig dan werken beide samen waardoor je wel de voordelen van een 4WD hebt maar niet direct de nadelen van een traditionele AWD met een hoger verbruik.
John schreef op 02 November 2018 om 09:15
Puur belasting technisch, zowel in aanschaf als bijtelling.
Werd voor de hybride de batterij niet meegeteld in het gewicht, nu wel.
Verder vallen vanaf 2015 de hybride’s onder de volle bijtelling zoals voor de normale auto’s. Voor de veelrijder zijn er dus weinig ‘argumenten’ over.
Het verhaal is bijna identiek zoals de zonnepanelen. We kopen ze om te besparen, milieu komt op de 2e plaats. Er is dus weinig te ‘besparen’ op hybrides.
De europeese bouwers gaan nu voor vol-electric.
Quirien schreef op 06 November 2018 om 10:09
Een terechte vraag inzake de Hybride ontwikkeling als ik kijk naar de promotie van een paar jaar geleden door diverse merken.
Is het de ingeslagen weg die men wil bewandelen, de hang toch naar de EV, het hype/ trend gevoel daar te willen bijhoren? De voordeeltjes die daar nog aangekoppeld worden, zegt het maar.
Voor ons caravanners is de Hybride voor de komenende tijd natuurlijk het meest ideale. Alle voordelen zijn al opgesomd, dus daar ga ik niet meer aan beginnen. Tsja, dat missende Turbo gat ook al een van de pluspunten.
Nu moet zo'n Hybride natuurlijk voor de doorsnee caravanner wel een beetje betaalbaar zijn. Toyota heeft de volledige gok voorlopig ingezet in hun doelstelling wat zij al enige tijd prediken en hebben geïmplementeerd in hun wagenpark : Toyota is nummer een in elektrische kilometers. De slogan: de plussen van Toyota Hybride. Dit wel ondersteunt door een Delft's onderzoek bureau. Ik las wel, toevallig gefinancierd door....
Is het fake of waar; kijk ook maar op, de site onder; zit Toyota achter de diesel haat?
Voor ons caravanner dan gelukkig nog een "betaalbare klasse" met wat trekvermogen tussen de uitgekomen Hybrides van Europees makelij die er nu nog nieuw worden geleverd.
De Rav4 en de nieuwe Mitsubishi PHEV van €35000,-- tot € 42000,- in vergelijk met een "gewone benzine/ diesel " die ( bijna) alle voordelen heeft van de Hybride.
Tsja, ben ook benieuwd wat de ( betaalbare) Hybride's die nog verschijnen voor ons caravanners gaan brengen.
Maar Europa? De inzet naar de EV...?
Menno (Caravantrekker) schreef op 08 November 2018 om 00:38
Ik lees net dat de nieuwe Carolla met 180 pk maar 750 kg mag trekken en dus geen geschikte caravantrekker wordt helaas.
Frans schreef op 08 November 2018 om 12:01
Vanuit caravanner-standpunt is het heel jammer dat het aanbod nog gering is: hybrides zijn inderdaad fenomenaal als caravantrekker in vergelijking met auto’s zonder elektromotor. En het gemiddeld verbruik bij gemengd gebruik is daarbij beduidend lager. De kosten voor motorrijtuigenbelasting zijn laag. Korting op de BPM (en dus hoge basisprijs) maakt dat de inruilprijzen bij aankoop van een hybride hoger zullen zijn. Onderhoud en slijtage zijn afwijkend. Brandstofmotor en het remsysteem worden vaak dagenlang niet of nauwelijks gebruikt, radiators blijven schoner en de auto’s zijn lekker zwaar in gewicht. In buitenlandse milieuzones word je zo toegelaten… allemaal inclusief.
Toyota heeft natuurlijk geen primair belang bij het trekken van caravans, dat i.t.t. bijvoorbeeld Volvo, die een belangrijke thuismarkt bedient. Volvo maakt alles de komende jaren hybride, mild hybride of vol elektrisch en geschikt voor flinke aanhangers, o.a. door de toepassing van een apart accu-koelcircuit met elektrische pomp met gebruik van de eveneens elektrische airco-pomp. VAG gaat nu ook over op een ander onderstel-/aandrijfconcept met elektromotor op de achteras en wellicht komen die ook met aanvullende hybride techniek.
Autofabrikanten zoeken naar afzetmogelijkheden en die worden zwaar beïnvloed door de overheidsbemoeienis. Zo zal de beschikbaarheid van voldoende betaalbare elektriciteit de keuze voor een hybride of EV op termijn mede bepalen en daarin biedt de overheid helaas alleen maar onzekerheid. Niet-fossiel opgewekte energie is zichtbaar ondergeschikt aan de drang om iedereen elektrisch te laten rijden. Het nakomen van ondoordachte toezeggingen lijkt belangrijker dan lange termijn-energiebeleid. Hoe je aan stroom moet komen is voor veel mensen een vraagteken en dat weerhoudt grote groepen nog van elektrisch/hybride rijden, ook al is het - ook voor particulier gebruik - ideaal.
Janka schreef op 08 December 2018 om 17:44
Ik vind het jammer dat er zo vaak gekeken wordt naar de bijtelling.
Net alsof dat het allerbelangrijkste zou zijn.
Ik weet dat er heel wat mensen zijn zoals wij die geen leasewagen hebben maar wel graag zouden hybriden..
Onze hoop is dan toch gevestigd op de VW maar dan een MPV uitvoering.
Quirien schreef op 05 April 2020 om 09:56
We zijn alweer 1,5 jaar verder. De inzet bij diverse merken zeker voor dit jaar is toch flink op Hybrides ingezet.
De Plug-in schijnt in opmars. ( misschien wel door de voordeeltjes in de MRB))
Maar om bij de laatste zin van het Blog te blijven, vaak toch niet met het gewenste resultaat voor ons caravan liefhebbers.
Neem nu weer de nieuwe Ford Kuga Hybride een flinke trekker op het eerste gezicht en redelijk betaalbaar in dat segment.
Maar helaas.... "Slechts" 1200kg als trekvermogen. Tsja, in mijn ogen voor caravan minded publiek, weer een gemiste kans.
Gert-Jan schreef op 11 May 2020 om 15:03
Eens met Quirien, er worden nogal wat kansen gemist. Zo ook bij de Opel Grandland Hybride en de BMW X1 Hybride.... de enige kansrijke nieuwkomer voor een behoorlijke caravan lijkt de Volvo XC40 T5 Twin Engine die 1.800 mag trekken. In de KCK van juni 2020 (komt 15 mei 2020 uit) komt een uitgebreid testrapport als caravantrekker. Ben benieuwd....
Reageer
Lees de achtergrond en de uitleg die we geven om de trekkrachtberekeningen beter te gebruiken.
Waarom zijn er zulke grote verschillen in trekgewicht en hoe wordt het maximaal trekgewicht bepaald?